Spør juristene: Oppsigelse

Publisert: 16. januar 2015 kl 08.00
Oppdatert: 21. januar 2019 kl 09.27

Spørsmål: Jeg er ansatt i en industriell virksomhet, men er en ansatt som også har betydelig utdannelse (teknisk kompetanse). Jeg ble nylig oppsagt på grunn av at bedriften må driftsinnskrenke.

Begrunnelsen for at jeg ble valgt som en av de oppsagte, var angivelig mangelfulle arbeidsytelser, samarbeidsrelasjonene mine og mine kunnskaper vedrørende bestemte typer IT-verktøy. Jeg har imidlertid forgjeves bedt om å få opplyst hva det bygges på. Det er også en kjensgjerning at arbeidsgiver ikke har snakket med noen av de personer jeg har samarbeidet med de siste årene. På meg virker det som vurderingene de forankrer sine standpunkter i er høyst fortidige forhold som er flere år gamle – om overhodet noen forankring. Ledelsen nekter også å opplyse hvem som har gitt innspillene og hva det bygger på. Vurderingene fremstår derfor som hemmelige. Jeg føler med andre ord, at saksbehandlingen har vært svært lite tilfredsstillende. Er dette et grunnlag for å forfølge en sak?

Skuffet oppsagt.

Svar: Utvilsomt. Når det gjelder utvelgelse av personer ved nedbemanning, vil det alltid være saklig å bygge på kompetanse og kvalifikasjoner. Disse vurderingene må imidlertid gjøres helt åpent og ikke av arbeidsledelsen isolert. Det må være anledning til å komme med innspill som berørt ansatt, og den tillitsvalgte bør høres. Dette er slått fast i en rekke dommer. Et eksempelvis er en dom fra Frostating lagmannsrett fra 1989 (bedriften Liaaen AS – et verft i Ålesund). Her ble det operert med hemmelige personvurderingsskjemaer for den enkelte arbeider som var bygd på en poengsetting, satt av daglig leder og formennene. Det var ikke forelagt tillitsmannsapparat eller gjort åpent i forhold til den ansatte. Derfor ble dette av lagmannsretten bedømt som helt uholdbar og uforsvarlig saksbehandling som det ikke kunne bygges på.

SBDL v/Advokat Arvid R. Ødegård

Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes