Kryddergutten

Publisert: 12. desember 2014 kl 08.00
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.56

Krogh hadde seks år bak seg, som prosjektleder i matvaregiganten Mills. Da han bestemte seg for å bli gründer ønsket han å bygge seg opp som en dagligvareleverandør i det norske markedet.

– Jeg var i Tyskland og studerte matbutikkene der. De hadde et langt større utvalg, og økologiske produkter var både godt representerte og synlige i butikkene, sier han til Ukeavisen Ledelse.

Etter hvert fant Krogh produktideen som han valgte å satse på. Han ville inspirere til hjemmelaget mat, fremfor ferdigmat – bygget opp rundt ulike økologiske krydderblandinger.

– Jeg ville tilby noe som bidro til at folk laget hjemmelaget mat fra bunnen av. Krydderblandingene mine passer sammen med ferskmat som kjøtt, fisk og grønnsaker, forteller han.

Usikker og redd

Oppstarten av firmaet Raske Retter ble ikke smertefri. Det var stor risiko involvert, og Stefan Krogh var både usikker og redd for sin personlige økonomi. Det var nødvendig å hente inn kapital, og han hadde ikke muligheten til å gå til banken. Resultatet ble at venner og bekjente investerte betydelige summer i selskapet.

– De investerte over en million kroner, noe som skulle sikre lønn og innkjøp av varer, samt markedsføring, i oppstartsfasen. Jeg følte et ekstra press, men også en sterk motivasjon for at disse midlene skulle brukes på best mulig måte, forklarer han.

Saken fortsetter under annonsen

Møte med kjedene

Da Krogh var ferdig med produktutviklingen, og selskapet var etablert, booket han møter med alle dagligvarekjedene. Han presenterte seg som et økologisk alternativ til Toro. I møtene med dagligvarekjedene la han vekt på at krydderblandingene han har utviklet kun inneholder naturlige og økologiske ingredienser – fri for kunstige tilsetningsstoffer.

Det må kjedene ha likt, ettersom han fikk god distribusjon på produktene fra første dag.

– Kjedene syntes konseptet var tøft. De var vant med harde forhandlinger med store konsern. Jeg fikk inntrykk av at de satte pris på gründere som meg, og ønsket at vi skulle lykkes, sier han.

Lavere driftskostnader

Stefan Krogh hadde fordeler ved lave driftskostnader, lav tollsats på produktene og at han ikke hadde ansatte. Ulempen var at han ikke kunne konkurrere ved hjelp av massekommunikasjon med de andre merkene.

– Jeg har prioritert å jobbe mot butikkene. Der handler det om å skape relasjoner og å gi produktene mine et ansikt og en historie. Jeg har gjort en god innsats for at Raske Retter skal etableres i markedet, smiler han.

Saken fortsetter under annonsen

Stille i hyllene

Krogh startet Raske Retter i 2012. Til tross for god distribusjon sto imidlertid produktene hans bom stille i hyllene i begynnelsen.

– Jeg trodde kombinasjonen gunstig plassering og godt design ville bidra til salg, men det var ikke så enkelt. Jeg måtte videreutvikle konseptet med aktiviteter ute i butikkene. Etter hvert sto jeg flere dager på rad og laget mat og snakket med kundene i butikkene. Raske Retter har vært med på over 300 butikkdemonstrasjoner, forteller han.

Han gjennomførte også kampanjer, der han får en enda gunstigere plassering av produktene i en gitt periode.

Gjennombrudd

Arbeidet bar etter hvert frukter, og etter to års drift kom gjennombruddet. Tidligere i høst fikk Krogh en avtale med Kiwi på to av sine økologiske kryddermikser. Dette førte raskt til at bedriften opplevde sin beste salgsmåned noensinne i oktober.

Da ønsket han å smi mens krydderet var varmt, og satte i gang en stor reklamekampanje på Kiwis handlevogner. Målsetningen var å tredoble salget i butikkene.

Saken fortsetter under annonsen

Etter at Raske Retter inngikk samarbeid med Kiwi, bestemte Stefan Krogh seg for å gjennomføre en kampanje på lavpriskjedens handlevogner. Den begynner han nå å se resultatene av.

Etter at Raske Retter inngikk samarbeid med Kiwi, bestemte Stefan Krogh seg for å gjennomføre en kampanje på lavpriskjedens handlevogner. Den begynner han nå å se resultatene av.

Salgstallene har vist en merkbar økende interesse for økologisk mat, og et tydelig økt salg. Han ønsket å fremheve sine produkter på denne måten, siden Raske Retter ikke var representert i de andre lavprisbutikkene. Krogh forklarer at man ved å benytte slike handlevognkampanjer kan styre annonseringen etter sin egen listing, og kundene treffes i kjøpssituasjonen. Demonstrasjonene han hadde gjennomført i butikkene før denne kampanjen var svært kostnadskrevende.

Til tross for gjennombruddet driver Krogh fortsatt selskapet alene, og han tjener fortsatt ikke nok til å gå i pluss. Driftsunderskuddet er der fortsatt. Den siste utviklingen viser imidlertid blå himmel i horisonten.

– Omsetningen har økt med mellom 30 og 40 prosent årlig, og fra neste når er målet at jeg kan begynne å ta ut full lønn, sier han.

Med stadig økende omsetning vurderes også nyansettelser.

– Den vanskeligste delen av gründerlivet er å være alene. Du er selger, vareprater og markedsfører – og økonom og regnskapsfører på kvelden, forklarer han.

Saken fortsetter under annonsen

Heldigvis har Krogh et godt nettverk på grunn av bransjeerfaringen. Han har hele tiden invitert folk til å komme med råd. Han bruker også sparringspartnere aktivt.

– Det viktigste rådet jeg har fått er at ting tar mye mer tid enn du tror. Det er lett å forvente en urealistisk omsetning for tidlig. Nå har jeg bygget opp bedriften gradvis, og ser at det jeg har jobbet så hardt for kommer til å skje i det tredje året, sier han.
Krogh har lært at man ikke skal ta et nei for et nei. Lykkes man ikke der og da, må man stille enda bedre forberedt neste gang.

– Jeg får nei hele tiden, men det er en god følelse når nei-et blir til et ja, smiler han.

I 2014 vil Raske Retter få en omsetning på rundt 1,5 millioner kroner. Det er en økning på 30,4 prosent fra 2013. Det er gjenkjøp blant fornøyde kunder som har bidratt til økningen, ikke økt distribusjon, forteller han

Produktene distributeres nå gjennom Kiwi, Meny, Ica og Coop Mega. Kwi-avtalen bidro til at produktene kom i hyllene til deres 600 butikker, fremfor 150 før avtalen ble inngått.

– Dette salget starter for fullt nå, legger han til.

Stefan Kroghs gründertips

  • Vær realistisk, og mer forsiktig enn optimistisk.
  • Ting tar lengre tid enn du tror på inntektssiden.
  • Bli kjent med beslutningstakerne og bygg en god relasjon med dem.
  • Selg ikke bare produktet, men også drømmen og historien din.
  • Søk samarbeids- og sparringspartnere. Folk liker å hjelpe til.
  • Invester i forbrukertester. De gir verdifulle svar på konsept og salgspotensial.
  • Differensier deg tydelig med de etablerte.
  • Ikke ta for stor økonomisk risiko i driften din i oppstarten.
  • Bruk fleksibilitetsfordelen ved å være liten – vær rask og smidig.
  • Ikke vær redd for å tilpasse forretningsplanen underveis.
Saken fortsetter under annonsen

 

Paid article
Yes