Ulik oppsigelsestid

Publisert: 5. desember 2014 kl 08.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Spørsmål: Jeg er i ferd med å verve en nøkkelansatt i en virksomhet jeg driver av høyteknologisk art. Vedkommende insisterer på at han skal ha 6 måneders oppsigelsestid i ansettelsesavtalen. Selv er han imidlertid ikke villig til å ha noe annet enn 3 måneders oppsigelsestid, hvis han selv skulle si opp. Er det anledning til slik ulik ansettelsestid i ansettelsesavtaler? Jeg trodde det skulle være en symmetri i dette – at både arbeidstager og arbeidsgiver skulle behandles likt.

Gründer

Svar: Det er nok ikke slik. Det er full anledning til å la arbeidstager selv få en kortere oppsigelses-tid ved egen oppsigelse. Omvendt er det ikke tillatt å la han få kortere oppsigelsestid enn den man krever av ham. Der er det for så vidt et poeng at asymmetri ikke er tillatt.

Slik arbeidsmiljøloven er utformet, har den en trapp hvor oppsigelsestiden blir minimum 1 måned i fast ansettelsesforhold, 2 år etter 5 år og 3 måneder etter 10 års ansettelse. Har man fylt 50 år, vil man få 4 måneders oppsigelsestid etter minst 10 år i virksomheten, etter fylte 55 år 5 måneder og ved fylte 60 år 6 måneder. Samtidig er det sagt i loven at den ansatte selv kan si opp arbeidsforholdet med en oppsigelsestid på 3 måneder, hvis han skulle ønske det. Da kan også selvsagt avtale dette.

SBDL v/advokat Arvid R. Ødegård 

Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes