Virksomhetssalg

Publisert: 21. november 2014 kl 08.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Spørsmål: Vår virksomhet omfatter forskjellige, men selvstendige driftsenheter. En av disse skal nå selges. En av de ansatte som har vesentlige funksjoner i denne avdelingen, har imidlertid også temmelig omfattende funksjoner i den gjenværende del av virksomheten. Dette er imidlertid neppe nok til å gi ham fulldags beskjeftigelse. Hvor skal han plasseres?

Styreformann

Svar: Svaret på dette er ikke enkelt. Virksomhetsoverføring er regulert i et eget kapittel i arbeidsmiljøloven – kapittel 16. I henhold til disse reglene har ansatte rett til å være med virksomheten over til ny eier. Komplikasjonen oppstår når folk både er tilknyttet en overdragende og overført del. I slike tilfeller er det fornuftig a man tar arbeidstageren med på råd og spør om han har synspunkter og ønsker. Men har han ikke det, vil nok det riktige være å definere en slags hovedsakelig tilknytning til en av delene basert på det faktum hvor han har arbeidet mest.

Deretter bør man la ham følge med denne del som har denne hovedtilknytningen. Både den overdragende og den overførte del har imidlertid mulighet for også å rasjonalisere vekk stillingen etter utskillelsen. Selv om man er beskyttet mot at selve eierskiftet gir oppsigelses-grunn, har han selvfølgelig ikke en beskyttelse mot å bli rasjonalisert vekk. I vurderingen av om det er oppsigelsesgrunn, bør man selvfølgelig også se på andre muligheter – f.eks. å utvide stillingens omfang i den overførte eller overdragende del, dersom det er mulig. Både tjenestetid og alder er også momenter som har vekt i en slik vurdering.

SBDL v/advokat Arvid R. Ødegård

Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes