– Press svekker jobbmotivasjonen

Publisert: 21. november 2014 kl 08.00
Oppdatert: 20. desember 2016 kl 12.21

Edward L. Deci, psykologiprofessor ved Rochester University i USA, er en av de fremste og mest kjente motivasjonsforskerne internasjonalt. Han besøkte nylig Høgskolen i Buskerud og Vestfold, hvor han innehar en professor II-stilling. Anledningen var en konferanse om motivasjon, hvor det ble presentert ulike studier og funn som er gjort med utgangspunkt i den motivasjonsteorien som Deci er en av opphavsmennene til, sammen med kollega Richard Ryan: Selvbestemmelsesteorien.

På det mest grunnleggende planet er motivasjon det som får oss til å stå opp om morgenen og holde det gående gjennom dagen. Det er energien som skaper handling. I henhold til selvbestemmelsesteorien finnes det imidlertid ulike former for motivasjon, som på ulik måte virker inn på både kvaliteten på handlingene våre og vår egen opplevelse av det vi gjør.

Ifølge Deci går det viktigste skillet mellom autonom motivasjon og kontrollert motivasjon.

Opplevelsen av frihet

Autonom motivasjon er motivasjon som er basert på selvbestemmelse, valgfrihet og lysten til å utføre en oppgave. Kontrollert motivasjon er motivasjon som springer ut fra forpliktelser, press og en følelse av å bli kontrollert.

Ulike typer motivasjon

Autonom (selvbestemt) motivasjon

Når du selv har lyst til å gjennomføre noe og opplever at handlingen er styrt av egen vilje og egne valg. Kjennetegn: 

  • Større utholdenhet
  • Mer fleksibilitet og kreativitet
  • Bedre resultatoppnåelse når oppgaver løses ved prøving og feiling, vurderinger, skjønn (heuristisk metode)
  • Dypere læring, ikke bare memorisering
  • Mer interesse og glede
  • Større veltilpassethet og trivsel
  • Økt velvære, bedre helse
  • Bedre kvalitet i nære, personlige relasjoner
  • Sammenhengene gjelder på tvers av alder, kjønn, kulturer og sosial og økonomisk status.

Kontrollert 
motivasjon

Når du føler deg tvunget eller overtalt til å gjøre noe og forbinder handlingen med press og tvang. Kjennetegn: 

  • Tyr til mekanisk memorering ved læring
  • Rigid tenkning
  • Kan levere bedre resultater ved regelstyrte, trinnvise, rigide oppgaver
  • Opplever press og spenninger
  • Fremmedgjøring
  • Tar snarveien til målet
  • Dårligere helse og trivsel
  • Dårlig kvalitet på nære, personlige relasjoner

Indre og ytre motivasjon

Forskerne skiller ikke bare mellom autonom motivasjon og kontrollert motivasjon. De skiller også mellom indre motivasjon og ekstern motivasjon. Når vi er indre motivert gjør vi noe fordi det er morsomt og interessant. Ytre motivasjon handler om at vi gjør noe for å oppnå noe annet. Målet kan for eksempel være en belønning eller å unngå straff. 

I henhold til selvbestemmelsesteorien er det den autonome motivasjonen som i de fleste tilfellene gir de beste resultatene. Det være seg for utholdenhet, fleksibilitet, kreativitet, trivsel, oppgaveløsing som krever skjønn, samt en hel del andre faktorer.

Saken fortsetter under annonsen

– Autonom motivasjon er en annen opplevelse enn kontrollert motivasjon. Med autonom motivasjon gjør jeg dette, hva det nå enn måtte være, av egen vilje. Det er mitt valg, og jeg har en tendens til å være mer tilstede i det jeg gjør. Jeg får en adferd som er mer i tråd med den jeg er som person, sier Deci, som mener at selv om det finnes situasjoner der kontrollert motivasjon må til, vil autonom motivasjon i de aller fleste tilfeller være førstevalget. Han presiserer imidlertid at autonom motivasjon ikke betyr at man opererer alene, uavhengig av folk man har rundt seg.

– Autonom motivasjon handler om frivillighet og valg. Det er fullt mulig å være autonomt motivert, samtidig som du er avhengig av mennesker du har rundt deg. Jeg vil jo håpe at de fleste har noen her i livet som de føler de er avhengige av, av fri vilje.

Press i arbeidslivet

Det er gjort mange hundre studier på selvbestemmelsesteori innenfor ulike fagfelt, herunder helse, arbeid og idrett. Deci selv har forsket og fulgt andres forskning på selvbestemmelsesteori i flere tiår. Ukeavisen Ledelse spurte ham om hva han ser som hovedtrusselen mot motivasjon i arbeidslivet i dag.

– Den faktoren som primært påvirker motivasjonen på negativ måte er det presset arbeidstagere opplever at de er under. Og her betyr det ikke noe hva slags arbeidstagere det er vi snakker om. Når jeg treffer mennesker og hører de snakke, snakker de om alle typer ting som legger press på dem, sier Deci.

Han bruker leger som ett eksempel. Leger som forteller at de har bare 12 minutter til rådighet per pasient, selv om de har mange viktige ting de skal ta tak i. Han nevner teknologi som et annet eksempel. Teknologi som kommer inn i arbeidshverdagen og kan bli vanskelig å håndtere.

– Datamaskinene kom for å gjøre livene våre lettere, men det folk sier er at datamaskinene på en del områder gjør livene deres vanskeligere. Det er mye som er interessant og det er mye lettere å skaffe seg tilgang på informasjon, fra hvor som helst i verden. Det betyr imidlertid også at det blir forventet mer av deg. Det er alltid noen som dytter på for at man skal levere mer, sier professoren og bruker seg selv som eksempel.

Saken fortsetter under annonsen

For 20 år siden, før datamaskinene og e-posten hadde kommet for fullt, fikk han et oversiktlig antall brev der folk spurte ham om noe. Nå får han femten slike brev hver dag, og de kan komme fra hele verden.

– Jeg er ikke i en posisjon hvor jeg er tvunget til å svare. Det står ikke i jobbeskrivelsen min, men jeg opplever like fullt et press. Det er ikke spesielt imøtekommende å avvise noen som stiller deg et seriøst spørsmål på en ordentlig måte.

Forstå de ansattes perspektiv

Motivasjonsforskeren mener at det ikke er lederes jobb å motivere medarbeidere. Edward L. Deci mener at lederens jobb er å sørge for å skape et arbeidsmiljø der medarbeiderne er i stand til å motivere seg selv.

– Hva tenker du er det beste ledere kan gjøre for å bygge og opprettholde motivasjon hos medarbeiderne?

– De bør starte med å forsøke å forstå arbeidstagerens perspektiv. Det er lett for ledere å kjøre over medarbeidere med sine egne synsvinkler og perspektiver, og da er sannsynlig at arbeidstagerne opplever at de blir kontrollert. Start med å spørre: Hva tenker hun om dette akkurat nå? Og hvis du ikke vet det: Spør henne.

Slik kan ledere skape støttende omgivelser

  • Forsøk å se saken fra medarbeiderens perspektiv
  • Gjør ditt for å oppmuntre folk til å ta initiativ og ansvar
  • Tilby valgmuligheter
  • Fortell hvorfor ting gjøres, bidra til mening
  • Gi positive og konstruktive tilbakemeldinger
  • Dette bidrar til å møte grunnleggende psykologisk behov - kompetanse, autonomi og relasjoner – hvilket igjen fremmer autonom motivasjon
Saken fortsetter under annonsen

3 psykologiske behov

Rådet Deci gir til ledere, er i tråd med ideen om at autonom motivasjon springer ut fra tre grunnleggende psykologiske behov vi mennesker har. Vi har behov for å føle at vi har kompetanse, autonomi og relasjoner til andre mennesker.

– Det finnes mye forskning på dette. Alle mennesker har behov for å føle seg kompetente. Vi har behov for å føle autonomi for å være psykisk sunne. Vi trenger også å føle at vi har relasjoner til andre. Ingen er en øy. Vi har andre mennesker i livene våre og er motivert til å ha relasjoner til en del mennesker. Vi ønsker å inngå i grupper og kollektiver. Hvis disse behovene ikke blir oppfylt, er det negativt for oss.

3 grunnleggende psykologiske behov

Ifølge selvbestemmelsesteorien bygger autonom motivasjon på tre grunnleggende, psykologiske behov: 

  • Kompetanse – følelsen å være kompetent i situasjonen
  • Autonomi – følelsen av å handle i tråd med egne vilje, verdier og interesser, ha valgfrihet
  • Relasjoner til andre – følelsen av tilhørighet til andre, føle at andre bryr seg om deg

 

Paid article
Yes