Marker deg som nytt styre­medlem

Publisert: 14. november 2014 kl 08.00
Oppdatert: 13. november 2014 kl 15.21

–Man må være sikker på at man forstår bransjen og de beslutningene som fattes, sier erfarent styremedlem og tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devold. Hun har siden endt politikerkarriere sittet i en rekke styrer. Hun forteller at solid kunnskap om bransjen er essensielt, selv om man ikke arbeider i samme bransje til daglig.

– Det er kanskje en egen terminologi. Man må være sikker på at man forstår ord og uttrykk og hva de betyr, sier hun.

– Ikke bli en møteplager

Devold mener det er viktig ikke å være redd for å stille spørsmål, når man skal danne seg det fulle bildet av en situasjon – eller forståelsen for et marked. Samtidig må man være varsom. Det er viktig å stille de riktige spørsmålene, sier hun.

– Ikke still spørsmål istedenfor å lese styrepapirene, sier hun, litt satt på spissen.

Den tidligere forsvarsministeren advarer spesielt kvinner mot å være overivrige med spørsmålene, og oppfordrer dem til å lese styrepapirene ekstra nøye. Det er hennes erfaring som styremedlem i ulike bransjer at menn kan oppfattes som om de mener at kvinner ikke har like god innsikt i tekniske bransjer som menn.

– Jeg vil advare kvinner mot å innta rollen som møteplager. Å stille spørsmål må ikke forveksles med ikke å stille forberedt, understreker hun.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Devold blir et effektivt styremedlem satt pris på, noe som betyr at man har forståelse for tiden som er avsatt til møtet.

– Et styre skal fatte beslutninger, og styremedlemmer har avgrenset tid. Da skal man passe på at spørsmålene er relevante, og ikke være en stadig årsak til at man ikke kan holde oppsatte frister til styremøte, sier hun.

Hun forteller at hun imponeres av folk som har gjort hjemmeleksene sine, har satt seg inn i bedriften og lest alle børsmeldinger.

– Dyktige styremedlemmer stiller de riktige spørsmålene helt fra første stund, og kommer med de relevante kommentarene, oppsummerer Devold.

Kristin Krohn Devold hadde sitt første styreverv i Hexagon, hvor hun ble værende i åtte år. Mellom 2006 og frem til i dag har hun til enhver tid hatt mellom to og seks styreverv. I dag sitter Devold i to styrer: I Aker-konsernet og i Eika-gruppen ved siden av jobben som administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Hold deg oppdatert

Devold, som allerede var en erfaren leder da hun satt sine ben i et styrerom for første gang, påpeker at det er viktig hele tiden å opprettholde engasjementet for bedriften og bransjen.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er viktig å interessere seg for bransjen, lese nyheter og om økonomisk utvikling, og å sette seg inn i bransjerelatert informasjon, både nasjonalt og internasjonalt, sier hun.

Slik kan du vinne tillit og markere deg som nytt styremedlem

Kristin Krohn Devolds råd:

  • Les styrepapirene grundig
  • Ikke vær redd for å stille spørsmål, men still de riktige spørsmålene
  • Pass på å bruke møtetiden effektivt, ikke bli en møteplager
  • Interesser deg for bransjen; les nyheter, både nasjonalt og internasjonalt
  • Sett deg inn i det internasjonale markedet
  • Følg med på kunder
  • Vær med på styreturer
  • Ikke bland deg i den daglige driften. Pass på at selskapet er organisert forsvarlig, at man har nok kompetente folk de viktige stedene
  • Tenk på problemstillinger fra ditt ståsted: Styret setter pris på et par friske øyne som kan stille spørsmål med nye vinklinger

Adil Osmanis råd:

  • Lær deg å lese og forstå et regnskap
  • Spør og spør igjen til du forstår alt
  • Lytt, kom med egne meninger og hjelp til med å holde tidsplanen for møtet
  • Skaff deg det hele og fulle bildet av bedriften
  • Bruk tid før styremøtene til å øke forståelsen
  • Vær grei og snill!

Hun påpeker videre at man også må følge med utenfor Norges grenser, og at det er viktig å forstå det internasjonale markedet, å følge med på kunder og å sette seg inn i de ulike markedene i verden.

Styret i Hexagon var flinke til å arrangere styreturer, noe som var viktig for Devold for å gjøre en god jobb.

– Disse turene er det viktig å være med på. Her tilbringer man en intens uke med styret og ledelsen og får praktisk innsikt i bransjen, sier hun.

Hun legger til at det kreves mer enn bare å stille på mellom seks og åtte styremøter hvert år.

Friske øyne

Saken fortsetter under annonsen

Kommunikasjonen med resten av styret er viktig. Det er også den eksterne kommunikasjonen, og ethvert styre må tenke gjennom hvem som er selskapets talsperson. Man bør ha en positiv og synlig kommunikasjonsstrategi. Her trekker Devold inn et eksempel hvor friske øyne kan se problemstillinger fra en ny side.

– Ethvert styre må ha en digital strategi. Hvilke digitale plattformer skal man bruke, og hvordan skal man bruke dem? eksemplifiserer hun.

Å få inn folk med friske øyne som kan stille spørsmål ut fra aktuelle problemstillinger, er alltid en fordel, mener hun.

– Skap bevegelse

Leder i Styreakademiets Landsforening, Adil Osmani, sier han blir imponert av styremedlemmer som evner å skape utvikling i styret.

– Jeg blir imponert av de som klarer å kombinere kunsten å lytte, komme med egen innsikt og samtidig assistere med gjennomføringsplanen. Slike styremedlemmer skaper bevegelse og utvikling fra første dag, sier han.

Osmani er også styremedlem i Styreakademiet Oslo og har hatt en rekke andre styreverv. I dag sitter han i ytterligere seks styrer.

Saken fortsetter under annonsen

Som Devold mener også Osmani at man er avhengig av å stille spørsmål for å danne seg et fullstendig bilde av selskapet og bransjen, men mener at ingen spørsmål er dumme. Han legger til at det faktisk er et nytt styremedlem sitt konkrete ansvar å forsøke å se på omgivelsene med nye øyne og fra nye vinklinger.

– Det viktigste er å spørre inntil man er sikker på at man forstår driften, de nåværende utfordringene og det man mener blir utfordrende fremover, sier han.

Forberedelsene er like viktige

For å danne seg et bilde av bedriften og driften må du legge inn et godt forarbeid.

– Invester tid med daglig leder og administrasjonen før det første styremøtet. Da får du et bedre bilde av driften, i tillegg til en oversikt over hvor administrasjonen mener skoen trykker, sier han.

Også før styremøtene kan det være klokt å tilbringe tid med de som daglig jobber i bedriften.

– Det er de som sitter tettest på utfordringene, og det er vanskeligere å få et klart inntrykk av alle fasettene i et styremøte med en satt agenda, mener han.

Saken fortsetter under annonsen

Til tross for råd og regler har man relativt frie tøyler som styremedlem, så lenge man utviser god oppførsel:

– Jeg sier som politimester Bastian: Så lenge man er grei og snill, kan man gjøre som man vil, smiler han.

Paid article
Yes