– Tren deg til bedre resultater

Publisert: 7. november 2014 kl 08.00
Oppdatert: 6. november 2014 kl 15.45

Kjepphesten til Nilsen er at ledere har en tendens til å fokusere for mye på innhenting av data og KPI-målinger (Key Performance Indicator, red. anm.), fremfor å skaffe seg kunnskap om hvordan dataene virker, og hvordan man skal handle på bakgrunn av dem.

– Du har ikke kontroll på virksomheten din bare med målinger og KPI-er. Du er nødt til å iverksette trenings- og utviklingstiltak om du ønsker forbedringer, sier han til Ukeavisen Ledelse.

Pilot med jernteppe

Dette feilfokuset kan sammenlignes med en pilot som får jernteppe, til tross for at hun har all nødvendig kunnskap, hevder Nilsen:

– Da hjelper det ikke at piloten kan navnene på alle parameterne i instrumentene. Piloten må jo også vite hvordan de virker og påvirker hverandre. Det hjelper ikke å ha verdens beste instrumentpanel og dashboard dersom man ikke vet hvordan alt henger sammen, eller er trent mentalt til å styre tankene positivt under press, eksemplifiserer han.

Overføringsverdi fra toppidretten

Som tidligere toppidrettsutøver er Ronny A. Nilsen opptatt av overføringsverdien fra idretten. Fokuset på flere ulike ferdigheter samtidig er noe som ledere i næringslivet kan bruke til utvikling og til å forbedre sine prestasjoner.

Saken fortsetter under annonsen

– De som hevder seg i eliten har fokus på fem ferdigheter: tekniske, taktiske, fysiske, mentale og relasjonelle ferdigheter. De har satt trening i system, har klare mål, henter ut sanntidsdata fra prestasjoner og setter seg nye mål og legger opp treningsaktivitetene sine etter disse. I tillegg har de én eller flere støttespillere som gir dem konstruktive tilbakemeldinger. Det er slik de optimaliserer og korrigerer sin egen innsats og prestasjon, forteller han.

Han påpeker at toppidrettsutøverne bruker 98 prosent av tiden sin på systematisk trening, og bare 2 prosent på å konkurrere.

– Næringslivet er ofte motsatt. De konkurrerer 98 prosent av tiden, og bruker i beste fall 2 prosent av sin tid på systematisk trening, forteller han.

Måling og gjennomføringsevne

Måling av prestasjoner er viktig. Det er også innsikt i sanntidsdata, slik at man har et godt beslutningsgrunnlag. Dataene gir et bilde av bedriftens konkurranseevne og setter føringer for mål og strategier samt forbedringstiltak. Det finnes likevel et gap, der bedrifter ikke evner å knytte målinger til trening og utvikling, hevder Nilsen, som har over 20 års erfaring fra arbeid med lederutvikling.

– Det forbauser meg fortsatt at ledende virksomheter investerer store beløp i datauttrekk, selv om de ikke vet hvordan de skal knytte målingene til strategiske og operative mål og strategier. Altfor ofte opplever jeg at det er for mange KPI-er, noe som bidrar til at situasjonen blir uoversiktlig. Når jeg går i dialog med bedrifter og spør om hvordan de sikrer en målbar utviklingsprosess, blir svarene svevende, sier han.

Prestasjonskultur og konkurransekraft

Saken fortsetter under annonsen

Å skape en samhandlingskultur som er motivert for en forbedringsprosess, med alt dette innebærer, er en definisjon på en prestasjonskultur, ifølge Nilsen. Han mener det store spørsmålet er hvordan man kan forsikre seg om at menneskene i bedriften tror på dataene.

– Det handler om å tro på målene. Man må ha en tro og en vilje som er sterk nok til å gjennomføre definerte trenings- og utviklingstiltak, understreker han.

I tillegg må menneskene i bedriften ha riktig kompetanse, ferdigheter, verdier og holdninger. Da skapes konkurransekraft.

– Det er når mennesker samhandler mot samme mål, med samme drakt og med samme engasjement vi kan få til de gode resultatene. Vi må gjøre hverandre gode hver dag, forent i en felles drøm – og med felles kompetanse. Først da fortjener ledere å feire suksesser og seire på grunn av godt lederskap, avslutter han.

Hva kreves for å lykkes?

IMPROVE – syv steg på veien til en målbar utviklingsprosess:

  • Involver: Involver dine medarbeidere og kunder i forbedringstiltak. Det skaper stolthet og engasjement
  • Motiver: Motivasjon og indre driv utløses når mennesker føler seg involvert i utviklingsprosessen
  • Prestasjon: Motiver og kommuniser prestasjoner
  • Resultat: Skap eierskap til målene og resultatene
  • Oppmerksomhet: Mennesker som blir hørt og sett yter optimalt
  • Verdifokus: Utviklingsprosesser som skaper mål-bare verdier har en langsiktig effekt
  • Entusiasme: Begeistring og glød smitter

Kilde: Ronny A. Nilsen, ResultatPartner

 

Paid article
Yes