Dobbeltrolle

Publisert: 7. november 2014 kl 08.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Spørsmål: I vår bedrift er de ansatte representert i styret. I forbindelse med siste valg av ansattes representant til styret, ble det valgt inn en ansatt som samtidig er aksjonær i selskapet. Er det noe i loven som forhindrer dette?

Bedriftsleder, Østlandet

Svar: Nei, det er ingenting som hindrer en ansatt i samtidig å ha aksjer i selskapet og å representere sine arbeidskolleger som styrerepresentant i selskapet. En person kan godt komme i flere posisjoner overfor ett og samme selskap. Vedkommende kan f.eks. være aksjonær, styremedlem, debitor eller kreditor, og samtidig være leder av selskapet. I mange aksjeselskaper er denne kombinasjonen av roller helt vanlig.

I enkelte tilfelle har lovgiver trukket opp visse grenser når det gjelder forholdet mellom disse rollene, se f.eks. på reglene om hvor mye en aksjonær kan låne i selskapet. Imidlertid har loven ikke satt noen grense på forholdet mellom de to rollene aksjonær/ansatt.

Det betyr at en person som innehar begge disse posisjonene kan inneha begge roller, uten at vedkommende kommer i konflikt med noen regler. Dette innebærer også at vedkommende kan representere sine arbeidskolleger som de ansattes valgte representant i styret. I en del selskaper fører man en bevisst politikk for å spre mest mulig aksjer til de ansatte, og dette har medført at situasjonen med dobbeltrolle aksjonær/ansatt er helt vanlig.

SDBL v/advokat Arvid R. Ødegård

Saken fortsetter under annonsen
Paid article
Yes