Redningsmannen
I serien «Toppsjefen» gjennomfører Ukeavisen Ledelse en omfattende analyse av lederskapet til norske toppsjefer. I denne ukens papirutgave kan du lese analysen av innsatsen konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen har lagt ned på ledersiden.
Rynning-Tønnesen ble ansatt som toppsjef i Norske Skog sommeren 2006, etter å ha vært finansdirektør i ett års tid. Mesteparten av sin ledererfaring har han imidlertid fra Statkraft, hvor han jobbet i 13 år og satt i konsernledelsen i 11 av dem.
Problemene i Norske Skog, verdens nest største produsent av avispapir i volum, var store da Rynning-Tønnesen overtok som sjef, og våren 2008 var det blitt så ille at han selv gikk ut og sa at selskapet befant seg i en situasjon som måtte kunne kalles en krise.
Hovedproblemene var enorm gjeld og for stor produksjonskapasitet. I løpet av 2008 har Rynning-Tønnesen reforhandlet gjeld og bygget ned kapasiteten i Norske Skog, og han har overbevist som leder av den pågående redningsaksjonen.
Hans store styrke i dette vanskelige arbeidet er intelligensen og de analytiske evnene. Dét mener et samstemt panel av ledere, ledelseseksperter, ansatte, bransjefolk, hodejegere og analytikere Ukeavisen Ledelse har vært i kontakt med i forbindelsen med lederskapsanalysen.
– Han er en uhyre smart leder som klarer å danne seg et godt overblikk over situasjonen, uansett hvor komplisert den er. Han analyserer, konkluderer og handler, sier en som Rynning-Tønnesens lederskap på nært hold.
– Når det nå går riktig vei med Norske Skog, er det mye fordi Christian har tenkt lurt.
En ledelsesekspert trekker linjen rakt tilbake til en av Rynning-Tønnesens tidligere jobber:
– Det er noe med disse McKinsey-folkene. De har analyse i blodomløpet.
Svakheten ved hans lederskap er imidlertid at han er for tilbaketrukken som toppsjef, mener Ukeavisen Ledelses kilder.
I forbindelse med Toppsjefen-analysen vurderer et bredt utvalg av kilder sjefen det gjelder etter ti ledelseskriterier. Rynning-Tønnesen ender på 68,5 poeng i denne øvelsen, og ligger dermed under gjennomsnittet for norske toppsjefer. Faktorene han scorer svært høyt på, er etikk og integritet, sammen med omstillingsevne.