Narsissister

Ledere med symptomer av personlighetsforstyrrelse er dessverre ikke uvanlige. Men er det noe vi kan gjøre? Enten med dem eller oss selv? spør Johan Bergh. Foto: SvetaZi / iStock Photos

Synspunkt | Johan Bergh: Trives får du gjøre på fritiden

Publisert: 14. februar 2023 kl 08.43
Oppdatert: 14. februar 2023 kl 08.43

­Johan Bergh er førstelektor ved Oslo Nye Høyskole (ONH).

­Lyst til å sende oss et innlegg? Mailadressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

 

SYNSPUNKT: I Marinen er det noe som heter «happy ship». Det handler om å ha et godt arbeidsmiljø om bord. Det er vel nå rimelig klart at et godt arbeidsmiljø bidrar til å skape gode resultater. Så enkelt og så vanskelig er det – for noen.

Jeg har sett skipssjefer satt på land fordi de ikke kunne ha med folk å gjøre, selv etter å ha fullført en solid militær lederutdanning. Jeg har også vært med på å fjerne prosjektledere av samme årsak.

Urolig over ledere

Hvor vanskelig kan dette være da? Ledere, uansett nivå, bør bite seg merke i dette: De skal få jobben gjort, ta vare på folka i prosessen – og gjøre det troverdig over tid. Jeg går ut fra at det er derfor de er ansatt i den lederjobben de har.

Saken fortsetter under annonsen

Min erfaring tilsier at det er ikke alle ledere som verken tenker eller gjør akkurat det, og det uroer meg. Ikke å ta vare på folk, er neppe effektivt verken på kort eller lang sikt. Det skaper dårlig stemning overalt.

 

«Ledere, uansett nivå, bør bite seg merke i dette: De skal få jobben gjort, ta vare på folka i prosessen, og gjøre det troverdig over tid.»

 

Jeg har som godt voksen vært utsatt for en yngre militær leder som har skjelt meg ut i møter, selv etter at jeg var bedt om å møte der, og for å legge frem det som var etterspurt. I dag er hen toppleder. Jeg lurer på hvordan det går på den arbeidsplassen.

Narsissister

I den sammenhengen vil jeg nevne narsissisme. Det kan hende at den lederen jeg nevner her, har et snev.

Saken fortsetter under annonsen

Narsissisme beskrives ofte som «selvkjærlighet». Narsissister kjennetegnes av stort behov for oppmerksomhet og beundring, overdreven oppfatning av egen betydning, arroganse, utnyttelse av andre og lite empati.

Tråkker på andre

Da er vel veien til å tråkke på andre ikke så lang? Se på Donald Trump eller Vladimir Putin – eklatante eksempler på narsissister. Her skal jeg også trekke frem et begrep i psykologien som heter borderline personlighetsforstyrrelse.

Emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (borderline) kjennetegnes ved tendens til intense emosjonelle svingninger, samt impulsiv atferd uten å tenke på konsekvensene. Humøret er svingende og uforutsigbart. Typiske kjennetegn er at personen har identitetsproblemer med et ustabilt selvbilde, og er overfølsom og emosjonelt ustabil.

Destruktive ledere

Ledere med disse symptomene er dessverre ikke uvanlige. Men er det noe vi kan gjøre? Enten med dem eller oss selv?

La meg ta det siste først. Dersom du er utsatt for emosjonelt ustabile ledere (les: destruktive), er det ifølge professor Linda Lai et par-tre ting du kan gjøre. Du kan ta opp kampen – utfordre – og forsøke å endre situasjonen ved å si ifra. Du kan ligge lavt, være stilltiende og forsøke å beskytte deg selv best mulig, eller det siste som nok en del også gjør: Du kan skifte jobb.

Saken fortsetter under annonsen

Hvorfor får de lov til å holde på?

Å utfordre destruktive ledere, er derimot ikke like enkelt. Men jeg undres over at så mange slike ledere får lov til å holde på år etter år.

Varslingssakene i Forsvaret den siste tiden er ett eksempel av mange.

Jeg skrev dette på Verdensdagen for psykisk helse. Det er ikke uten grunn. Som leder har du også et ansvar for det psykososiale arbeidsmiljøet. Det er nedfelt i lov her til lands. Derfor må ledere også ha en god porsjon selvutsikt. Det vil si å forstå hvordan de virker på andre.

 

«Jeg undres over at så mange slike ledere får lov til å holde på år etter år. Varslingssakene i Forsvaret den siste tiden er ett eksempel av mange.»

 

Saken fortsetter under annonsen

Jeg har erfart at det er det langt fra alle ledere som har. Men, dette kan også trenes, selv om det krever litt av den enkelte. Destruktiv ledelse må derfor settes lys på og snakkes om, for å bryte ned de destruktive kreftene som holder mennesker nede. Utviklingsorienterte ledere derimot, viser vilje og evne til å lære, og å utvikle seg som ledere.

Ledere er de viktigste rollemodellene for verdier, krav og forventinger på enhver arbeidsplass. En god rollemodell viser vei gjennom konsistent fremferd, gode holdninger og etisk skjønn.

Ærlig talt: Hvor vanskelig skal det være å skape trivsel på jobben? Koster det deg noe? Hvis du som leder svarer JA til det siste, lurer jeg på hva du har inni deg som gjør at du skaper mistrivsel.