Erfarne, ettertraktede arbeidstakere

Hvem snakker om at voksne ikke er attraktive? spør Nina Riibe. Illustrasjonsfoto: Ridofranz / iStock Photos

Synspunkt | Nina Riibe: Femti, flott og fremadstormende

Publisert: 21. desember 2022 kl 08.42
Oppdatert: 21. desember 2022 kl 08.42

­Nina Riibe er administrerende direktør i arbeidstakerorganisasjonen Econa, som organiserer siviløkonomer.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

 

SYNSPUNKT: Blir en påstand fremmet ofte nok, blir den fort en sannhet. Jeg har lyst til å avkrefte «fake news» og holde meg til fakta.

Hver gang det snakkes om seniorer, er påstanden at de er en verdifull ressurs som arbeidsgiver går glipp av. De henter ikke i barnehage, de er mindre syke, har lang erfaring og er til å stole på. Jeg må innrømme, jeg blir fort lei av de samme påstandene som kommer igjen og igjen.

Ikke et vondt ord om seniorpolitikk eller det grå gull, men her må fakta på bordet. Er det virkelig slik at andelen 50+ alltid blir lagt nederst i talentbunken? Vinner alltid de ektefødte teknohodene over de som er blitt digitale underveis?

Kompetansen som kan forsvinne

Saken fortsetter under annonsen

Vi kommer ikke utenom det faktum at arbeidstakere i 30-årene fremdeles er de mest ettertraktede, men arbeidsgiver som tar de i høyere aldersgrupper for gitt, kan fort oppleve at det ikke var så smart. Arbeidsgivere som «glemmer» at 50+ også må satses på, taper i dagens knallharde kamp om hodene.

De bør heller ikke overse at over halvparten av Econas medlemmer mellom 50 og 60 år er blitt kontaktet av rekrutteringsfolk det siste året. Vi snakker om risikoen for at betydningsfull kompetanse plutselig forsvinner til konkurrenten, samtidig som du som leder trodde de satt trygt hos deg.

Tallenes tale er klare: 69 prosent av Econas medlemmer i privat sektor er blitt kontaktet om jobber de ikke har søkt. For aldersgruppen 50-59 år er tallet 52 prosent, ifølge Econas ferske lønnsundersøkelse der 11.000 økonomer har svart. Det er også de sistnevnte som i størst grad takker ja til en samtale. Hvem snakker om at voksne ikke er attraktive?

Det er personen som teller

Jo mer vi fokuserer på alder, jo sterkere blir aldersfordommene. 

Vi segmenterer i målgrupper, og tiltakene bør være treffsikre for å nå kunden eller brukeren. Vi må med andre ord vite mest mulig om segmentene, herunder aldersgrupper. Men, om vi lar oss styre av holdninger om at attraktivitet går ut på dato når man bikker 50, så blir det fort en sannhet.

Disse holdningene gjør noe med oss som ledere, og absolutt den ansatte. Vi må slutte å mase om at seniorer er en verdifull ressurs som arbeidsgivere må ansette.

Saken fortsetter under annonsen

En 50+ kan være mer interessert i AI og Excel enn en 29 åring. En 29-åring kan selvsagt være totalt udugelig, akkurat som en som er dobbelt så gammel. Det er personen man skal vurdere, ikke alderen. Derfor må vi slutte å si at alle seniorer er en ressurs bare fordi de er 50+. Det er ikke alderen som teller, det er alt det andre.

Kampen om arbeidskraften

Dagens arbeidsledighet er rekordlav og vi er i en spesiell situasjon. Dette er en smertelig erfaring arbeidsgivere gjør seg når de trenger nye folk.  

Jeg har tidligere skrevet i denne spalten om mine kjepphester når det kommer til å rekruttere og beholde de gode hodene. Og dette gjelder uavhengig av alder og såkalte båser.

Kort oppsummert er det:

  • en meningsfull jobb
  • lære hele livet
  • bli avkrevd og oppfordret til å bli et digitalt hode
  • føle mestring av arbeidsoppgavene
  • bygge sterkt fellesskap og en sunn kultur

Arbeidsmarkedet er fremdeles hett, og det vil ta lang tid før man kan velge og vrake i jobbsøkere.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Econas lønnsundersøkelsen var det kun 11 prosent av dem som ble kontaktet av headhuntere som endte med å skifte jobb. Rekrutteringsbransjen har med andre ord tøffe dager.

Ikke verdsatt nok?

Ser vi på de over 50, var det flere som takket ja til nye tilbud når headhunteren ringte. De er mer attraktive enn både arbeidsgiver og de selv tror.

Årsaken er muligens at arbeidsgiver ikke verdsetter 50+ godt nok. De tar dem for gitt, og holder seg til usannheter som er blitt en sannhet. Arbeidsgiver gjør derfor dumt i å nedprioritere disse medarbeiderne.

I disse tider er det flere som får jobbtilbud uten å søke aktivt. Dette gjelder både nyutdannede og dem med lang erfaring. Dagens ledere må derfor ta i bruk nye metoder og tenke helt annerledes rundt rekrutteringen. Skal arbeidsgivere tiltrekke seg nok kompetanse, trengs det mer enn usannheter og inngrodde holdninger.

På tide å bytte ut fordommer med fakta.