Konflikt og friksjon
Foto

Å være leder, og det å utøve ledelse og lederskap, er en relativt krevende (pr)øvelse, skriver kronikkforfatteren. Foto: Alphaspirit, iStock Photo

Synspunkt | Frode Dale: Ledelse er ikke fri for friksjoner

Publisert: 22. juli 2022 kl 09.31
Oppdatert: 22. juli 2022 kl 10.05

­

­Frode Dale er lederlos, forfatter og ledelsesrådgiver.

SYNSPUNKT: Å være leder, og det å utøve ledelse og lederskap, er således en relativt krevende (pr)øvelse. Der du som leder blir utsatt for en rekke utfordringer og oppgaver - som krever omfattende og dyp lederkompetanse. Legg merke til ordet krever. Altså: ledelse og lederskap er i sin natur krevende.

Noen ganger, når jeg leser eller hører på ulike coacher, foredragsholdere, lederutviklere, headhuntere, så lurer jeg på om jeg faktisk hører det jeg hører. For det jeg hører er, for å si det mildt, urealistisk og virkelighetsfjernt.

Rosenrød idyll?

De snakker som om ledelse og lederskap nærmest foregår i en form for «rosenrød idyll». Der de kun fremhever det positive, alle mulighetene og fordelene. Det er selvsagt ikke noe galt i det, men sannheten er at ledelse og lederskap i praksis vil bli utsatt for en rekke «friksjoner». Ledelse og lederskap er rett og slett ikke friksjonsfritt.

Så det å ikke være forberedt på motsetninger, konflikter, uenigheter, forventningspress, maktkamper, silotenkning, motstand, interessemotsetninger, mobbing, trakassering, baksnakking, illojalitet, svik, bakvasking, kampanjer, ultimatum, motgang, stress, gruppepress, skittkasting, beskyldninger, løgn, bedrag, vil sørge for at ledere blir det vi kan kalle en «blåøyd leder». En leder som ikke er forberedt på å møte virkeligheten, men som håper på å møte forhåpningene, drømmene og ønskene.

Saken fortsetter under annonsen

Om å være mentalt forberedt

Som konsulent og lederlos er min jobb å forberede og støtte (nye) ledere, uansett ledernivå. På det som kan skje, ikke det en håper skal skje. Eller håper at ikke skal og kan skje.

Der jeg jobber med å bygge opp en mental og kompetansebasert beredskap hos og for den enkelte leder. Der de da er forberedt på at ledelse og lederskap altså ikke er friksjonsfritt.

Så enten møter du virkeligheten som leder forberedt, eller så møter virkeligheten deg som leder uforberedt. Valget er ditt.