Hybridkontor
Foto

Jobb hjemme eller på kontor, eller begge deler - hva er best? Foto: martin-dm, istock Photo

Dansk forsker: ­Feil å tro at innovasjon kun kan skje når folk møtes fysisk

Publisert: 22. juli 2022 kl 10.01
Oppdatert: 22. juli 2022 kl 11.26

Etter gjenåpningen etter korona har problemstillingen vært diskutert i utallige webinarer, seminarer og avisartikler. Det er også kommet tallrike studier.

En studie fra handelshøyskolen ved universitetet i Aarhus viste at de virksomhetene som lyktes best med effektivitet og innovasjon på lang sikt, var de som fant en balanse mellom å la medarbeidere jobbe utenfor kontoret og det å møtes fysisk.

Franziska Günzel-Jensen, lektor ved institutt for virksomhetsledelse ved Aarhus BSS, Aarhus Universitet, sier på universitetets hjemmeside at de som aldri møtes fysisk, ikke lykkes.

Viktig å møtes av og til

I en studie Günzel-Jensen og kollegaene har gjort, finner de imidlertid også at de som hele tiden møtes, klarer seg dårligere enn de som har beholdt distansearbeid som en mulighet etter korona.

I «Crises and entrepreneurial opportunities: Digital social innovation in response to physical distancing» har Günzel-Jensen med kollegaer undersøkt hvordan ti tyske oppstartsselskaper har lyktes med å være innovative under koronakrisen. De fant at selskapene tok ny innovasjon til markedet under korona, selv om medarbeiderne ikke møttes fysisk.

– Til gjengjeld viser studiet også at det er viktig for suksess at medarbeiderne møtes innimellom og er intensivt sammen, før de går hver til sitt igjen, sier forskeren på universitets hjemmeside.

Saken fortsetter under annonsen

Åpner dører

Forskerne har også sett på større virksomheter som har valgt hybridløsninger, og viser til at det har åpnet mange dører på internasjonalt plan.

– Denne måten å jobbe på gir bedre plass til en bedre og internasjonal gruppe medarbeidere som kan være innovative og effektive, fordi de har mulighet til å veksle mellom å være sammen og hver for seg, og slik velge det som passer best for hver og en, uttaler forskeren.

I Danmark har en del virksomheter etter korona insistert på at medarbeiderne skal møte på kontoret hver dag. Günzel-Jensen frykter imidlertid at selskapene taper konkurransekraft hvis de ikke griper de innovasjonsfordelene krisen har gitt.  

– Krisen har avdekket så mange gode verktøyer og nye muligheter for å jobbe sammen på kryss og tvers, og det er både forretningsmessig og trivselsmessig problem hvis vi ikke griper dem, sier hun.

Inntil videre viser studier de har gjort dessuten at virksomheter som ikke omstiller seg mister ansatte. Medarbeidere søker seg vekk fordi de føler stress over å måtte jobbe fysisk på arbeidsplassen på fulltid.