Kommunal- og distriktsministerer Sigbjørn Gjelsvik (Sp) sier at arbeidet med regjeringens tillitsreform for offentlig sektor er godt i gang. 

Kommunal- og distriktsministerer Sigbjørn Gjelsvik (Sp) sier at arbeidet med regjeringens tillitsreform for offentlig sektor er godt i gang. 

Foto

Terje Pedersen / NTB

Skryteliste fra regjeringen: Har satt i gang 37 tiltak i tillitsreformen

Publisert: 28. juni 2023 kl 09.44
Oppdatert: 28. juni 2023 kl 09.44

Arbeidet med tillitsreform for offentlig sektor er i full gang, skriver Kommunal- og distriktsdepartementet i en pressemelding. Målet er å gi ansatte i førstelinja tid og rom til å utvikle tjenester til beste for brukerne.

Regjeringen har denne uken publisert en oversikt over tiltakene som er satt i gang så langt.

Hele offentlig sektor

Regjeringens tillitsreform omfatter hele offentlig sektor. Hovedgrepene er mindre detaljstyring og økt handlingsrom for de som jobber ut mot brukerne. For mange detaljerte styrings- og rapporteringskrav kan gi tungrodde tjenester for både ansatte og brukere, erkjenner regjeringen.

Ifølge Kommunaldepartementet har ansatte og deres organisasjoner vært utålmodige etter å komme i gang.

– Jeg glad for å nå kunne presentere 37 tiltak som alle viser eksempler på hva som skjer konkret i tillitsreformen, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik i pressemeldingen.

Alle departementene har bidratt med eksempler fra sin sektor.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er viktig å lære av hverandre, og denne oversikten viser at det er stor bredde i tillitsreformen, sier Gjelsvik.

Eksempler

Her er noen eksempler som ifølge Kommunal- og distriktsdepartementet viser litt av bredden i tiltakene som er satt i gang:

  • Helse- og omsorgsdepartementet har et tiltak som handler om å øke andelen som arbeider i hele stillinger i helse- og omsorgstjenesten, og det er nå planer om å utvide prosjektet til hele helse- og omsorgstjenesten. (Prosjektet kalles Tørn-prosjektet.)

  • Klima- og milødepartementet har satt i gang et tiltak som skal forenkle og forbedre søknadsprosessen i Kulturminnefondet. I dette prosjektet vil saksbehandlerne få større fullmakter til å treffe beslutninger og å gjøre vedtak.

  • Kommunal- og distriktsdepartementet har en pilot hos Statsforvalternes fellestjenester (STAF) som skal korte ned saksbehandlingstiden i klagesakene om økonomisk sosialhjelp. Det er ca. 4 000 slike saker i året. Selv om klage kan behandles på tre dager, kan det ta opptil 70 dager før klageren får svar.

  • Under Arbeids- og inkluderingsdepartementet har NAV gjennomført en spørreundersøkelse til alle ansatte om hvordan de opplever styring og medbestemmelse. De har videre nedsatt partssammensatt gruppe som skal følge opp tillitsreformen med konkrete leveranser.

  • I Justisdepartementet jobbes det med å redusere detaljstyringen og øke handlingsrommet for de underliggende virksomhetene, blant annet gjennom et egent prosjekt som skal forenkle de såkalte tildelingsbrevene.

  • Kommunal- og distriktsdepartementet har satt i gang en prosess med å etablere en forsøksordning for kommuner og fylkeskommuner – en såkalt frikommuneordning − der kommuner og fylkeskommuner er invitert til å søke om å bli forsøkskommmuner etter visse kriterier. Frist for å sende foreløpig søknad er 8. september