Åpenhetsloven og dårlige arbeidsforhold

Den nye åpenhetsloven regulerer blant annet bedrifters ansvar for åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Det gjelder norske bedrifter her hjemme, i utlandet og utenlandske foretak i Norge. Foto: Miodrag Ignjatovic | iStock Photos

Nå blir det alvor: Snart starter kontrollen av den nye åpenhetsloven

Publisert: 2. august 2023 kl 10.54
Oppdatert: 2. august 2023 kl 13.37

­Den nye åpenhetsloven, eller «Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold» som er dens fulle navn, har nå fått virke siden 1. juli 2022.

Det er anslått at det er i underkant av 9.000 norske bedrifter som omfattes av den og en rekke utenlandske. Mer informasjon finner du her.

17 klager så langt

Ansvaret for veiledning om loven, og kontroll av den, er lagt til Forbrukertilsynet. Det første året har tilsynet i Skien prioritert å veilede virksomhetene om åpenhetsloven, etablert egne rutiner og behandlet noen klager.

Det er blitt 17 klager så langt. To av sakene endte med en påpekning av plikten til å besvare informasjonskrav, én er under behandling. Resten gikk Forbrukertilsynet ikke videre med.

Forbrukertilsynet er ikke forpliktet til å realitetsbehandle alle klager det mottar, men det tas alltid en grundig vurdering, understreker direktør i Forbrukertilsynet, Trond Rønningen.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi ser på alle klager vi får inn, og gjør en vurdering basert på blant annet alvorlighetsgrad og om saken har stor prinsipiell betydning. Basert på denne vurderingen, prioriterer vi hvilke saker vi følger opp, forklarer han.

Behandling av klager er kun én av flere arbeidsmetoder, legger Rønningen til og viser igjen til viktigheten av veiledning – og dialog med virksomhetene. Også under behandling av klagesaker.

Fra veiledning til kontroll

Interessen for åpenhetsloven ser ut til å være stor blant bedriftene. Forbrukertilsynet har fått over 700 henvendelser og deltatt på over 30 arrangementer – for å «reklamere» og informere. Det har holdt konferanse, kurs og webinar, opprettet et eget nyhetsbrev om åpenhetsloven og har spesialsider om loven på sine nettsider.

Forbrukertilsynet opplyser at det har jevnlig kontakt med Norges Kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv, næringslivsorganisasjoner, sivilsamfunnsorganisasjoner og Etisk Handel Norge.

De tolv første månedene er altså først og fremst blitt brukt til å spre massivt med informasjon og gi veiledning. Neste trinn blir nå kontroll av bedrifter, eller tilsyn.

Det skal etter planen skje rett etter fellesferien, altså i løpet av høsten, opplyser Forbrukertilsynet.

Saken fortsetter under annonsen

Under tilsynet skal det særlig fokuseres på virksomhetenes redegjørelsesplikt. Alle bedrifter, som er omfattet av åpenhetsloven, hadde nemlig frist 30. juni til å offentliggjøre redegjørelsene på sine nettsider.

Det fremgår av åpenhetsloven § 5 at foretakene skal offentligjøre en redegjørelse for aktsomhetsvurderingene de har gjort. Formålet med den er å gi allmennheten innsikt i bedriftenes nøkkelfunn i aktsomhetsvurderingene, og hvilke tiltak som er blitt iverksatt.

Risikerer sanksjoner

Den som tror at brudd av åpenhetslovens bestemmelser ikke vil få konsekvenser for bedriften, må nok tro om igjen. 

– Selv om Forbrukertilsynet i hovedsak har lagt vekt på veiledning siden loven trådte i kraft, så vil vi slå ned på omfattende og åpenbare brudd på lovens bestemmelser. Virksomheter som ikke er sitt ansvar bevist, og ikke innretter seg etter loven, risikerer sanksjoner, slår Rønningen fast.

Trond Rønningen, Forbrukertilsynets direktør

– Selv om Forbrukertilsynet i hovedsak har lagt vekt på veiledning det siste året, så vil vi slå ned på omfattende og åpenbare brudd på lovens bestemmelser. Foto: Dag Jenssen | Forbrukertilsynet