Stortinget bør bestille en nasjonal ladestrategi av regjeringen når de nå skal behandle klimameldingen, mener generalsekretær Chirstina Bu i Norsk Elbilforening.

Foto

Aksel Jermstad

Lav lading bremser nullutslipps-mål

− Slik kan man få opp farten med utbygging av hurtigladere

Publisert: 4. februar 2021 kl 13.03
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.55

En raskere utbygging av ladeinfrastrukturen er omtrent det eneste stortingspartiene er enige om for å nå målet om at det kun skal selges nullutslippsbiler her i landet fra 2025. 

Det viser Dagens Perspektivs kartlegging av stortingspartienes holdning til hvordan nullutslippsmålet skal nås − en målsetting alle var enige om da Nasjonal transportplan 2029  2024 ble vedtatt i Stortinget i 2017. 

Et forbud mot salg av bensin- og dieselbiler er grundig parkert av både Høyre, Frp og også Ap og Sp.

Høyere skatter og avgifter på bensin- og dieselbiler er en vei  å gå, men her møter regjeringen allerede sterk motstand og uenigheten mellom partiene er stor. Frp nekter å bli med på regjeringens nye klimaplan, der blant annet CO2-avgiften skal øke betraktelig de neste årene. Også Sp er svært skeptiske til dette.  

Frps klimapolitiske talsperson, Jon Georg Dale sier at forslaget om den høye økningen i CO2-avgiften må legges vekk, dersom regjeringen vil bli klimaenige med Frp. Også målet om kun nysalg av nullutslippsbiler fra 2025, sier Dale at regjeringen må se bort fra.

Stortinget bør bestille en nasjonal ladestrategi av regjering­en når de nå skal behandle klima­meldingen

Saken fortsetter under annonsen

Går for tregt

Dermed er det flere hurtigladere for elbil over hele landet som bliver den lavt hengende frukten på veien mot 2025-målet. Men her har regjeringen dårlig tid. Behovet for nye ladestasjoner er beregnet til minst 10.000 fram mot 2025. Det er det forskerne tror må til hvis folk i hele landet skal velge elbil framfor bensin og diesel.

Men utbyggingstakten er for treg, mener Norsk Elbilforening. Selv om man satt «rekord» i fjor, med 922 nye hurtigladere.

− Det er en solid jobb som må gjøres om Stortingets mål om kun salg av nye nullutslippsbiler i 2025 skal nås, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening.

− Vi trenger 1250 nye hurtigladere i året om vi skal holde tritt med elbilsalget fram mot 2025, for da vil det rulle over 1 million elbiler på norske veier, sier hun.

Ved utgangen av 2020 var det rundt 347.000 elektriske person- og varebiler registrert i Norge, noe som betyr rundt 106 elbiler pr hurtiglader. Dette er en fremgang fra 2019. Da var det 270.000 registrerte elbiler og 114 elbiler per hurtiglader.

− Ladekøene er fortsatt for mange og for lange, og flere deler av landet mangler hurtigladere. Selv om antallet elbiler per lader faller har vi en lang vei å gå for å hindre stadig økende køer.

Saken fortsetter under annonsen

I undersøkelsen «Elbilisten 2020», svarte kun 16 prosent av norske elbilister at de aldri opplever kø når de lader. Etter sommeren 2020 gjennomførte Elbilforeningen også en undersøkelse som viste at 1 av 3 elbilister opplevde kø ofte eller alltid i løpet av ferien.

− Hurtiglading må være enkelt og tilgjengelig for alle. Det forutsetter storstilt og planmessig utbygging. Stortinget bør bestille en nasjonal ladestrategi av regjeringen når de nå skal behandle klimameldingen, mener Bu.

 

Blir ikke lønnsomt

Et hinder som har bremset utbyggingen av ladestasjoner, er at høye strømpriser har gjort det kommersielt ulønnsomt å bygge hurtigladere mange steder. I dag regnes ladestasjoner som næringsaktører, og dermed må de som driver den betale svært høy nettleie, uavhengig av hvor mye de brukes. Hvis ladestasjonene i stedet regnes som husholdninger, vil nettleien bli en helt annen. Og dette har Norges vassdrags- og elektrisitetsdirektorat (NVE) foreslått en løsning for, gjennom å endre reglene.

Christina Bu venter nå på at statsråd Tina Bru raskt iverksetter de nye reglene for nettleie som kom fra NVE sist høst.

Saken fortsetter under annonsen

− Det vil være et viktig skritt på veien mot å gjøre det kommersielt lønnsom å sette opp hurtigladere i hele landet. Her er det ingen grunn til somling. Forslaget fra NVE er godt, så nå må regjeringen gjennomføre slik at det blir like enkelt å kjøre elbil på bygda som i byen, framhever Bu.

Også Enova har en rolle i utbyggingen av ladestasjoner. Regjeringen mener Enova er løsningen der det blir kommersielt vanskelig å drive ladestasjoner. Siden 2015 har Enova bygget ut, eller er i ferd med å bygge ut 568 ladestasjoner rundt om i landet. Også Enova bør få opp farten, om man i hver krik og krok i landet skal kunne ha et reelt valg om å kjøpe elbil i 2025.