Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), orienterer pressen om koronasituasjonen i Oslo mendag kveld. 

Foto

Fredrik Hagen / NTB

Oslo-Raymond vant på teknisk knock out

Publisert: 29. september 2020 kl 09.25
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.55

KOMMENTAR. For første gang siden nedstengingen 12. mars har vi opplevd åpen strid mellom staten og en norsk kommune om tiltak for å redusere Covid 19-smitte.  

Bakgrunnen kjenner vi: Etter sommeren har smitten økt i hovedstaden, og etter hvert ble antall smittede doblet uke for uke. Kommunen varslet tiltak. Først kom det nasjonale vedtaket om at serveringssteder skal stenge ved midnatt. Da smitten økte på i Oslo, bestemte byrådet seg for å redusere antall som kan samles i private sammenkomster fra 20 til 10. Det skjedde forrige mandag.

I tillegg oppfordret byrådsleder Raymond Johansen sterkt til bruk av munnbind på kollektivtrafikken.  Problemet med å be folk pent bruke munnbind er at det er veldig lett å sjekke om de gjør det. NRK og andre tv-kanaler tok med seg kamera på hver eneste trikk og t-bane i Oslo, og kunne snart konstatere, «langt fra alle blant oslofolket tar byrådet på munnbind-ordet». Det var så som så med bruken.

Da varslet kommunen at de hadde strengere tiltak på blokka dersom smittesituasjonen ble verre, og Raymond Johansen oppfordret enda sterkere til bruk av munnbind. Men når du ber folk om noe med stadig morskere stemme uten nevneverdig respons, så blir det «Nytt på Nytt-mat».

Nytt på Nytt går på fredag. Det samme gjør et brev fra Helsedirektoratet til Oslo kommune med anbefalinger om en rekke smittevernstiltak.

Og på søndag går helseminister Bent Høie ut i Aftenposten og NRK Dagsrevyen. Han har tydeligvis fått det for seg å skulle «rydde opp i hovedstaden». Dersom ikke Oslo kommune umiddelbart innfører tiltakene Helsedirektoratet har anbefalt, vil staten ta grep og overkjøre kommunen.

Den svei. Raymond Johansen og byrådet fikk en dårlig start på høstferien. Og Høie ga seg ikke. På regjeringens pressekonferanse mandag gjentok han truslene – og fikk moralsk og faglig støtte fra helsedirektør Bjørn Guldvog.

Saken fortsetter under annonsen

Nå var vel kommunen sjakk matt? Det gikk ut melding om at Raymond Johansen skulle orientere om koronasituasjonen og nye tiltak i Oslo kl. 18 samme ettermiddag.

Det virket som om helsestatsråden hadde tvunget kommunen i kne.

Men den gang ei. De kan det politiske spillet i Oslo også. Her var det flere hensyn å ta. Blant annet fryktet byrådet for økende «tiltakstretthet» i befolkningen, dersom tiltakene ble for mange og for strenge.

Men en langvarig og åpen konflikt mellom staten og hovedstaden om smittevern under en pågående pandemi, er mildt sagt uheldig – både for kommunen, for regjeringen og ikke minst for folk flest – som trenger tydelige retningslinjer for å kunne og ville forholde seg til myndighetenes påbud og anbefalinger.

Byrådet ville ikke la seg overkjøre. De har høy smittevernkompetanse i Oslo også. Dessuten er det villet politikk – også fra regjeringens side – at det er kommunene som skal utarbeide og gjennomføre lokale smitteverntiltak. Staten skal kun ta seg av nasjonale tiltak, dersom situasjonen krever det.

I KS og andre kommuner sperret man øynene opp av Bent Høies «trusler». Var dette et engangstilfelle? En maktdemonstrasjon fra en Høyre-regjering overfor et Ap-byråd?  Var det signaler om strengere styring fra statens side overfor kommunene generelt?

I rådhuset i Oslo samlet Raymond Johansen tankene og troppene. Han ville ikke bøye av for Bent Høie. Hans ekspertise mante noen av tiltakene Helsedirektoratet vill ha gjennomført – som kun å tillate maks fem personer sammen i private hjem eller å stenge for innslipp på skjenkesteder kl. 22 – ville være for inngripende.

Saken fortsetter under annonsen

Men han måtte respondere. Oslo kommune kunne ikke ignorere helseministeren.

Raymond Johansen mener Bent Høie har gått for langt i å ville overkjøre Oslo. Og det ga han tydelig uttrykk for under pressekonferansen mandag kveld.  

«Det gjør vi ikke», sa byrådslederen hele fire ganger, der han ramset opp tiltak de statlige helsemyndighetene sterkt mente Oslo nå burde iverksette.

Byrådet tok imidlertid noen av anbefalingene til følge, og innførte blant annet påbud for bruk av munnbind. Men, en stor del av anbefalingene fra Høie og Guldvog «gjør de ikke».

I boksing er det et uttrykk som heter «teknisk knock out». Det betyr at én utropes som vinner, selv om motstanderen ikke blir slått ut

Da Bjørn Guldvog og Bent Høie kommenterte Oslo-byrådets nye tiltakspakke sent mandag kveld, var begge pinlig defensive sammenlignet med noen timer i forveien. Det så ut som at de ikke «så denne komme». Men både Høie og Guldvog gjorde relativt gode miner til slett spill, og sa seg «godt fornøyd» med Oslos nye tiltakspakke. «Det er tilstrekkelig», understreket Høie.

Tirsdag morgen hadde Bent Høie fått samlet seg, og finslipt sine argumenter om hvorfor han «truet Oslo med overkjøring». Høie mener at han ikke gikk for langt. Det er viktig med raske, kraftige og kortvarige tiltak, mener han. Det har vist seg å funke før.

Saken fortsetter under annonsen

Raymond Johansen står på sin side på sitt. Hans utgangspunkt var at han ikke ville ha noe av at helsemyndighetene sådde tvil om Oslos evne til å håndtere koronasituasjonen.

Så hvem «vant»?

I boksing er det et uttrykk som heter «teknisk knock out». Det betyr at én utropes som vinner, selv om motstanderen ikke blir slått ut.

I striden med helseminister og helsedirektør vant Raymond Johansen og Oslos byråd på teknisk knock out.  Men seieren satt langt inne.

En kamp mellom staten og landets største kommune i en tid der tillit til myndighetene er avgjørende for vår evne til å slå ned smitte, er en strid som bør unngås.

La oss håpe ingen av dem vil ha omkamp.