Butikkansatte fikser opp hjemme hos deg
I Sverige tenker nå varehandelen nytt for å møte nye kundebehov og utfordringene fra netthandelen. Det er en av årsakene til at den svenske kjeden Clas Ohlson har etablert nyordningen Clas Fixare, en fikse- og reparasjonstjeneste som Clas Ohlsson har hatt stor suksess med i Sverige.
− Clas Fixare i Sverige er et pilotprosjekt som startet i Stockholm, og som er blitt svært populært, forteller administrerende direktør for Clas Ohlson i Norge, Stine Trygg-Hauger.
Planen er å etablere denne tjenesten også andre steder i Sverige.
Trenger økonomisk incentiv
Fikserne fra Clas Ohlson i Sverige hjelper til med alt fra å montere rullgardiner og sette opp wifi-rutere til større hjemmeprosjekter – til sammen tilbyr de over 40 ulike «fikse-tjenester».
Trygg-Hauger hadde gjerne sett at man kunne startet opp med den samme tjenesten i Norge også, men savner tilsvarende type incentivordning som man har i Sverige, som kan subsidiere kostnadene.
− Jeg håper at politikerne ser at man må sette inn økonomiske insentiver for å få folk til å velge hvitt istedenfor svart arbeid, sier den norske Clas Ohlson-sjefen og viser til ordningene de har i Sverige, med betydelig skattefradrag for arbeid i private hjem.
I likhet med Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel, viser Trygg-Hauger til politikernes stadige utlegninger om viktigheten av å skape «nye arbeidsplasser».
Hun påpeker at nye tjenester som dette skaper nye arbeidsplasser og arbeidsoppgaver.
− Jeg tror vi vil se ett skifte i konsum og prioriteringer fremover. Næringslivet kan og skal stille med nye forretningsmodeller, men vi trenger å få på plass økonomiske incentiver som gir grobunn for nye forretningsmodeller som skaper nye jobber og arbeidsoppgaver, og samtidig fremmer et bærekraftig konsum. Sånn som man har lykkes med i Sverige, sier Trygg-Hauger.
Jeg håper at politikerne ser at man må sette inn økonomiske insentiver for å få folk til å velge hvitt istedenfor svart arbeid
I Sverige er det mange eldre og singelhusholdninger som bruker tjenestene til Clas Fixare, opplyser Stine Trygg-Hauger. Hun forteller at det jobber mer enn 400.000 i varehandelen i Norge.
− Dette er arbeidsplasser som er under press. Gjennom sysselsettingsstimulerende tiltak som skattefradrag eller andre former for incentiver, kan man både skape nye arbeidsplasser, men også bidra til nye arbeidsoppgaver i en presset sektor, framhever Stine Trygg-Hauger.
Klimaperspektiv
Clas Ohlson-direktøren ser også en ekstra dimensjon ved å etablere tjenester som Clas Fixare, nemlig bærekraftdimensjonen.
− I dag er det slik at det ofte er billigere å kjøpe nytt enn å reparere. Dette er noe vi ønsker å utfordre i Clas Ohlson. Derfor har vi startet med utleie av verktøy. Bærekraft er også et perspektiv i Clas Fixare.
− Hvis vi kan bidra til at folk reparerer mer, så kommer vi et skritt nærmere en sirkulær økonomi. Så på den måten er Clas Fixare et klimavennlig sysselsettingsløft, sier Stine Trygg-Hauger.