Stortingsbygningen med riksløven

Det er grunn til å undres over hvorfor politikere ikke følger regelverket, skriver Jan Grund. Foto: Gorm Kallestad | NTB

Stortingets strenge sykdomsregler overrasker mange ferske politikere

Publisert: 7. mai 2019 kl 09.34
Oppdatert: 8. mai 2019 kl 12.32

Økt bruk av gradert sykmelding med tilhørende forlenget sykmeldingsperiode er foreslått som et sentralt grep fra Sysselsettingsutvalget for å få flere i arbeid. Denne våren starter fase to i arbeidet, som til slutt trolig ender opp til beslutning i nettopp Stortinget.

Men for politikerne på Tinget er det andre regler som gjelder.

Du og jeg og de fleste andre vanlige arbeidstakere kan levere egenmelding og benytte oss av gradert sykmelding i samråd med lege. Slike muligheter har ikke stortingsrepresentantene, de må levere sykmelding fra første dag.

Stortinget består i perioden 2017 – 2021 av 169 representanter. Alle er valgt til et verv og er ikke å anse som arbeidstakere. Ifølge administrasjonen på Stortinget betyr det at de ikke omfattes av de regler og avtaler som gjelder ellers i arbeidslivet, med mindre noe annet er bestemt.

Veldig annerledes

Kari Henriksen sitter i Arbeiderpartiets gruppestyre på Stortinget og er partiets såkalte innpisker.

– For mange ferske stortingsrepresentanter er vårt regelverk i forhold til sykdom en stor overraskelse. Det er veldig annerledes enn i arbeidslivet ellers. Jeg har opplevd å måtte kalle inn syke representanter for å stemme, forteller Henriksen, som er innvalgt fra Vest-Agder og har vært stortingsrepresentant siden 2009.

Saken fortsetter under annonsen

Foto

Kari Henriksen er stortingsrepresentant og innpisker for Arbeiderpartiet. (Foto: Stortinget)

 

Som innpisker i Arbeiderpartiet har hun ansvaret for å påse at tilstrekkelig antall av partigruppens 49 medlemmer møter opp ved voteringene, ofte i samarbeid med andre partiers innpiskere. Arbeiderpartiet må ha minst 29 av sine 49 representanter til stede under votering. På denne måten trenger ikke alle å møte til votering. Innpiskerne sørger for at det politiske styrkeforholdet opprettholdes. Dette systemet kalles utbytting.

– Kortvarig sykdom – inntil to dager – kan vi løse ved utbytting, forklarer Henriksen.

Utfordringene kommer når en votering kommer tidligere enn antatt og ikke flere kan byttes ut.

– Da kan vi kreve at selv syke representanter må møte. Det har skjedd, men heldigvis bare unntaksvis.

Fullt og helt representant

I vanlig bedrift kalles det kanskje inn en vikar dersom du for eksempel er 50 prosent sykmeldt. Den muligheten har ikke være øverste folkevalgte. Stortinget har egen bedriftshelsetjeneste, men representantene kan også bruke fastlegen sin. Gradert sykmelding kan de altså ikke få.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi skal være 169 stortingsrepresentanter. Derfor kan ikke en representant være delvis sykmeldt. Enten stiller representanten selv, ellers kalles den faste vararepresentanten inn. To personer kan ikke ha samme sete i Stortinget, forklarer Henriksen.

Det er Stortinget i plenum som innvilger permisjoner etter søknad fra representanten og innstilling fra presidentskapet. Hvis en representant søker om sykepermisjon, må han/hun levere sykemelding – enten sammen med søknaden eller så raskt som mulig etter permisjonen er innvilget.

Å være innpisker er en givende oppgave, men veldig ressurskrevende

Mye arbeid

Det rent praktiske er det innpiskerne som tar seg av. Henriksen har en sekretær i halv stilling til å hjelpe seg og også assisterende innpiskere dersom hun selv for eksempel er på reise med komiteen.

– Å være innpisker er en givende oppgave, men veldig ressurskrevende. Her kan ting endre seg helt fram til votering. Mens vanlige arbeidstakere kan ringe arbeidsgiver å gi beskjed om at de blir hjemme med et sykt barn, må stortingsrepresentantene søke om permisjon. Normalt går det bra, men ikke alltid.

Henriksen mener særlig stortingsrepresentanter med barn og familie langt unna merker usikkerheten.

Saken fortsetter under annonsen

– Selv om du får barnet ditt akutt innlagt på sykehus, kan vi ikke garantere at du får permisjon. Regelverket er strengt. Men selvsagt strekker vi oss langt og samarbeider godt oss imellom for å løse slike saker.

Uforutsigbar hverdag

Henriksen forteller at innpiskere på Stortinget flere ganger har tatt opp ønsket om mer forutsigbarhet for representantene med Stortingets presidentskap.

– Vi har ønsket voteringer til faste tidspunkter. I dag vet vi ikke når dagen slutter, om voteringen kommer klokka 13 eller klokka 17, alt avhenger av debatten i stortingssalen. Slik sett har vi veldig lite forutsigbare arbeidsdager. Søknader om permisjon for deltakelse i 50- eller 60- årsdager, for eksempel må jeg som innpisker ofte si nei til. De kommer langt ned på prioriteringslista.

PS! Administrasjonen opplyser at representanter må søke om å beholde godtgjørelsen ved permisjon ut over 14 dager. Dersom det innvilges, beholder de godtgjørelsen fullt ut, på lik linje med ansatte i staten.

Lønn og andre godtgjørelser
søn 20.02.2022 23:47

Her er et utvalg av ytelsene som gjelder stortingsrepresentantene:

  • Årlig fast godtgjørelse for stortingsrepresentantene 956.463 per år (per 1.5.18).

  • Stortingspresidentens godtgjørelse er den samme som statsministerens, 1.680.277 per år (1.5.18).

  • Permisjon for representanter kan innvilges ved sykdom, i forbindelse med fødsel og omsorg, ved deltakelse på delegasjonsreiser eller ved fravær av lengre varighet. For øvrig innvilges permisjon bare dersom det foreligger særlige omstendigheter. Se Stortingets forretningsorden, § 5.

  • Under permisjon fra Stortinget beholder representantene godtgjørelsen i inntil 14 dager, med mindre de meddeler at de gir avkall på slik godtgjørelse. Stortingets presidentskap kan etter søknad beslutte at en representant skal beholde godtgjørelsen ut over 14 dager.

  • Under svangerskaps-, omsorgs- og fødselspermisjon, og permisjon ved barns og barnepassers sykdom, har representantene rett til å beholde godtgjørelsen etter tilsvarende regler som for tilsatte i staten.

  • Reiseutgifter: Tjenestereiser, og hjemreiser i helgene for pendlere, dekkes fullt ut. Utenlandsreiser må godkjennes og dekkes etter satsene i utenlandsregulativet. Familiemedlemmer til representanter som bor mer enn 40 km fra Stortinget får dekket inntil to besøksreiser per år, per person.

  • Utgifter til telekommunikasjon dekkes fullt ut.

  • Representantene utstyres med mobilt kontor og nettbrett.

  • Stortinget eier 143 møblerte leiligheter i varierende størrelse som stilles vederlagsfritt til disposisjon for representanter som bor mer enn 40 km i kjøreavstand fra Stortinget.

Kilde: stortinget.no