Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg markerer at det er 50 år siden Ekofisk.

Foto

 Carina Johansen / NTB scanpix

Ny ratingmetode for bærekraft avkler grønnvaskede oljeselskaper

Publisert: 1. november 2019 kl 14.55
Oppdatert: 16. november 2021 kl 18.46

ESG (Environmental, social, governance) står for miljømessige, sosiale og forretningsetiske forhold. Finansmarkedene er hovedsaklig opptatt av hvordan ESG påvirker risikoen. Det kan også være et viktig markedsføringsgrep for å tiltrekke seg grønne eller etiske investorer.

Natt til fredag 1. november gikk analytikerne i Morningstar som holder oppsyn med det meste av fond og aksjer, over til en ny metode å måle fondenes bærekraft.

Omleggingen er et dramatisk brudd med tidligere praksis.

 

Nå går man fra å måle hvem som er best på bærekraft innen sin klasse, noe som har tjent Equinor svært godt siden norsk oljeproduksjon er renere enn det man driver med mange andre steder, til å i større grad ta hensyn til de absolutte ESG-faktorene, - og da vil alle selskaper som er tungt involvert i olje- og gass få en dårlig rangering.

Mens den gamle ratingen i hovedsak ga en indikasjon på hvor godt forbered et selskap var på å takle ESG-situasjoner, vil den nye ratingen bli mer konkret, lover Hortense Bioy som uttaler seg til Morningstars egne nettsteder.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er noen sektorer som er mer utsatt for ESG-risiko enn andre. For eksempel tar du oljesektoren er det mye høyere miljørisko her, som CO2-utslipp, men også andre typer risiko, sier hun og viser til forskjellen mellom oljeselskapet Royal Dutch Shell og IT-selskapet Microsoft.

Foto

Mens oljesektoren har svært høy karbonrelatert risiko, har eiendomsbransjen lav. Det vil komme tydeligere frem nå. Kilde: Morningstar.

Med den gamle metodikken skårer de to selskapene helt likt siden begge er godt forberdt på å møte en rekke ESG-problemer. Slik vil det ikke være lenger.

– Nå vil Shell få en høyere skår for sin ESG-risiko enn Microsoft, og det betyr at hvis du har Shells aksjer i porteføljen, vil det bidra mer til den totale ESG-risikoen i fondet.

For investorer og sparere som er opptatt av bærekraften i fondene de eier, vil den nye metoden trolig føre til noen overraskelser.

Morningstar innførte den nye metoden natt til 1. november og utrulling er ventet å skje gjennom uken slik at resulatene vil være synlige for alle fra 8. november.

Derfor er det fortsatt tidlig å spå hvordan dette vil slå ut for norske fond, men Morningstar har grunn til å tro at det vil kunne slå negativt ut, siden norske fond er relativt høyt eksponert i olje- og gass.

Saken fortsetter under annonsen