Norske ingeniører etterlyser digital etikk
Digital etikk står høyt på den politiske agendaen – men hvordan kan du som leder jobbe med de store spørsmålene i arbeidshverdagen? Selv om politikerne snakker høyt om etikk, etterlyser ingeniørene konkrete, etiske retningslinjer.
Etikk på dagsorden
«Drit i etikken, la oss bare satse på å utnytte teknologien for egen vinning, makt og penger hahahaha». Dette sa absolutt ingen under NITOs frokostmøte om kunstig intelligens: «Etikk vs verdensherredømme», på Folk i Oslo sist uke. Ingen var i nærheten en gang.
Tvert imot var panelet skjønt enige om at digital etikk vil kunne bli et konkurransefortrinn for Norge.
Den raske utviklingen og siste tids digitale skandaler, som Cambridge Analytica-saken, har ført til økende mistillit blant forbrukerne.
Dette har satt digital etikk høyt på dagsorden hos mange:
-
EU-kommisjonen: Lager egne retningslinjer med «The Ethics Guidelines for Trustworthy Artificial Intelligence» (april 2019)
-
Europarådet: Har nedsatt en ad hoc gruppe som ser på kunstig intelligens og menneskerettigheter (sept. 2019)
-
Norsk næringsliv: Felles erklæring om ansvarlig bruk av kunstig intelligens (mai 2019)
-
Regjeringen: Nasjonal strategi for kunstig intelligens (des. 2019)
Små og mellomstore bedrifter må med
Digitaliseringsminister Nikolai Astrup satt i panelet under frokostmøtet.
Han pekte på at Norge og Europa er godt posisjonert i utviklingen, og at vi har en styrke i godt samarbeid mellom forskningsinstitusjoner og industrien.
Nye samarbeid mellom forskningsinstitusjoner og næringsliv vokser fram og det gir en kunnskapsdeling og bevissthet rundt de nye problemstillingene, påpekte statsråden.
Samtidig er det viktig å sørge for at mindre bedrifter også henger med i utviklingen. De store konsernene har etablert samarbeidsarenaer, og mange oppstartsmiljøer er langt foran i utviklingen men det må sørges for at også små og mellomstore bedrifter har arenaer og nettverk for dette.
– Norge deltar aktivt i EUs arbeid med kunstig intelligens. Som en del av dette arbeidet ser vi på hvordan vi kan hjelpe små og mellomstore bedrifter med å utnytte det potensialet som ligger i kunstig intelligens, sier Astrup til Dagens Perspektiv.
Statsråden mener det er viktig å ha felles retningslinjer på tvers av landegrenser på dette området.
– Vi er derfor opptatt av å støtte det arbeidet som skjer både i regi av EU og OECD. Jeg tror at Europa kan og bør gå foran og stille krav, slik de for eksempel har gjort innenfor personvern, sier han.
Etikk er viktig fordi teknologien utvikler seg raskere enn lovverket
Retningslinjer og praksis
Trond Markussen, president i NITO, pekte under frokostmøtet på at mange av deres medlemmer, ingeniører i teknologibedrifter, savner retningslinjer i arbeidshverdagen.
– Blant egne medlemmer ute i virksomhetene hører vi at etikk rett og slett ikke står på dagsorden. Det gjelder selv om det dreier seg om anskaffelser der kunstig intelligens er sentralt, sier han.
I en medlemsundersøkelse NITO gjennomførte i februar i år svarte 18 prosent at de opplever etiske utfordringer knyttet til teknologiutvikling på sin arbeidsplass, og i en annen medlemsundersøkelse fra november 2018 sier 23,5 prosent av de spurte at de i svært stor eller stor grad savner tydeligere etiske retningslinjer for utvikling av kunstig intelligens.
– Regjeringen bør sørge for verktøy som tilrettelegger for etikk i teknologiutviklingen. Ingeniørene savner verktøy for å arbeide med det. EU kommisjonen og mange andre har utviklet etiske retningslinjer som gir gode råd, men jeg spør meg hvordan de skal settes ut i praksis? spør Markussen.
– Etikk er viktig fordi teknologien utvikler seg raskere enn lovverket, understreker han.
Ifølge Markussen må befolkningen kunne ha tillit til teknologien, dersom vi skal lykkes med kunstig intelligens.
– Tilliten til de store teknologiselskapene er synkende, og det er en økende bevissthet om makten i algoritmene. Norge kan gjøre etisk kunstig intelligens til et konkurransefortrinn, men da har vi ingen tid å miste. Vi må raskt øke kunnskapsnivået om etikk og teknologi, og få på plass gode arenaer for å diskutere etiske utfordringer, sier NITO-president Trond Markussen.