Bymiljøetaten i Oslo er et eksempel der avtaler med tillitsvalgte kunne redusert lovbruddene betydelig.

Foto

Cornelius Poppe / NTB scanpix

Mange unntak kan avtales

Publisert: 23. oktober 2019 kl 13.00
Oppdatert: 24. oktober 2019 kl 08.48

Bymiljøetaten i Oslo er et eksempel. I vedleggene til redegjørelsen miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg sendte samferdsels- og miljøkomiteen tidligere i oktober står det svart på hvitt: 

«Flertallet av bruddene kunne vært unngått ved registrert dispensasjonsavtale med tillitsvalgte. I 2019 kunne 485 av 623 vært unngått ved avtale.»

Foto

Klikk på figuren for større versjon. Kilde: Bymiljøetaten 

Muligheten for dispensjoner og unntak gjelder hele arbeidslivet, både offentlig og privat sektor. Her har du en oversikt over muligheten.

Alminnelig arbeidstid

Hovedregelen: «Den alminnelige arbeidstid må ikke overstige ni timer i løpet av 24 timer og 40 timer i løpet av sju dager.» Her er de viktigste unntakene som kan avtales:

  • 10 timers dag og 50 timers uke: Arbeidstiden gjennomsnittsberegnes over inntil 52 uker, men slik at den ikke overstiger ti timer i løpet av 24 timer og 48 timer i løpet av sju dager. Grensen på 48 timer i løpet av sju dager kan gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker, likevel slik at den ikke overstiger 50 timer i noen enkelt uke.

  • 12,5 timers dag og 54 timers uke: Dersom virksomheten er bundet av tariffavtale: Snitt over maks 52 uker, men ikke over 12,5 timer i løpet av 24 timer og 48 timer i løpet av sju dager. Grensen på 48 timer i løpet av sju dager kan gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker, likevel slik at den alminnelige arbeidstiden ikke overstiger 54 timer i noen enkelt uke.

  • 13 timers dag: Med godkjenning fra Arbeidstilsynet: Snitt over høyst 26 uker, men ikke slik at samlet arbeidstiden overstiger 13 timer i løpet av 24 timer og 48 timer i løpet av sju dager. Grensen på 48 timer kan gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker.

Saken fortsetter under annonsen

Overtid

Hovedregelen: «Overtidsarbeidet må ikke overstige ti timer i løpet av sju dager, 25 timer i fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker.»

Her er noen sentrale unntak, og disse kan bare pålegges arbeidstakere som i det enkelte tilfellet har sagt seg villig til det:

  • 20 timer i uka, 300 i året: Dersom virksomheten er bundet av tariffavtale: Inntil 20 timer i løpet av sju dager, men samlet ikke over 50 timer i fire sammenhengende uker. Overtidsarbeidet må ikke overstige 300 timer innenfor en periode på 52 uker.

  • 25 timer i uka: Arbeidstilsynet kan etter søknad i særlige tilfeller tillate samlet overtidsarbeid inntil 25 timer i løpet av sju dager og 200 timer i løpet av en periode på 26 uker.

NB! Samlet arbeidstid – alminnelig arbeidstid + overtid – kan «ikke overstige 69 timer i noen enkelt uke».

Kilde: Arbeidsmiljøloven