– Bør justere ambisjonene for politireformen
– Jeg tror det bør stakes ut en ny, eller i alle fall justert, kurs, sier Rune Glomseth.
Han mener Jøran Kallmyr har en omfattende jobb foran seg i arbeidet med reformen, der politikere og politifolk ser ut til å ha svært ulik virkelighetsoppfatning.
Viktig med kontinuitet
Rune Glomseth er førsteamanuensis ved avdeling for etter- og videreutdanning på Politihøgskolen. Han har i en årrekke jobbet med organisasjon og ledelse i politisektoren.
Han mener det nå blir svært viktig med kontinuitet i justisministerstolen.
– Stadig nye statsråder betyr at saker og beslutninger blir utsatt og tar lengre tid. Det har en rekke følger både i departementet og i politiet. Det kan også bety at det blir tatt raske og ukloke beslutninger og føre til usikkerhet og konflikter, sier Glomseth.
– Også symboleffekten er negativ. Jeg er redd det kan føre til omdømmetap og at borgerne taper tillit til et departement og dets virke at det til stadighet over flere år er utskiftninger av statsråder som om det handlet om spillerbytter i et håndballag.
– Hyppige utskiftinger av justisministre må åpenbart også ha noe å si for arbeidsmiljøet i departementet. Stadig nye ministre med kort tid i stolen, med opplæringstid, ulike politisk utspill og signaler, må bety slitasje og usikkerhet blant de ansatte. Kanskje fører det til tap av produksjon og effektivitet, kanskje til og med at nøkkelpersoner slutter, sier Glomseth.
– Det er avgjørende viktig etter min mening at justissektoren nå får en justisminister som blir værende i statsrådsposten over tid, i alle fall fram til valget, sier mener Rune Glomseth.
Realitetsorientering om politireformen
For det er nok å ta tak i for den nye statsråden. Justissektoren står midt i en krevende politireform. Det rapporteres om meget presset økonomi og store utfordringer knyttet til gjennomføring av reformen.
-
POLITIREFORMEN | Styringskrangel og ledelsesmangel
– Selv om strukturen er på plass, henger det fortsatt mye igjen i arbeidet med å etablere enhetlige kulturer i de nye politidistriktene, påpeker Glomseth. Han mener justisministeren og andre politikere trenger en realitetsorientering.
– Det kan virke som det er ganske ulik virkelighetsforståelse mellom mange politikere og ledere og ansatte i politiet. Både ny politidirektør og lederen av Politiets Fellesforbund peker på problemene og at det må mer ressurser til politiet, mens politikere viser til budsjettøkninger og sier de derfor forventer bedring av resultatene. Samtidig som de gjentar at reformen må få tid til å virke. «Da vil målene man satte seg komme», hevder de.
– Der tror jeg de kan komme til å ta feil.
Det kan virke som det er ganske ulik virkelighetsforståelse mellom mange politikere og ledere og ansatte i politiet
Justere ambisjonsnivået
Glomseth viser til forskning, Difi-rapporter og innspill fra folk i etaten om ståa for den ambisiøse politireformen.
Dette må Kallmyr ta tak i, og ifølge Glomseth bør man nå stoppe opp og justere ambisjonsnivået for hele reformprosessen.
Mer konkret mener Glomseth at Kallmyr først må skaffe seg et grundig og selvstendig bilde av hva status for politireformen er. Han må lytte til, spille på og samarbeide med Riksadvokaten, POD, etaten og fagforeningene.
– Så bør han etter min mening, vurdere om ambisjonsnivået for reformen skal senkes, sier politiforskeren.
– Slik kan han balansere drift og reform, og sikre at endringstakten blir realistisk for organisasjonen og menneskene i den.
– Trolig bør man gjøre omprioriteringer og få fram en mer helhetlig og mer jordet politireform, mener Glomseth. – Altså en reform der kart og terreng er mer overens, og som har bred politisk og faglig støtte. Jeg tror det bør stakes ut en ny, eller i alle fall justert, kurs, sier han.
Sovepose på kontoret
Skal den nye justisministeren lykkes med å skape tillit i justissektoren, tror Glomseth at Jøran Kallmyr rett og slett må gjøre grundig hjemmearbeid.
Rollen, saksfeltet og de politiske prosessene er viktig. Han må også skape stabilitet i fagmiljøet og embetsverket i departementet. Han må etablere respektfulle relasjoner til viktige aktører og viktige miljøer i politi og påtalemyndighet.
– Det betyr at Kallmyr må jobbe beinhardt med å sette seg inn i de pågående sakene og de mest krevende utfordringene. Her kan Gudmund Hernes’ metode med de 100 første dager, med lange arbeidsdager og sovepose på kontoret være et innspill.
Så bør han etter min mening, vurdere om ambisjonsnivået for reformen skal senkes
Kan sette positive avtrykk
Justisminister Jøran Kallmyr var statssekretær i Justisdepartementet under Anders Anundsen og Sylvi Listhaug i en periode på knapt halvannet år. Før det var han politiker og byråd i Oslo. Dette mener Rune Glomseth er en stor fordel.
– Selv om han hadde en relativt kort periode som statssekretær, vil jeg si at han har viktig erfaring som åpenbart vil være nyttig for ham selv, for departementet og for det arbeidet som han selv og departementet skal gjøre. Han har en bakgrunn og en erfaring som jeg vil betrakte som en styrke.
Glomseth håper Jøran Kallmyr vil sette positive spor som justisminister.
– Nye statsråder vil, som mange andre ledere, gjerne sette et avtrykk etter seg.
Det beste avtrykket Jøran Kallmyr kan sette som justisminister er å se grundig på politireformen og justere ambisjonsnivået samt å gjennomføre reformen. Et annet avtrykk han kan velge å sette er å arbeide for å skape mer realisme mellom ressurser, aktivitet og forventet kapasitet, sier Rune Glomseth.
– Det kan hende at han skal vurdere å balansere politisk prestisje med pragmatiske framskritt, sier Glomseth. Og fortsetter: – Jeg tror Kallmyr kan ha mot og evne til det.
Dagens Perspektiv har snakket med flere eksperter om hvilke utfordringer den nye justisministeren står overfor. I morgen: «Også en Frp-statsråd må finne en form som fungerer i dette embetet».