Statlige arbeidsplasser løfter distriktene
Det skaper ofte friske debatter. Og det har en midlertidig pris når det gjelder redusert produktivitet og tap av kompetanse.
Men å flytte statlige arbeidsplasser ut av storbyene er verdt prisen. Det bidrar til å øke utdanningsnivået, styrke arbeidsmarkedet og til bosetting over hele landet.
Denne erfaringen sa flere av de nordiske ministrene med distrikts-ansvar seg enig i, i forbindelse med et møte i Nordisk ministerråd i svenske Haparanda denne uken.
8000 stillinger flyttes fra Københavns-området
Danmark gjennomfører i disse dager den andre runden med overføring av statlige arbeidsplasser til regioner utenfor København-området. Rundt 4000 arbeidsplasser flyttes til 49 mindre byer med sikte på å styrke den regionale utviklingen i Danmark. Den forrige runden gikk av stabelen i 2015, da 3800 arbeidsplasser ble flyttet fra København-regionen til 38 byer i andre deler av landet.
Den svenske regjeringen har outsourcet 2000 statelige stillinger de siste fire årene, og har fulgt utviklingen i Danmark med stor interesse.
I Danmark har om lag en fjerdedel av de tidligere ansatte fulgt med på flyttelasset når de statlige arbeidsplassene har skiftet hjemsted, opplyser Sigmund Lubanski, assisterende direktør i Danske Bedriftsforbundet. At så pass mange slutter når arbeidsplassen flytter, har ført til at det tar noe tid før den aktuelle etaten kommer opp på forventet nivå, da brorparten av de ansatte er ferske i jobben.
– Men dette er forbigående problemer. Flyttingen av statlige arbeidsplasser bidrar til å heve kompetansen i landlige områder. Og det oppnår vi i enda sterkere grad dersom også enkelte utdanningsløp flyttes til samme område, sier Sigmund Lubanski.
Det kreves politisk mot og vilje over tid
– Krever politisk mot
Norge er landet med den lengst erfaring med å flytte forvaltningsetater ut av hovedstaden.
Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp), kan også fortelle om midlertidig kompetansesvikt og kritikk fra de som blir påtvunget flytting.
– Det kreves politisk mot og vilje over tid for å skape de effektene vi nå ser. Derfor er det selvsagt en stor fordel å legge offentlige arbeidsplasser til distriktene fra begynnelsen, sier han.