Rogaland-metoden kan skape strid langt utover KrF
2. november skal et ekstraordinært landsmøte avgjøre om KrF skal søke regjeringsmakt med Høyre, Venstre og Frp eller sammen med Ap og Senterpartiet – slik partileder Knut Arild Hareide ønsker.
Partiledelsen i KrF har anbefalt fylkeslagene å ta hensyn til mindretallet når de velger delegater til det ekstraordinære landsmøtet, og derigjennom fordele delegatene etter hvor mange i fylkeslaget som ønske den ene eller andre løsningen.
En annen måte å gjøre det på, er å la «vinneren ta alt» – slik at alle delegatene reflekterer den iden får flertall. Dette er ikke ulovlig, og er en vanlig måte å velge delegater på i KrF og også andre organisasjoner. Poenget er at de andre fylkeslagene foreløpig har valgt å følge partiledelsens råd om at delegatene skal reflektere den reelle ståa blant fylkeslagenes medlemmer.
I Rogaland lot man flertallet ta nesten alt, og sender 15 av 16 «blå delegater til landsmøtet».
Ikke et legitimt resultat
Statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Svein Tuastad mener KrFs fylkeslag i Rogaland kan bidra til å skape mer ondt blod i partiet med sin «Rogaland-metode». For hva skjer dersom det er de «blå delegatene» fra Rogaland som blir tungen på vektskålen når det hele skal avgjøres?
– Det er nettopp dette som er det virkelig store problemet med Rogaland KrF sin framgangsmåte. Får vi det scenariet, og det er ikke helt usannsynlig, vil man faktisk med rette kunne si at resultatet er illegitimt ut fra rettferdighetskriterier om representativitet, mener Tuastad.
Etter denne typen avgjørelser er de som taper, alltid nødt til å bli skuffet. Men ifølge Tuastad vil taperne kunne leve med det, dersom man oppfatter prosessen som legitim. Annerledes er det dersom man både taper, og man oppfatter prosessen som illegitim. Da vil bitterheten mot den andre siden bli større, mener statsviteren fra Rogaland.
– Men her er det et større problem involvert. Det dreier seg ikke bare om en avgjørelse internt i KrF, men om en av de største avgjørelsene i det norske demokratiet: Hvem skal styre landet? Dersom Rogaland Krf sin framgangsmåte er det som avgjør, vil det altså være som et resultat av at en gruppe bevisst valgte å bryte med det alle andre oppfattet som den mest rettferdige framgangsmåten, framhever han.
– Illojaliteten deres når det gjelder en inkluderende prosess vil ha gitt dem en enorm gevinst. Men hele Norge blir tapere når det gjelder demokratisk legitimitet.
Det dreier seg om en av de største avgjørelsene i det norske demokratiet: Hvem skal styre landet?
Uavjort i Telemark – «rødt» flertall i Oppland
Denne uken fortsetter fylkeslagene i KrF sine valg av delegater til det ekstraordinære landsmøtet. Tirsdag gjorde Hareide og «venstresiden» nesten rent bord i Oppland – og tok fem av totalt seks delegater. Onsdag kveld var det Telemarks tur til å velge ut sine kvinner og menn. Der ble det en svært jevn batalje. Med 42 mot 35 stemmer i «rød» favør blir utregningen av delegatene slik at Telemark ender med å sende 3 delegater som ønsker regjeringssamarbeid «mot venstre» og 3 delagater som vil i regjering med «høresiden».