Finansbyråd i Oslo Robert Steen er tilhenger av tillitsreform.

Foto

Torstein Bøe / NTB scanpix

Innflytelsesrik arbeidsgruppe vil ha tillitsreformen i Oslo som utstillingsvindu i kommunevalget

Publisert: 23. februar 2018 kl 10.25
Oppdatert: 23. februar 2018 kl 10.25

En arbeidsgruppe i Arbeiderpartiet som sitter og hamrer ut partiets kommunale arbeidslivspolitikk. Gruppen har nå kommet frem til at tillitsreform skal prege det neste kommunevalget.

Det er den tidligere stortingsrepresentanten i Ap, Gunn Karin Gjul, som nå sitter arbeidsgruppen som Fagforbundets representant, som sier dette til Fagbladet.

Bakgrunnen er at gruppen ønsker å løfte erfaringene med tillitsreform i Oslo til resten av landet. Men så langt har man ikke gjort seg veldig mange erfaringer med reformen i Oslo, så det er uklart hva andre kommuner skal kopiere.

Høyere bemanning har flere positive effekter. Ikke minst for pasientene som føler at de får den hjelpen de trenger. 

Vil skape debatt

Til Dagens Perspektiv forklarer Gjul at målet er først og fremst å skape en debatt om tillitsreformen på Arbeiderpartiets landsstyre.

– Det vi har sett i Oslo så langt og i København, er at når folk får mer tillit, så utfører de oppgaven sin bedre. Og så tar de også oftere initiativ på egen hånd, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Det er særlig omleggingen innen helse- og omsorg som arbeidsgruppen ønsker å bruke som utstillingsvindu.

– I Oslo har de gått bort fra å bruke stoppeklokke og et regelverk som satte av så så mye tid til hver enkelt pasient. Nå kan medarbeideren vurdere som den eldre trenger litt ekstra tid og kanskje bruke litt mindre tid på den neste, sier Gjul.

Samtidig sier Gjul seg enig i at man er i en veldig tidlig fase med å prøve ut disse prinsippene. Det var under byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) i 2016 at man gjorde de første små endringene.

– Men fra fagbevegelsens ståsted er vi tilhenger av at de ansatte skal ha fleksibilitet og kunne bruke skjønn. Rigide regler gir dårligere resultater - ikke minst innen pleie og omsorg, sier hun.

Innflytelsesrik gruppe

Andre medlemmer i arbeidsgruppen er tidligere Støre-rådgiver Jonas Bals som nå representerer LO, Hilde E. Andersen fra Fellesforbundet og Anne C. Berger fra Nito.

Finansbyråd i Oslo Robert Steen har også en plass rundt bordet. Steen har tidligere markert seg som en tilhenger av tillitsreformen i Oslo, selv om den har gjort innhogg i budsjettet han har ansvar for.

Saken fortsetter under annonsen

Gjul peker på at Arbeiderpartiet gikk på valg om å øke bemanningen innen helse- og omsorg i kommunen.

Men det er ikke gitt at alle kommuner vil kunne prioritere på denne måten.

– Høyere bemanning har flere positive effekter. Ikke minst for pasientene som føler at de får den hjelpen de trenger. Sykefraværet går gjerne også ned og folk kan stå lenger i jobb, sier hun.

Arbeidsgruppen ønsker også å fremme politikk på sosial dumping, digitalisering, heltidskultur og et kompetanseløft. Emner som også LO-leder Hans-Christian Gabrielsen pekte på i desember da han lette etter politikkområder som kunne passe for Ap, SV og Sp.

I mars skal landsstyre ta stilling til arbeidsgruppens forslag.