KrF velger vei. Beate Husa og Vigdis Anita Gåskjenn (th) vil ha ordet på ekstraordinært fylkesårsmøte i Hordaland KrF. Men hva mener egentlig partiet deres om dette og hint?

Foto

Marit Hommedal / NTB scanpix

KrFs veivalg

Er dette godt nok for Arbeiderpartiet?

Publisert: 30. oktober 2018 kl 09.57
Oppdatert: 30. oktober 2018 kl 10.07

Når KrF-leder Knut Arild Hareide reiser rundt til landets KrF-fylkeslag for å fortelle partimedlemmene om hvorfor de bør se til venstre – mot Sp og Arbeiderpartiet, legger han vekt på den politikken der KrF primært er mest lik venstresiden. Bistand, velferd og klima, er ting partilederen legger vekt på.  

Når det er nestleder Kjell Ingolf Ropstad sin tur, er abort, sorteringssamfunn og friskoler noen av sakene som trekkes fram.

Sortering og sortering

Begge to snakker gjerne om de samme sakene – men med ulik vektlegging. Når Ropstad snakker om sorteringssamfunnet, handler det om tvillingabort og fjerning av foster som har fått påvist downs syndrom etter ultralyd i 12. uke.

Hareide snakker også om kampen mot sorteringssamfunnet, men han legger mer vekt på behovet for en kraftig styrking av innsatsen overfor fysisk og psykisk utviklingshemmede. Det skal være lov å være annerledes. «Alle mennesker er 100 prosent er perfektet», sier Hareide.  

Begge lovpriser Høyres utspill om mulige forhandlinger rundt abortloven denne uken – men mens Ropstad mener utspillet bør være et sterkt argument for å søke seg mot Erna Solberg, understreker Hareide at både Venstre og Frp ikke støtter Høyres utspill og at Senterpartiet er de eneste som har stemt sammen med KrF mot de siste lovendringene i Stortinget.

Hva mener egentlig KrF om sentrale politiske saker?

Saken fortsetter under annonsen

I stortinget har partiet stemt sammen med Høyre og Frp i mer enn 80 prosent av sakene de siste årene, viser en oversikt organisasjonen Holder de ord har utarbeidet. Kun i drøyt 50 prosent av sakene som har vært behandlet i Stortinget under Regjeringen Solberg, har KrF stemt sammen med Ap.

Men dette kan forklares med budsjettavtalen KrF har hatt med regjeringen, der de har forpliktet seg til å støtte Høyre, Venstre og Frp.

Så hva sier KrFs partiprogram? Dagens Perspektiv har skummet igjennom de 139 sidene som KrFs partiprogram for stortingsperioden 2017 – 2021.

Her er noen «høydepunkter»:

Foto

Julegudstjeneste. Med pyntet juletre, pakker, julekrybbe og prest – dette vil KrF at norske elever fortsatt skal delta på. (Berit Keilen / NTB scanpix)

 

 

Et kristent parti. KrF understreker sine kristne grunnverdier, blant annet ved å løfte frem ekteskapet «mellom en mann og en kvinne som en god og stabil ramme rundt barns oppvekst». Ekteskapet er den samlivsformen som legger best til rette for et forpliktende samliv, heter det i programmet, som i tillegg sikrer seg mot for mye mas fra den liberale venstresiden med at «KrF anerkjenner at mennesker er ulike og respekterer at de tar ulike valg for sine liv».

KrF vil endre abortloven. Og da ikke bare adgang til tvillingabort eller rett til abort etter ultralyd i 12. uke. KrF vil ha en helt ny abortlov.

Saken fortsetter under annonsen

«KrF vil erstatte dagens abortlov med en lov som sikrer livsrett for ufødt liv og tydeliggjør fosterets egenverdi som menneske», heter det i partiprogrammet.

Partiet ser selv at abortspørsmålet er kontroversielt, og påpeker: «Selv om KrFs primærstandpunkt er å endre hele lovgivningen, arbeider vi også for endringer innenfor dagens lovgivning. Siden loven har eksistert tilnærmet uendret siden den kom, trenger samfunnet en aktualisert og fordomsfri debatt om abortloven og dens funksjon i vår tid, på tvers av ulike primærstandpunkt».

Kampen mot «sorteringssamfunnet». KrFs evige snakk om kamp mot sorteringssamfunnet handler om mer enn å hindre abort. Det er også snakk om en kraftig styrking av innsatsen overfor fysisk og psykisk utviklingshemmede. Ikke noe annet parti har en lengre passasje enn KrF når det gjelder utviklingshemmede. Det er flere som skal med i KrFs program enn i Aps, for å si det sånn.

Et konkret eksempel er at KrF ønsker å redusere innslagspunktet for kommunenes egenandel for statlig finansiering av såkalte ressurskrevende tjenester. I tillegg ønsker de at denne kompensasjonsordningen også skal gjelde for de over 67 år – stikk i strid med regjeringens politikk og neste års statsbudsjett.

Sorteringssamfunnet KrF advarer mot dreier seg også om sterke restriksjoner innen bioteknologi og å bremse utviklingen mot muligheter som ennå ikke er reelle, men som kan ligge foran oss i form av genetisk «design» av foster for eksempel.

Familie og barn

KrF er «familiens parti», ifølge seg selv. Noen av familiesakene fra programmet er at KrF vil:

Saken fortsetter under annonsen
  • øke kontantstøtten for barn mellom 1 og 2 år
  • KrF vil at barnetrygden skal økes kraftig, særlig for de med lav inntekt
  • øke foreldrepermisjonen med fire uker ved 100 prosent lønn og fem uker ved 80 prosent lønn, og at den økte permisjonstiden kan tas ut frem til barnet fyller 10 år.
  • innføre en nasjonal norm for antall barn per voksne i barnehage (dette har de fått til etter forhandlinger med dagens regjering)
  • Innføre en lærernorm i grunnskolen (dette har de også fått til)
  • innføre en norm for antall elever per helsesøster, både i grunnskolen og i videregående skole

Tro og tvil

Foto

Lise Åserud / NTB scanpix

KrF legger tung vekt på kristendom i sitt partiprogram, men at de også anerkjenner annen trosutøvelse kommer tydelig fram i programmet. KrF vil blant annet:

  • at halvparten av KRLE-undervisningen skal være om kristendom
  • legge til rette for at elever skal få delta i skolegudstjenester og andre aktiviteter som formidler menneskers tro og kulturarv
  • sikre retten til å starte og drive friskoler basert på alternativ pedagogikk eller livssyn
  • sikre retten til å uttrykke tro gjennom bruk av religiøse symboler, smykker eller plagg i det offentlige rom så lenge dette ikke er til hinder for læring, deltakelse eller å løse arbeidsoppgaver (altså «ja» til hijab og kors)
  • sikre alle elever rett til å starte og drive elevstyrte livssynsbaserte aktiviteter
  • utvide retten til ulønnet permisjon på helligdager for religiøse minoriteter fra to til fire dager årlig
  • at institusjoner som sykehjem, fengsler og sykehus så langt det er mulig skal servere mat som er akseptabel for religiøse minoriteter

Flyktninger og asylsøkere

KrF vil ha en mer human og rettferdig flyktning- og asylpolitikk. Dette kommer til uttrykk i programmet blant annet ved at KrF vil:

Saken fortsetter under annonsen
  • at antallet overføringsflyktninger følger anmodninger fra UNHCR
  • fjerne adgangen til kun å gi  midlertidig opphold for enslige mindreårige asylsøkere mellom 16-18 år. Ungdommene må enten returneres til omsorgspersoner i hjemlandet ved hjelp av ordninger for frivillig retur eller gis ordinær oppholdstillatelse

Helse og velferd

Knut Arild Hareide trekker gjerne fram velferdspolitikken som et område der partiet er nærmere Ap enn Høyre/Frp. Og partiprogrammet er omfattende på helse- og velferdsområdet. Her er noen forslag som Ap kanskje ikke vil juble over umiddelbart:

  • KrF mener det må være mer politisk styring av sykehusene og vil avvikle de regionale helseforetakene
  • utrede mulighetene for gradert/høyere egenbetaling for lavt prioritert behandling.
  • fremme en kraftig økning i satsingen på innovasjon innen velferdsteknologi, og ta i bruk produkter og tjenester fra gründere i samarbeid med tjenesteytere og brukere
  • ikke tillate sprøyterom og andre tiltak som legaliserer misbruk av narkotiske stoffer
  • at det skal innføres en målsetting om at minst 25 prosent av den samlede virksomheten i omsorgssektoren blir organisert og drevet som ideell virksomhet innen 2025

Klima

Når det gjelder klima og miljø vil KrF mye – blant annet:

  • opprette petroleumsfrie soner i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, Jan Mayen, Mørebankene og kystnære områder i Skagerrak, samt sårbare og kystnære deler av Barentshavet
  • at vekst i oppdrettsnæringen ikke kan skje før miljøproblemene i næringen er under kontroll
  • si nei til opprettelse av sjødeponier for masser fra gruvedrift og innføre en miljøavgift på deponi av gruveavfall
  • at kjøretøy- og drivstoffavgiftene må legges om og økes for bedre å reflektere kostnadene veitrafikk påfører samfunnet (hva sier Sp til det, tro?)
  • iverksette tiltak som reduserer klimagassutslippene fra jordbruket (hva sier Sp til det, tro?)
Saken fortsetter under annonsen

Industri og næringsliv

«KrF vil arbeide for et enklere Norge med mindre skjemavelde og mindre byråkrati. KrF ønsker å avskaffe unødige lover og regler, og forenkle rapportering. Det skal være enkelt å starte, drive og eie næringsvirksomhet i Norge», heter det i partiprogrammet. Det innebærer blant annet at:

  • selvstendig næringsdrivende og de som starter egen bedrift må sikres bedre sosiale rettigheter, blant annet med tanke på sykelønn, fødselspermisjon og gode løsninger for omsorg for egne barn
  • tillate at arbeidstaker og arbeidsgiver gis noe mulighet til å avtale arbeid utover alminnelig arbeidstid uten at dette anses som overtidsarbeid, gitt at arbeidstaker får rett til å ta ut tilsvarende antall timer med fritid senere
  • en forenklet aksjelov for små bedrifter
  • trappe ned og på sikt fase ut formuesskatten på arbeidende kapital
  • arbeide for et levende landbruk i hele landet, og en livskraftig næringsmiddelindustri med basis i landbruket
  • sikre bønder, som selvstendig næringsdrivende, muligheter til vesentlig å redusere inntektsforskjellene til andre yrkesgrupper

Foto

Hit, til Jerusalem, vil KrF flytte den norske ambassaden Israel. (Dremstime)

 

Bistand, handel og utenrikspolitikk

Noen eksempler på hva Krf vil på dette området er:

  • opprette et investeringsprogram innen Statens pensjonsfond utland med formål å investere i bærekraftige bedrifter og prosjekter i fattige land, med en målsetting om samlet investeringsramme på minimum 20 milliarder kroner, og på sikt minst én prosent av hele pensjonsfondet. Investeringer gjennom dette programmet skal ikke regnes inn som en del av bistandsprosenten.
  • gjennomføre en omfattende reform av bistandsforvaltningen
  • KrF vil arbeide for at vi skal gi minst 1 % av BNI årlig i offentlig bistand. Flyktningutgifter og klimatiltak som skal kompensere for norske utslipp bør holdes utenom
  • På sikt mener KrF at bistanden bør økes til 1,3 % av BNI, eksklusiv midler til flyktningtiltak i Norge og klimatiltak
  • styrke Nordisk råd som et koordineringsforum og institusjonens evne til å opptre som utenrikspolitisk aktør
  • beholde dagens tilknytningsformer til EU, og ikke søke om medlemskap
  • flytte den norske ambassaden til Jerusalem så snart dette kan la seg gjøre på en måte som ikke er til hinder for fredsprosessen

Så i tillegg til spørsmålet om hvilken side i norsk politikk KrF bør søke regjeringssamarbeid med, bør kanskje politiske ledere fra andre partier også stille seg spørsmålet:

Er KrF attraktivt for oss?

Men kompromissviljen er nok stor både i Ap og Høyre, når regjeringsmakt ligger i potten.