Umulig å oppnå vedtak om nullutslipp i fjordene innen 2026
Cruisenæringen tilfører norske distrikter om lag 2,6 milliarder kroner i økt omsetning per år. Men det koster i form av klimautslipp.
Under innspillsrunden til regjeringens handlingsplan for grønn skipsfart ble det klart at cruisenæringen er blant de minst omstillingsdyktige.
–Blir Norge for strenge, sendes turistene til andre steder i verden, uttalte Geir Kronbæck i RCL under runden.
- UTFORDRING | Dårlig koordinering hinder for grønn skipsfart
Bakgrunnen er et vedtak om at verdensarvfjordene, som som eksempel Geirangerfjorden, skal være nullutslippsfjorder senest innen 2026.
Kronbæck som er direktør for norden i det norsk-amerikanske Royal Caribbean Cruises (RCL), mener Norge begynner å få et stempel i verden for å opptre dobbelmoralsk i klimaspørsmålet.
– Enorme cruiseskip kan ikke bare bygge om en motor over natten, sier Kronbæck.
Ikke alle er like avvisende. Tidligere har Per Sævik i Havila Holding AS som er en av aktørene som skal seile Kystruten mellom Bergen og Kirkenes fra 2021, uttalt at de skal klare kravet innen de starter opp i 2021.
Sterk vekst i cruisetrafikken
En TØI-rapport viser at antallet cruiseturister i Norge har økt fra 100.000 til nær 800.000 de siste 25 årene.
Antall anløp har økt fra 1030 til 2150, så veksten henger sammen med at skipene blir stadig større og tar flere passasjerer.
De siste fem årene har veksten flatet litt ut. Frem mot 2060 venter TØI seg enda en dobling, slik at det vil komme ca. 1,6 millioner cruiseturister til Norge per år.
Den viktigste cruisehavnen målt etter antall anløp og antall cruiseturister har i alle år vært Bergen som hadde 332 anløp i 2018.
Kan ta i bruk LNG
Tidligere leder for Bergen Havn, Inge Tangerås, sitter nå i Cruise Norway og jobber for å styrke 55 av cruisedestinasjonene i Norge.
Også han peker på at det er umulig for branjen å innfri utslippskravene innen 2026.
– Vi hilser vern av den norske naturen velkommen, men bransjen klarer ikke null utslipp innen 2026, sier Tangerås.
– Vi har rett og slett ikke de tekniske løsningene som trengs.
- Klima og miljødepartementet | Lover å fjerne barrierer for grønn skipsfart
Om lag 20 prosent av cruiseskipene som er i produksjon i dag og som sjøsettes de neste årene, vil kunne gå på LNG.
Det vil gi kraftige kutt i utslippene av NOx og SOx og et kutt i CO2-utslippene på 20 prosent, men derfra er det langt igjen til null.
Tangerås tror næringen vil kunne dra nytte av et CO2-fond etter modell av det eksisterende NOx-fondet hvor skatten som kreves inn betales tiltake men betingelse om at summen investerers i teknologiutvikling.
Økonomi vs klima
Dersom cruiseskipene drar andre steder, vil norsk reiselivsnæring miste inntekter. Spørsmålet er hvor mye.
Criusenæringen betaler minimalt med skatt av overskuddet sitt til norske myndigheter, men de legger igjen en del i avgifter per anløp.
Et typisk anløp kan koste rederiene rundt 200.000 kroner. Med 2000 anløp i året blir det 400 millioner kroner.
De om lag 800.000 turistene som kommer med cruiseskipene er ventet å legge igjen 2,6 milliarder kroner i lokale butikker og restauranter.
Ifølge Innovasjon Norge som holder oversikt med næringens økonomiske ringvirkninger, er cruisenæringen også blitt stadig viktigere for verftsindustrien.
Ved inngangen til 2018 var over 50 prosent av ordrereserven til norske skipsverft knyttet opp mot cruisemarkedet. Ifølge Norsk Industri bygger norske verdt cruiseskip for over 12 milliarder kroner i år.