Blå side har sikret seieren i KrF
Selv om alle de åtte delegatene som skal velges i Østfold tirsdag kveld blir «røde», vil ikke det være nok til å sikre flertall før KrF skal avholde sitt ekstraordinære landsmøte på Gardermoen om tre dager. Fredag 2. november skal det ekstraordinære landsmøtet avgjøre om KrF skal søke regjeringsmakt med Høyre, Venstre og Frp eller sammen med Ap og Senterpartiet – slik partileder Knut Arild Hareide ønsker.
Blåmandag for Hareide
Etter mandagens tre fylkesmøter i Akershus, Vestfold og Oslo vilser de fleste opptellinger at stillingen er 95 til «blå» og 87 til «rød side. De blå har altså sikret halvparten av de 190 delegatene allerede, og dermed er det umulig for Hareide-fløyen å oppnå det nødvendige flertallet på 96 delegater før landsmøtet. Tirsdag kveld skal Østfold, som siste fylke, velge sine delegater. Åtte delegater skal sendes fra Østfold KrF. Dersom kun én av dem blir blå, har høyresiden sikret seg flertallet – noe som er overveiende sannsynlig, da de fleste forhåndstips går mot et nokså klart blått flertall i Østfold.
Mandagens tre fylkesmøter skulle velge til sammen 23 delegater. Av disse gikk 11 til rød side og 12 til blå i kveld. Det var et nederlag for Knut Arild Hareide, som nok hadde håpet på et rødt flertall i mandagens avstemminger. For nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad, som begge ønsker å gå i regjeringsforhandlinger med den sittende regjeringen, var mandagens resultat bedre enn de hadde håpet.
– Dette gikk over all forventning, sier Ropstad til VG.
Situasjonen kan endre seg
Men selv om høyresiden nå ser ut til å gå inn i landsmøtesalen med et flertall av delegatene med seg, er det ikke sikkert at landsmøtet ender med å søke medlemskap i Regjeringen Solberg. Partiet står i fare for å bli dypt splittet, og det er flere ting som kan endre situasjonen:
- Delegatene står fritt: Avstemmingen på selve landsmøtet vil sannsynligvis – men ikke sikkert – skje skriftlig og hemmelig. Dermed kan enkelte av delegatene snu. Delegatene vil uansett ikke ha et bundet mandat, og kan i prinsippet selv stemme slik de ønsker og føler for.
- Snu de nøytrale: Kampen vi særlig stå om de som primært ønsker at KrF skal forbli i opposisjon. 26 av delegatene ønsker primært å bli i opposisjon. 19 av disse har høyresiden som sekundærvalg, mens 6 har venstresiden og 1 er usikker. For Hareide ligger håpet i at flere av disse til slutt lander på rød side.
- Hareide-faktoren: Dersom Knut Arild Hareide sier han vil gå av som partileder om hans råd om å søke regjeringsmakt med Ap og Senterpartiet blir forkastet, kan det hende at noen delegater snur, da de helst ser at Hareide fortsetter som partileder.
- Rogaland får dårlig samvittighet: Dersom delegatene fra Rogaland, som var det enste fylket som valgte å sende delegater vinneren tar alt-metoden velger å endre sin stemmegivning til en representativ fordeling, kan stillingen vippe i rød favør. Delegatene fra Rogaland er under et sterkt press fra andre fylker –og også fra sine egne, lokale partikolleger.
- Den tredje vei: Ved et svært knapt flertall den ene eller andre veien, kan det hende at landsmøtet vedtar «den tredje vei» – nemlig å forbli i opposisjon.
KrF-leder Knut Arild Hareide gir ikke opp å få flertall for samarbeid med Ap og Sp på partiets landsmøte, selv om blå side kun er én delegat unna flertall.
– Dette viser nok en gang at partiet er delt nesten på midten i samarbeidsspørsmålet. Det var synd at blå side vant med kun én stemmes overvekt i det konservative fylket Vestfold. Også i Oslo var det knappe marginer. Fortsatt er Østfold igjen. Så gjenstår selvsagt landsmøtet. Vi må være klar over at dette valget vil være helt åpent fram til vi har telt opp på landsmøtet i 18-tiden fredag, sier Hareide til NTB.