FORSVARER REFORM: Statssekretær Paul Chaffey. 

Foto

Lise Åserud / NTB scanpix

Regjeringen om ostehøvel-skepsis i forvaltningen

– Viktig at også staten omstiller seg

Publisert: 5. desember 2017 kl 22.09
Oppdatert: 6. desember 2017 kl 10.21

– Vi vet at det vil bli krevende å finansiere velferdsstaten i årene som kommer. Det er derfor viktig at staten også omstiller seg. Med avbyråkratiseringsreformen stiller vi klare krav om mindre byråkrati, men vi pålegger ikke virksomhetene spesifikke innsparingstiltak. Virksomhetene vet selv best hvor mulighetene ligger, sier statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Paul Chaffey (H).

Direktører kritiske til «ostehøvel-effektivisering»

I en undersøkelse blant 39 av totalt 63 direktører for statlige direktorater som Dagens Perspektiv omtalte i forrige uke, kom det fram at halvparten av direktørene var kritiske til regjeringens avbyråkratiseringsreform.

Halvparten av direktorats-lederne er skeptiske til regjeringens «ostehøvelkutt» for effektivisering – 1 av 4 karakteriserer denne formen for effektivisering som «urettferdig og vilkårlig», viser Dagens Perspektivs undersøkelse.

Les mer om DP-undersøkelsen blant direktorat-direktørene

Chaffey mener alle virksomheter vil være nødt til å effektivisere – og at det nå er forvaltningens tur.

– I årene etter oljeprisfallet har vi sett en betydelig evne til omstilling i privat næringsliv. Det er mulig å arbeide både smartere og mer effektivt i offentlig forvaltning også. På den måten kan vi få mer velferd og gode tjenester ut av hver krone, sier han. 

Saken fortsetter under annonsen

Statssekretæren framhever at effektiviseringskravet ikke har innvirkning på virksomhetenes ordinære bevilgninger, og at mange har opplevd sterk vekst de senere årene.

– Det er viktig å huske at dette effektiviseringskuttet er et mindre kutt på toppen av store satsinger. Regjeringen har gjennom flere år styrket viktige områder som kunnskap, forsvar, helse og samferdsel.

Vi er opptatt av å utvikle en kultur for styring og ledelse som er mindre detaljstyrende og som gir lederne nødvendig handlingsrom

Ukjent med politisk press

Dagens Perspektivs undersøkelse viste også at 1 av tre direktorstsdirektører har opplevd en type politisk press som går utover den ordinære styringsdialogen de har med sitt «moderdepartement». Dette kommer overraskende på Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– At én av tre virksomhetsledere i forvaltningen oppgir at de har opplevd politisk press er nytt for oss, sier Paul Chaffey. Han forteller at de i Kommunal- og moderniseringsdepartementet ikke sitter på informasjon som hverken kan bekrefte eller avkrefte dette. 

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Chaffey ønsker regjeringen en frier og mer selvstendig forvaltning, med mindre politisk «innblanding».

– Vi er opptatt av å utvikle en kultur for styring og ledelse som er mindre detaljstyrende og som gir lederne nødvendig handlingsrom. Og av å tydeliggjøre skillet mellom det faglige og det politiske. I programmet for styring og ledelse i staten 2014-17 har dette vært viktige gjennomgangstemaer i arbeidet, påpeker han.

Dette omfattende programmet har vært fulgt opp med en rekke arrangementer og rapporter siden det ble opprettet i 2014.

Programmet for styring og ledelse i staten har som mål å «bidra til høyere resultatorientering og gjennomføringskraft» i statsforvaltningen. 

Blant annet jobbes det mot:

  1. Statlige ledere som tar ansvar og utnytter sitt handlingsrom
  2. Effektiv etats- og sektorstyring med tydelige mål og prioriteringer og frihet i oppgaveløsningen
  3. Tverrsektoriell ressursutnyttelse, slik at balansen mellom sektorhensyn og hensynet til felles oppgaveløsning blir god
  4. Strategisk anvendelse av IKT for god virksomhetsutvikling og høy kvalitet i offentlig tjenesteyting
  5. Bedre beslutningsunderlag for utforming av offentlige regelverk og tiltak

Vellykket jakt på tidstyver

Saken fortsetter under annonsen

– Et sentralt satsingsområde for regjeringen er å fornye og effektivisere offentlig sektor. Lavere oljeinntekter, demografiske endringer og behovet for nye arbeidsplasser i næringslivet gjør det viktigere enn noen gang at forvaltningen er omstillingsdyktig og bruker ressursene effektivt, sier Paul Chaffey.

Han viser også til regjeringens storstilte jakt på såkalte «tidstyver» som en del av dette arbeidet.  

En evaluering fra Rambøll/Red Tape Crossings fra januar i år viser at regjeringens initiativ overfor tidstyver i forvaltningen gitt god effekt.

«Det mest utbredte resultatet av forvaltningens arbeid med tidstyver er at de ansatte opplever økt legitimitet til å jobbe med forenkling og forbedring i virksomhetene og at de opplever et sterkere fokus på kontinuerlig forbedring», heter det i Rambøll-rapporten.

Videre viser rapporten at ansatte også opplever at arbeidet med å fjerne tidstyver har bidratt til å forenkle regelverk og øke kvaliteten i oppgaveløsningen. Rambøll konkluderer med at «en mulig langtidseffekt av tidstyvarbeidet er at ansatte får mer tid til kjerneoppgaver».

– Rapporten konstaterer at som politisk initiativ har jakten på tidstyver vært vellykket og forvaltningen har respondert på de politiske signalene, sier statssekretær Paul Chaffey.

 

Saken fortsetter under annonsen