Tyrkiske kurdere under en feiring i vår. Undersøkelsen viser at tyrkiske ungdommer setter ytringsfrihet som en høyere verdi enn det ungdommer i Frankrike gjør. 

Foto

NTB-scanpix.

Unge vil sove lenger og ønsker mindre ytringsfrihet

Publisert: 18. april 2017 kl 10.40
Oppdatert: 18. april 2017 kl 11.01

Fra beslutningstakere og bedrifter til utdanningsinstitusjoner og frivillige organisasjoner – alle er interesserte i å vite hva unge mennesker tenker og føler.

Media har de siste årene malt et bilde av en generasjon som opplever et enormt press fra sosiale medier om å være «perfekt» og en usikker fremtid i arbeidslivet.

Les rapporten her

Varkey Foundation gjennomførte nylig en undersøkelse der de intervjuet ungdommer fra 20 rike og fattige land.

Over to tredjedeler av generasjon Z fortalte at de var lykkelige, men overraskende nok var det flere som var lykkelige i utviklingsland sammenlignet med de rike landene.

90 prosent av ungdommer i indonesere og 78 prosent av nigerianere sa de var lykkelige, men bare 57 prosent av unge mennesker i Storbritannia og Frankrike sa det samme.

Sliter psykisk

Saken fortsetter under annonsen

Mindre enn en femtedel av ungdommene følte at de fikk nok søvn, trening og tid til å slappe og reflektere.  

Undersøkelsen viser at ungdommer i Storbritannia ligger på andreplass over de 20 landene som sliter med mest psykiske problemer.

Press fra skolen var blant de viktigste årsakene til angst, noe som rundt halvparten av de spurte opplevde. Presset var størst i Sør-Korea, som er kjent for å ha et strengt skoleregime og høy konkurranse blant elevene.

Til tross for imponerende PISA-resultater, svarer mer enn to tredjedeler av skolen var de opplevde angst som følger av høyt press på skolen. Ungdommer i Sør-Korea var de minst fornøyde i undersøkelsen.

Mest påvirket av foreldrene

De fleste ungdommene svarte at deres verdier i høyest grad blir påvirket av foreldrene, etterfulgt av venner.  

Mindre enn en tredjedel svarte at deres verdier blir påvirket av kjendiser. For alle som er under den oppfatningen av at generasjon Z er besatt på å bli berømte, svarte bare 3 prosent av de verdsetter kjendisstatus og berømmelse når de tenker på sin fremtidige karriere.

Saken fortsetter under annonsen

Til tross for verdenssamfunnets økende frykt for splittelse langs etniske og religiøse linker, svarer to tredjedeler av unge mennesker at har nære venner fra andre religiøse bakgrunner enn dem selv.

Bare en liten gruppe, mindre enn en femtedel svarer at en persons religion er en viktig faktor når man beslutter å være venner med noen.

Gjøre mer for flyktninger

Unge har en liberal tilnærming til både personlige og politiske problemstillinger, uavhengig av deres religiøse bakgrunn.

I 14 av 20 land ønsket ungdommer å gjøre det lettere innvandring enklere snarere enn mer vanskelig (inkludert USA).

Det er også nærmere fire ganger så sannsynlig at unge ønsker at regjeringen deres burde gjøre mer, ikke mindre, for å løse den globale flyktningkrisen.  

Overveldende mange mener at menn og kvinner burde behandles likeverdig. De som satte disse verdiene høyest var Canada og Kina.

Saken fortsetter under annonsen

Nærmere to tredjedeler mener at homofilt ekteskap burde være lovlig. Til og med i India og Sør-Korea, der likekjønnet ekteskap er ulovlig, svarer halvparten av de unge at de ønsker at dette skal være lovlig.

Tre fjerdedeler mener også at transpersoner burde ha de samme rettighetene som ikke-transpersoner har. Støtten for dette er større i India enn i Frankrike.

Undersøkelsen viser at utviklingsland generaliseres som konservative og at ideen om de rike, liberale landene er utdatert.

Delt på ytringsfrihet

Når det gjelder ytringsfrihet, var de unge mer delt. Bare rundt halvparten mente at ytringsfriheten må vernes selv om det kan virke støtende for religiøse- og minoritetsgrupper.

Ungdommene fra Tyrkia og Argentina satte ytringsfrihet som en av de viktigste verdiene sine. Disse landene har en historie om mye sensur.

Det er alarmerende at i land som Storbritannia, Frankrike og USA, som historisk sett har vært vinnerne av ytringsfriheten, svarer mindre enn to tredjedeler at de mener ytringsfriheten er en viktig verdi.

Saken fortsetter under annonsen

Generasjon Z er også pessimistisk til tilstanden i verden. Flere tror at verden blir verre snarere enn bedre. Unge mennesker i Storbritannia og andre rike land er mer negative enn ungdommer i Kina og India.

Global terrorisme og konflikter er det unge frykter mest i fremtiden. I Kina er ungdommene mer bekymret for klimaendringene enn i noe annet land.

De fleste unge mener at teknologi er nøkkelen for å løse fremtidens problemer.