Tog- og flyprisene har økt mest i Europa
Prisene på all kollektivtransport i Norge har steget mer enn utviklingen i konsumprisindeksen, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
Priser på kollektivtransport, pris på kjøp av egne kjøretøy og vedlikehold av disse samt priser på drivstoff er viktige virkemidler som påvirker transportvalgene til privatpersoner og bedrifter. G
Gjennom priser kan samferdselspolitikk påvirke disse transportvalgene og stimulere til miljøvennlig adferd.
Buss og taxi har steget mest
Transportpriser er en viktig faktor for valg av transportform. Transportprisene påvirker transportveksten og fordelingen mellom de ulike formene for kollektivtransport samt veksten i antall private biler.
Det har vært prisvekst i alle former for kollektivtransport i Norge i perioden 2000-2016, og prisutviklingen var større enn den generelle utviklingen i konsumprisindeksen (KPI).
Prisene på buss og taxi samt båttransport har steget mest, mens prisene på skinnegående transport hadde lavest prisvekst i samme periode. Prisene på flytransport har i lang tid vært fallende, men de siste to årene var det vekst i flybillettprisene på 20 prosent.
Drivstoffprisene kraftig ned
For transport med egen bil kan kostnadene deles opp i to: kjøp av bil og drift og vedlikehold. Drift og vedlikehold skal dekke alt av kostnader knyttet til det å ha bil som, for eksempel, drivstoff, reparasjon av bil, bildeler, bildekk og smøreoljer.
Ser man kun på prisutviklingen på kjøp av bil har denne hatt en lavere prisutvikling enn den generelle prisstigningen i KPI i perioden 2000-2016. Men ser man derimot på utvikling i prisene på drift og vedlikehold av bil, har disse steget to ganger mer enn KPI.
I perioden 2014-2016 ser SSB derimot en utflating i prisene på drift og vedlikehold av bil. Denne utflatingen kommer av at en prisnedgang på drivstoff ble utlignet av prisoppgang på reparasjon av bil.
Prisene på drivstoff gikk kraftig ned i 2015 og 2016 som følge av et fall i oljeprisen, mens priser på reparasjon av bil var stort sett styrt av lønnsutviklingen.
Prisvekst i Øst-Europa
Sammenlignet med Europa og med de to andre skandinaviske landene har de norske prisene på buss og taxi økt mest i perioden 2005-2016. Prisene på fly- og skinnegående transport vokste derimot mest i Europa.
Prisene på skinnegående transport i Europa økte som følge av kraftig prisvekst i flere østeuropeiske land. Satsing på skinnegående transport og oppgradering av tog i Øst- og Sør Europa kan være en forklaring på prisveksten.
De norske og de danske prisene på tog, t-bane og trikk hadde omtrent samme prisvekst på om lag 30 prosent i perioden 2005-2016, mens de svenske prisene økte med i underkant av 8 prosent. Perioden sett under ett hadde Sverige nest lavest prisvekst på skinnegående transport i Europa, etter Kroatia.
Prisene på buss og taxi i Norge steg med over 50 prosent fra 2005 til 2016, dette er mer enn prisveksten både i EU og resten av Skandinavia.
Taxipriser hadde flere kraftige prishopp i den omtalte perioden, hvor det siste prishoppet var på om lag 13 prosent fra 2011 til 2012.
Det er priser på bussreiser som bidro mest til oppgangen i de norske prisene de siste fire årene (2013-2016).