Cecilie Berget var blant de frivillige som pakket gaver på julaften under arrangementet Alternativ Jul som avholdes på Folkets Hus i Oslo i fjor. 

Foto

Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Frivillighetsbarometer

– Stort potensiale for å rekruttere bredere

Publisert: 8. desember 2017 kl 10.02
Oppdatert: 8. desember 2017 kl 10.13

Hele 58 prosent av befolkningen svarer at de ikke har blitt forsøkt rekruttert til frivillig arbeid de siste 12 månedene. Dette kan antyde at organisasjonenes rekrutteringsarbeid kan forbedres for å nå ut til flere enn det de gjør nå.

Frivillighetsbarometeret viser at potensialet for høyere deltakelse er stort. På spørsmål om man kunne tenke seg å gjøre frivillig arbeid for en aktivitet man er opptatt av svarer 55 prosent ja og bare 17 prosent nei.

– Frivillighetsbarometeret viser at svært mange ønsker å delta, men også at organisasjonene har en tendens til å forsøke å rekruttere de som allerede er frivillige. Det er viktig at organisasjonen ser at potensialet er større enn som så, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen i en pressemelding.

To av tre har deltatt

Frivillighetsbarometeret 2017 viser at 67 prosent har gjort frivillig arbeid siste 12 måneder.

Saken fortsetter under annonsen

– Frivillighetsbarometeret viser at i løpet av de siste 12 månedene har to av tre deltatt i frivillig arbeid. De bærer stoler, kjører eldre eller barn, jobber på loppemarked eller vedlikeholder hus og anlegg, deltar i styrearbeid, og har ellers alle tenkelige og utenkelige roller. Uten de frivillige ville lokalmiljøene i Norge sett helt annerledes ut, sier Slotterøy Johnsen.

Slik kan du tiltrekke deg flere

I rapporten skriver Frivillighet Norge at organisasjonene bør få frem tre faktorer rekrutteringen av flere frivillige:

  1. Vis at arbeidet er nyttig for samfunnet: Få tydelig frem hvordan deres frivillige arbeid har en nytte for samfunnet og hvordan forskjellig arbeid frivillige gjør spiller direkte inn i dette. Dette bør gjerne også «bevises», for eksempel gjennom at ledere eller eksperter uttaler seg om viktigheten av arbeidet.

  2. Få inn det sosiale aspektet: For mange er det viktig at frivillig arbeid er sosialt, og dette er også en faktor som dukker opp som viktig for mennesker som allerede er frivillige. Her kan man enten fokusere på at selve arbeidet er sosialt, eller ved at organisasjonen har arrangementer.

  3. Begrens barrierene for å melde seg inn: Ved å begrense barrierene for å melde seg opp for å gjøre frivillig arbeid kan man ved stor sannsynlighet tiltrekke seg flere frivillige. Den største av disse barrierene er tidsbruk, og det kan derfor ha en positiv effekt å få frem at et frivillig verv ikke trenger å ta mye tid, eller at man selv bestemmer tidsbruk. Nettsider som Frivillig.no kan etter stor sannsynlighet ha en positiv effekt innen dette området, ettersom det gjør at man har mange forskjellige tider og engasjementer tilgjengelig, så man alltid kan finne noe som passer ens eget tidsskjema. For å øke denne positive effekten kunne man gitt folk mulighet til å filtrere på tidspunkt i nettportalen.

Noen å snakke med

Nesten halvparten av nordmenn har 2 til 3 venner de føler de kan snakke med, viser Frivillighetsbarometeret 2017. 40 prosent påstår å ha fire venner eller flere de føler de kan snakke med om problemer.

Saken fortsetter under annonsen

Det er relativt store forskjeller mellom demografiske grupper når det kommer til om de har venner de føler de kan snakke med:

  • Kvinner har flere venner de føler de kan snakke med enn menn

  • Det er flere som har minst én venn de kan snakke med blant frivillige enn blant de som ikke er frivillige (91 prosent mot 84 prosent).

  • Det er flere som har minst én venn de kan snakke med blant etniske nordmenn enn blant de som har minst én forelder fra utlandet