TILTALT: Santiago Vidal har fått munnkurv, og er trukket for retten av militærpolitiet for «å ha avslørt hemmeligheter». Selv mener han årsaken er at han skrev utkastet til ny grunnlov for et selvstendig Catalonia.

Foto

Kim Bredesen. 

Catalonia

Skrev grunnlov – stilt for retten

Publisert: 28. september 2017 kl 09.58
Oppdatert: 28. september 2017 kl 10.08

Nå er Vidal stilt for retten – ikke for å ha skrevet en katalonsk grunnlov, men for å ha «avslørt hemmeligheter og datakriminalitet».

Santiago Vidal har fått munnkurv, og er overvåket av militærpolitiet. En tidligere dansk utenriksminister mener saken mot Santiago Vidal bryter alle prinsipper mot rettsikkerhet.

Folkeavstemning 1. oktober

Folkeavstemningen om selvstendighet for regionen  som er planlagt førtkommende søndag har blitt møtt med kraftige mottiltak fra spanske myndigheter. Et av dem kom da Guardia Civil, Spanias militærpoliti, 20. september gjennomførte arrestasjoner av 14 ledende embetsmenn i selvstyremyndighetenes administrasjon. Militærpolitiet beslagla også flere millioner stemmesedler som var ment å brukes under den kommende folkeavstemmingen. I tillegg har bankkontoer tilhørende selvstyremyndighetenes finansdepartement blitt sperret.

20. september rapporterte The Spain Report og El Nacional at arrestasjonene av embetsmennene og ransakelser i kontorene til trykkerier, aviser og private transportbyråer ble beordret av dommer Juan Antonio Ramírez Sunyer i Barcelona. Dette ble gjort på bakgrunn av to anmeldelser rettet mot Santiago Vidal, finansministeren Lluís Salvadó og juristen Carles Viver Pi-Sunyer fra det høyrepopulistiske partiet VOX og advokaten Miguel Durán.

Et viktig grunnlag for anmeldelsene var rapporter med uttalelser fra Santiago Vidal, en tidligere dommer og senator for uavhengighetspartiet Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Uttalelsene omhandlet den katalanske regjeringens bruk av data om borgeres skatteinntekter. Ifølge avisen El Diario er uttalelsene henter fra taler Vidal har holdt på offentlige politiske møter i flere byer i Catalonia. Anmeldelsene førte til en etterforskning som ble igangsatt i februar, og rettssaken som har fulgt etterforskningen er ikke åpen for offentlig innsyn.

Saken fortsetter under annonsen

Jeg har forbud mot å svare, fordi jeg er stilt for retten. Bare fordi jeg skrev et utkast til en grunnlov

Eksdommer med munnkurv

Vidal ble intervjuet av Dagens Perspektiv i september 2015 i sammenheng med at han da arbeidet med å skrive en grunnlov til en fremtidig katalansk stat.

Da arbeidet han for justisadministrasjonen til de katalanske selvstyremyndighetene og ble rettsforfulgt på grunn av sitt arbeid med en fremtidig grunnlov for Katalonia. Vidal er nå tiltalt for å ha avslørt hemmeligstemplet informasjon og datakriminalitet, ifølge avisen Público.

Da Dagens Perspektiv tirsdag denne uken kontaktet Vidal for å få en kommentar om etterforskningen mot ham, fikk vi følgende svar:

«Jeg må fortelle deg at jeg har forbud mot å svare, fordi jeg er stilt for retten i den spanske domstol nr. 13. Bare fordi jeg skrev et utkast til en grunnlov. Min telefon og epost er overvåket av militærpolitiet.»

Saken fortsetter under annonsen

En som reagerer på måten Vidal blir behandlet på i det spanske rettsvesenet er Isabel-Helena Martí, president for Sobiranía i Justícia (journ.anm. «Suverenitet og rettferdighet»). Hun leder en organisasjonen som følger nøye hvordan spanske myndigheter utøver loven i Katalonia. Hun påpeker at Sunyer ofte har provosert både katalanske advokater og den katalanske opinionen. Dommeren har blant annet beordret en lang rekke varetektsfengslinger av personer som senere er blitt frikjent.

‒ Dommer Juan Antonio Ramirez Sunyer har hatt en lang og urovekkende karriere. Han er på et personlig korstog for å stoppe folkeavstemmingen 1. oktober, uttaler Martí til Dagens Perspektiv. Hun mener saken som føres mot Vidal har vært et springbrett for forhør og massive ransakelser hos advokatfirmaer, embetsmenn og nøkkelpersoner i den katalanske selvstyrebevegelsen.

Dette er ikke god en måte å håndtere en konflikt med et mindretall i et demokratisk land på

Danske politikere reagerer

15. september ble det offentliggjort et åpent brev fra 17 danske politikere som protesterte mot hva de betegner som undertrykkende handlinger mot katalanske statstjenestemenn, parlamentsmedlemmer, ordførere, medier, selskaper og borgere. En av dem som har underskrevet oppropet er Holger K. Nielsen, tidligere utenriksminister i Danmark og representant i Folketinget for partiet Socialistisk Folkeparti. Han sier til Dagens Perspektiv at han synes folkeavstemningen er problematisk og mener at hvis Katalonia skal bli selvstendig, må selvstyremyndighetene forhandle med regjeringen i Madrid, med bred oppslutning fra den katalanske befolkningen. Samtidig mener han at den spanske regjeringen har ført en dårlig politikk overfor Katalonia.

‒ Jeg forstår deres frustrasjon over regjeringen i Madrid. Dette er ikke god en måte å håndtere en konflikt med et mindretall i et demokratisk land på. Det er både dumt og uakseptabelt i forhold til hvordan vi i en demokratisk rettsstat burde ordne sine interne affærer, sier Nielsen.

Når det gjelder saken mot Vidal, mener han måten han, og andre i liknende situasjon blir behandlet på, kan kreve inngripen utenfra. ‒ Det bryter alle prinsipper mot rettsikkerhet. Hvis det er gjort overtredelser av grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper som Spania har underskrevet, er det en mulighet for at EU kan gå inn og reise en sak mot den spanske regjeringen, slik EU har gjort mot Polen, mener Nielsen.

Saken fortsetter under annonsen

Dagens Perspektiv har spurte spanske justismyndigheter i Katalonia om de ønsker å kommentere både Vidals sak og arrestasjoner av katalanske embetsmenn. Hittil har vi ikke mottatt noe svar.