Siv Jensen svarer ikke på om etatsledere er avhengig av statsrådens tillit for å bli sittende.

Foto

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Siv Jensen svarer ikke på om forvaltningens ledere er avhengig av statsrådens tillit

Publisert: 21. november 2017 kl 13.09
Oppdatert: 24. november 2021 kl 02.27

Gjennom året har finansminister Siv Jensen fått og videreformidlet minst seks bekymringsmeldinger knyttet til omorganiseringen av SSB og effekten den kunne få på leveranser fra forskningsavdelingen. Den samlede mistilliten fra «sentrale samfunnsaktører» gjorde det umulig for den nylig avgåtte SSB-sjefen Christine Meyer å fortsette i stillingen, mener statsråden.

Tirsdag svarte hun på Kontroll- og konstitusjonskomiteens seks spørsmål knyttet til prosessen som endte med at Meyer trakk seg søndag 12. november.

– Jeg redegjør for de mange advarslene Meyer fikk mot å gjøre endringer som foregriper statistikklovutvalget eller svekker byråets evne til å levere på samfunnsoppdraget. Dette viser hvorfor det ble nødvendig å gripe inn for å gjenopprette tilliten til SSB, sier Jensen i en pressemelding.

I det 59 sider lange svarbrevet til Stortingets kontrollorgan bekrefter Jensen at hun ved en anledning ga Meyer munnkurv, og at hun flere ganger oppfordret den avgåtte SSB-sjefen til å ikke uttale seg offentlig om en pågående prosess.

I et møte mellom Jensen og Meyer 30. oktober var statsråden ikke tilfreds med løsningsforslagene som ble lagt frem. Meyer sa til Aftenposten 10. november at «hun hadde fått munnkurv av Jensen om egne forslag for å roe ned konflikten.»

Dette bekrefter Jensen i brevet:

«I vårt første møte ble det ikke lagt frem tilstrekkelig omfattende løsninger til at jeg kunne være betrygget om at tilliten til SSB og til fremtidige leveranser ville ivaretas. Vi ble samtidig enige om å ikke diskutere saken offentlig før vi hadde drøftet mulige løsninger på neste møte.»

Saken fortsetter under annonsen

Videre skriver Jensen at hun rådet Meyer til å vise til det neste møtet med finansministeren 8. november ved henvendelser om saken mellom møtene.

Svarer ikke om tillit

To dager før Meyer gikk av uttalte Jensen under en pressekonferanse at den daværende SSB-lederen ikke lenger hadde hennes tillit, og oppfordret henne til å «tenke nøye gjennom det.»

Kontrollkomiteen ville ha svar på om det er finansministerens oppfatning at en SSB-direktør er avhengig av finansministerens tillit for å kunne være i sin stilling.

Det unnlater Jensen å svare på.

I stedet gjentar hun at hennes vurdering etter møtene med Christine Meyer var at den daværende SSB-lederen «ikke ville kunne lede SSB videre på en måte som ga tilstrekkelig trygghet for leveranser fra SSB, være samlende for organisasjonen og gjenopprette tilliten til SSB i allmenheten.»

Hun viser til bekymringsmeldinger gjennom 2017 fra ulike samfunnsaktører, inkludert kontaktutvalget – som er regjeringens møteplass med arbeidslivets aktører - om leveranser fra forskningsavdelingen.

Saken fortsetter under annonsen

«Min forståelse var at tilliten til SSB som leverandør av analyser og modeller til forvaltningen og til allmenheten syntes generelt å være alvorlig svekket. I en slik situasjon er det mitt syn at en etatsleder må tenke nøye gjennom forholdene og egen stilling. Jeg mener det var riktig av Meyer å si opp sin stilling og at vi kom til enighet om en avtale om etterlønn og annen økonomisk kompensasjon,» skriver Jensen.

– Dette har vært en krevende sak for mange, ikke minst for de ansatte i SSB. Nå trenger byrået først og fremst ro. Det må vi alle bidra til, sier statsråden i en pressemelding.

Hun mener svarene til kontroll- og konstitusjonskomiteen synliggjør at Finansdepartementet har fulgt opp omorganiseringsprosessen i SSB på en grundig måte.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen møttes klokken 14 tirsdag, men allerede etter en halvtime var det klart at de trenge mer tid for å konkludere. De skal holde et nytt møte i morgen, onsdag, og det ligger ifølge flere kilder an til at Jensen må svare på en ny runde spørsmål.