SSB-sjef Christine Meyers utvalg har skapt bølger.

Foto

NTB Scanpix

Meyer klar for langvarig kamp i SSB-strid

Publisert: 14. februar 2017 kl 09.21
Oppdatert: 24. november 2021 kl 02.27

Et utvalg som har sett på mulige endringer i hvordan SSBs forskningsavdeling er satt sammen, skapte i januar mye debatt i økonom-kretser.

Mange av de største aktørene i arbeidslivet, med unntak av Spekter som har SSB som arbeidsgivermedlem, valgte å advare mot noen av endringene i et brev til Meyer. De var blant annet bekymret for at omrokkeringene skulle få konsekvenser for arbeidet med TBU som SSB leverer underlagsmateriale til i form av analyser med den egenutviklede modellen KVARTS.

KVARTS har bakgrunn fra 70-tallet og har forutsetninger som er mer i tråd med Keynesiansk makroøkonomisk forskning, hvor den totale etterspørselen etter varer og tjenester i økonomien vektlegges tyngre enn aktørene som tilbyr varer og tjenester. KVARTS er modernisert mange ganger siden 70-tallet og leverer som regel prediksjoner i tråd med andre makroøkonomiske modeller.

Meyer lover ikke å frede KVARTS.

– Vi kan ikke skifte modellgrunnlag før det eventuelt er grunnlag for det. Også de nærmeste årene så vil SSB være i den modelltradisjonen vi er, og vi skal utvikle både makroøkonomisk forskning og modeller, sier Meyer til Finansavisen og lover at et eventuelt skifte vil ta tid.

Saken fortsetter under annonsen