Mangfold kan gi bedre økonomi og demokrati
De mer etnisk mangfoldige samfunnene er også jevnt over mer demokratiske.
Professor Indra de Soysa ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU har jobbet sammen med professor Krishna Chaitanya Vadlamannati ved University College Dublin om en studie som nå er publisert i ScienceDirect.
- LES OGSÅ: Mangfold fremmer innovasjon
– Dette er gode nyheter, siden det kan tyde på at kultur spiller mindre rolle enn rasjonell handling om du skal få fortgang på økonomien i et samfunn, sier de Soysa til forskningsnettstedet Gemini.
Videre skriver nettstedet at dette kan være den første studien som direkte tar for seg sammenhengen mellom grader av kulturelt og etnisk mangfold og myndighetenes evne til å innføre og opprettholde en gunstig økonomisk politikk.
Frykt for innvandring
Professoren forklarer at vi har en situasjon med økende frykt for innvandring, samtidig som vi får mer multikulturelle og heterogene samfunn. Funnene går rett inn i debatten rundt dette.
– Økningen i innvandringen over hele verden har ført til at frykt for at multietniske land er vanskelige å styre, og at dette kan ha innvirkning på det økonomiske og sosiale liv. Dette er helt klart ikke sant fordi denne debatten har gått i Europa siden 1700-tallet, sier de Soysa.
- LES OGSÅ: Ny innvandring skaper nye behov
Deres funn går mot tidligere forskning der stort kulturelt mangfold er sett på som en av flere forklaringer når det går dårlig økonomisk for et samfunn.
– Våre funn gir grunn til å tvile på at dette er sant, mener professor de Soysa.
Det er i hvert fall ikke sant i alle tilfeller, finner forskerne. Selv om det har vært tilfelle i land som Rwanda og Burundi, gjelder det ikke i land som Botswana, Mauritius og Chile.