– Jeg er nok litt annerledes
Foss ble rekruttert til jobben i Patentstyret i 2012. Da hadde han i mange år jobbet i næringslivet – nærmere bestemt legemiddelindustrien. Før den tid hadde han også flere styreverv, blant annet i SINTEF.
Per A. Foss blir litt oppgitt av den økende motstanden mot alt som smaker av «mål- og resultatstyring» og den voldsomme kritikken mot New Public Management.
– Jeg opplever faktisk at vi har en grei styringsdialog med fornuftige målsetninger, sier Foss. Han synes heller ikke at regjeringens effektivitetskrav på mellom 0,5 og 0,8 prosent av driftsbudsjettet er så vanskelig å forholde seg til.
– Dette kravet burde de fleste virksomheter kunne klare, sier han.
Les mer
- 39 direktører svarer: Svært krevende med ostehøvel-kutt
- Vegdirektør Terje Moe Gustavsen: – Politikerne er blitt mer aktive
- Jan Fredrik Andresen i Helsetilsynet: «Krevende»
Annerledes bakgrunn
– Er du «annerledes» enn mange av dine kolleger fordi du kommer fra næringslivet, tror du?
– Ja, faktisk så tror jeg kanskje det. Jeg ble rekruttert nettopp fordi de ønsket en som hadde erfaring fra brukersiden når det handler om patenter, forteller Foss.
– Jeg tror det er sunt å ha ledere med ulik bakgrunn. I det offentlige er det nok litt for lite av det. Og det er synd. Du blir kanskje litt ensporet hvis du kun har erfaring fra forvaltningen. I dag snakker alle om «kundereisen» og om «tjenestedesign». Det beste erfaringen er kanskje likevel selv å ha brukt de tjenestene virksomheten din leverer.
Patentstyret-sjefen er dog klar på at de statlige virksomhetene er ulike.
– Politikerne er jo ikke så veldig opptatt av patenter, varemerker og design. Dessverre. Så vi opplever lite politisk press. Vårt forventningspress handler om å prestere og prioritere riktig. Og det gjelder jo de fleste virksomheter, sier Foss.
Dette kravet burde de fleste virksomheter kunne klare
Tillit og backing
For Foss handler dialogen med departementet mye om tillit. Hans opplevelse av en god dialog med ledelsen i Nærings og fiskeridepartementet innebærer tydelige signaler og armlengdes avstand.
I Patentstyret har de en oversiktlig situasjon, der de som etat er direkte underlagt departementet. Dessuten står ikke Patentstyret i noen politisk strid eller er midt inne i en kontroversiell omorganisering, som tilfellet for eksempel er og var i SSB.
– Tematikken rundt lederrollen i forvaltningen ble veldig tydelig med SSB-saken. Det er vanskelig for utenforstående å ta stilling i den saken, men den viser jo hvor viktig det er med backing og tydeliggjøring fra eieren når en virksomhet blir pålagt å gjøre store endringer, sier Per A. Foss.