– Kan spare 500 millioner på lokalt trepartssamarbeid
En gjennomgang av programmet Sammen om en bedre kommune, som ble avsluttet som prosjekt i 2015, konkluderer med at resultatene er såpass positive at det er «nærliggende å spørre om ikke administrasjonsutvalgene bør kunne utvide sitt virkeområde ut over det minimale som er nedfelt i kommuneloven.»
– Administrasjonsutvalgene har potensial til å kunne få en sentral plass i det kommunale innovasjonsarbeidet, slår Fafo-forsker Leif E. Moland fast i sin analyse.
- LES OGSÅ: Mer lokal makt i sikte for fagbevegelsen
Fagforbundet mener de kommende sammenslåingsprosessene i kommune-Norge er en gylden anledning til å innføre slike grupper flere steder i landet.
Også kommunal- og moderniseringsdepartementet tror det er en god idé, men vil la kommunene styre det selv.
– I alt utviklingsarbeid er det viktig å forankre bredt og involvere godt. Kommunene har stor frihet i dag når det gjelder organisering og arbeidsmetoder. Det er derfor gode muligheter for å samarbeide og involvere både folkevalgte, administrasjonen og tillitsvalgte i lokalt utviklingsarbeid, skriver statssekretær Grete Ellingsen i departementet til Dagens Perspektiv.
Blant annet viste evalueringen at kommunene som deltok med lokale sykefraværsprosjekter hadde en statistisk signifikant nedgang i sykefraværet på gjennomsnittlig 0,67 prosentpoeng, sammenlignet med kommuner som ikke var med.
– Den samfunnsøkonomiske besparelsen av nedgangen er beregnet til ca. 500 millioner kroner, skriver Ellingsen.
Oppsummeringer viste også at kommunene som jobbet med heltidskultur oppnådde en gjennomsnittlig økning i gjennomsnittlig stillingsstørrelse på 6 prosentpoeng, fra 61 til 67 %. Det er imidlertid store variasjoner mellom kommunene.
– Jeg er sikker på at rapporten kan gi gode innspill til andre kommuner som vil lære av erfaringer med hvordan utviklingsprosjekter kan jobbes med i et godt samarbeid lokalt, mener Ellingsen.