Stortingspresident Thommesen (bildet) må tåle kraftig kritikk fra Kontrollkomiteen, inkludert partikollega Michael Tetzschner.

Foto

NTB scanpix

Unngikk mistillit med et nødskrik

– Betydelige svakheter i planleggingen og gjennomføringen

Publisert: 16. juni 2017 kl 15.21
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.57

«Sterkt kritikkverdig» er den strengeste vurderingen Kontroll- og konstitusjonskomiteen kan gi uten å fremme mistillitsforslag.

Bakgrunnen for den uvanlig krasse kritikken mot presidentskapet på Stortinget er budsjettsprekken i Stortingets byggeprosjekt, som blir minst 700 millioner kroner dyrere enn først antatt. Riksrevisjonen mente Stortinget brøt eget regelverk for anskaffelser, noe stortingspresidenten avviste. Revisjonen mente også at Stortinget var blitt for dårlig informert om saken, og komiteen sier seg enig. 

F.v. Schjøtt-Pedersen (A), Solhjell (SV), Kolberg (Ap) og Lundteigen (Sp). Bildekollasj, redigert.

Foto

NTB scanpix

Komiteen er enstemmig i sin innstilling. Det betyr at partikollegene til Thommessen i Høyre, Michael Tetzschner (første nestleder i komiteen) og Erik Skutle (som møter fast for statsminister Erna Solberg) har signert på kritikken. Det har også regjerinskollega Helge Thorheim (Frp, møter fast for Solveig Horne) gjort.

I rapporten fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen, som ble lagt frem fredag, gis revisjonen rett i at Stortinget brøt statens anskaffelsesregelverk. Det har vært «betydelige svakheter i planleggingen og gjennomføringen av prosjektet,» skriver komiteen i rapporten, som skal behandles i plenum i neste uke.

Over flere dager har det vært hyppig møteaktivitet for medlemmene i Stortingets kontrollorgan. Senterpartiets Per Olaf Lundteigen og Bård Vegar Solhjell fra SV ba Thommessen gå av. Forslaget fikk ikke støtte hos flertallet i komiteen, men kritikken har altså den sterkeste ordlyden komiteen kan komme med uten å kreve at stortingspresidenten går av.

Innstillingen fra komiteen behandles i plenum i Stortinget før de folkevalgte tar ferie førstkommende onsdag, 21. juni.

LES OGSÅ Olemic Thommessen: Nest fremst blant likemenn

Saken fortsetter under annonsen