Ikea topper She Indeksen i 2022. Astrid Skaugseth står til høyre. Foto: Bård Gudim

She Index 2022

Ikea vinner for første gang

Publisert: 18. mars 2022 kl 12.08
Oppdatert: 18. mars 2022 kl 12.12

Crayon og Nordea Liv kommer på henholdsvis andre og tredjeplass.

Det er revisjons- og rådgivningsselskapet EY som bearbeider data til She indeksen

–  Det er første gang IKEA er på topp i She Index i Norge, forteller Astrid Skaugseth til Dagens Perspektiv.

Hun er ny administrerende direktør i She, og startet i stillingen i januar i år. Før hun kom til SHE jobbet Astrid Skaugseth som bærekraftsleder i revisjons- og rådgivningsselskapet EY.

Ikea har forpliktet seg til å oppnå reell likestilling. Det betyr at selskapet skal sørge for at kvinner og menn har de samme mulighetene, og at det skal være lik fordeling mellom menn og kvinner i alle land, på alle nivåer og i alle stillinger, også i styrer og utvalg, skriver EY i en pressemelding i forbindelse med at vinneren ble offentliggjort.

Det er 124 bedrifter fra Norge, Sverige og Finland som deltar i årets indeks, hvorav 111 av selskapene har mer enn 50 ansatte.  På sikt er planen er å ytterligere ekspandere internasjonalt, opplyser Skaugseth. Hun påpeker at indeksen kan brukes globalt.

Må fylle ut spørreskjema

Saken fortsetter under annonsen

For å bli med i She Index må selskapene fylle ut et spørreskjema med blant annet spørsmål om kjønnsbalansen i selskapet og andre initiativer selskapet gjør i arbeidet med mangfold- og inkludering internt. 

–  For å besvare indexen må ofte flere funksjoner samt ledere i involveres, i tillegg til at den skal signeres av ledelsen for den blir sendt inn til analyse, forklarer Skaugseth.

Med en slik involvering mener hun at indexen bidrar til å øke bevissthet på flere nivåer i organisasjonen og blir tatt seriøst av selskapene som er med.

–  She Indexen skaper verdi ved at man kan arbeide strukturert og langsiktig internt for å sikre en bedre kjønnsbalanse samt få oversikt over hvilke områder man kan forbedre seg på, sier hun.

She-indeksen kårer også «beste nykommer» og «bedriften som har hatt størst framgang». I år ble beste nykommer TrønderEnergi Kraft, mens Crayon ble bedriften med mest fremgang. Sistnevnte økte sin score med hele 18,3 poeng fra i fjor, ifølge pressemeldingen fra EY.