SAS anker gigantbot fra EU
Totalt deler EU-kommisjonen ut bøter på 776 millioner euro, omtrent syv milliarder norske kroner.
– Dagens avgjørelse sikrer at selskaper som tok del i flyfraktkartellet blir straffet for deres oppførsel, sier danske Margrethe Vestager, som står i spissen for EUs konkurransepolitikk.
Bøteleggingen av de elleve flyselskapene ble først vedtatt i november 2010. Kommisjonen mente involverte skapene samarbeidet om prising av flyfrakt og tilknyttede tjenester, og dermed begrenset konkurransen i EØS-området. Dette skal ha foregått i perioden 1999 til 2006.
Alle utenom ett selskap tok saken til rettsalen. Etter lange og mange rettsrunder ble beslutningen annullert i desember 2015, fordi det var skjedd «formelle feil» i rettergangen.
Domstolen avsa dermed ingen dom i saken, men EU-kommisjonen valgte å ikke anke avgjørelsen om å annulere saken.
SAS opplyser at boten ble tilbakebetalt til selskapet i mars 2016.
Fredag kom meldingen om at EU-kommisjonen likevel står fast ved sin konklusjon om at selskapene drev med kartellvirksomhet, og har derfor vedtatt bøtene på nytt.
«Avgjørelsen viser at Kommisjonen ikke vil la kartellvirksomhet gå ustraffet. Kartell er ulovlig, og lar forbrukere og bedrifter lide,» heter det i meldingen fra EU.
SAS vil klage
SAS er av en helt annen oppfatning:
De er krystallklare på at saken skal ankes, og legger til at «ankeprosessen kan ta mange år».
– Vi setter et stort spørsmål ved EU-kommisjonens beslutning som allerede har vært oppe hos EU-domstolen en gang, sier sjefjurist Marie Wohlfahrt i SAS i en melding fra selskapet.
Hun insisterer på at SAS gjennom hele prosessen har samarbeidet med EU-kommisjonen.
– Vi har i over elleve år argumentert mot kommisjonens oppfatning av at SAS Cargo har deltatt i et globalt kartell. SAS tar konkurransereglene på største alvor og aksepterer ikke overtredelser, sier Wohlfahrt.
Danske Vestager har tidligere gått i strupen på giganter som Apple og Google for manglende skattebetaling i Europa.
– Millioner av bedrifter er avhengig av flyfrakt, som står for mer enn 20 prosent av all import til EU og nesten 30 prosent av all eksport. Kommisjonen vil ikke tillate samarbeid i et kartell i stedet for å konkurrere for å tilby bedre tjenester til kunder, sier hun.
Disse selskapene bøtelegges: