Sånn blir 2012 (kanskje)
Champagnen er fortært og nyttårsforsettene underskrevet, understreket og kanskje brutt av mange allerede. Men noen ting vil uansett følge oss gjennom året. Mange av trendene er allerede i gang, men blir forsterket og vil ventelig nå ut til flere i år.
Mer gjenvinning
Siden det nå ser ut til at vi får anledning til å shoppe mer, er det bra at det i år også ser ut til å bli økt fokus på gjenvinning. Det er in å ta samfunnsansvar og bedriftene kommer i større grad til å hjelpe forbrukerne med gjenvinning. Dette har også en praktisk side: Da vi stadig skaffer oss flere ting som, iPad, flere datamaskiner hjemme og handler rabatterte varer på nettet, vil det også bli mer behov for å kvitte seg med gamle ting. I Norge er Telenor allerede i gang med et program for å gjenbruke en del av komponentene sine i mobiltelefoner.
– Vi har hatt et samarbeid med idretten i 2011 og dette har resultert i at 500 idrettslag har samlet inn over 170.000 telefoner til gjenvinning. 17. januar i år utvider vi satsningen til 700 idrettslag som skal bidra til en stor miljødugnad i 2012, forteller Kristine Meek, leder for samfunnsansvar i Telenor Norge. Telenor vil også vurdere en bredere og mer tradisjonell markedsstrategi for å få oss til å gjenvinne enda mer.
– Denne prosessen regner vi med å lande i 2012,
sier Meek.
Nettskyen kommer hjem til deg
I år vil bli året da den digitale nettskyen virkelig vil tas i bruk i de tusen hjem. Bildene, dokumentene og hele din virtuelle aktivitet vil bli tilgjenglig i nettskyen og kunne oppdateres ved et tastetrykk hvor som helst, og spesielt hjemme. Denne utviklingen er en konsekvens at vi skaffer oss flere og mer mobile datamaskiner, smarttelefoner og lesebrett. Da vil det bli behov for at alle disse dingsene snakker sammen og det er her skyen blir viktig. Alle med den siste iPhone-versjonen har allerede rukket å glede - eller irritere seg over iCloud. Slapp av. Det vil bli mer av det samme.
Pek og kjøp
De fleste av oss har allerede stiftet bekjentskap med den to-dimensjonale strekkoden - den såkalte QR-koden. Koden er godt egnet til optisk løsning ved hjelp av en app. QR-koden brukes typisk til å gi kunden mer informasjon om et produkt, ved for eksempel å gi utfyllende informasjon om hva produktet inneholder og er laget av eller å foreslå nye produkter eller opplevelser knyttet til produktet. Ved å lese av denne koden får man altså følelsen av å få noe ekstra. Denne ekstra utnyttelsen av QR-koden kom for fullt i fjor, og utviklingen og bruken av strekkodene vil bare øke i 2012.
iPad til ungene…
Apropos iPad, vil det nå også være helt vanlig at barn får sin egen iPad. Og ifølge Mandag Morgens kilder lå det et betydelig antall «padder» under treet til de søte små julaften. Bruken av smarttelefon og andre typer lesebrett vil også øke. I praksis vil skjermkultur bli en integrert del av livet for alle. Helt konkret kan vi vente oss interaktive skjermer for eksempel tilkoblet handlevognen i butikken. Den store matvarekjeden Sainsbury’s i England har sammen med tv-selskapet Sky gått sammen om å tilby avanserte lesebrett i butikken. Kunden får anledning til å se sportssendinger mens de handler etter å ha lastet ned den relevante web-applikasjonen (app) på sin mobil. Og siden lesebrett og smarttelefoner brer så mye om seg betyr det at det vil komme stadig flere app’er – i år også.
Bli din egen lege
I tillegg til sammenslåingen av Ullevål, Rikshospitalet og Aker til Oslo Universitetssykehus, trer samhandlingsreformen i kraft i år. Dersom din kommune ikke er i rute med reformarbeidet kan du søke råd gjennom et utall apper og andre mobile løsninger som gjør at du i større grad kan kartlegge vår egen helsesituasjon. For eksempel vil enkle blodtrykksapparater bli tilgjengelig som app, noe som vil gjøre det enklere for pasienter å kontrollere sitt eget blodtrykk over tid.
Det finnes som utallige nye programmer som er rettet inn mot forbrukere som er opptatt av å forebygge, undersøke, forbedre, overvåke og administrere sin egen helse. Faktisk tilbyr Apples App Store for tiden 9000 mobile helse apper – inkludert nesten 1500 trenings-apper, over 1300 kostholds-apper, over 1000 stress- og avslapnings-apper, og over 650 apper direkte innrettet mot kvinners helse. Etter halvgått 2012 er antalle helse-apper ventet å øke til mer enn 13.000.
En positiv konsekvens for forbrukerne ved å administrere egen helsetilstand via mobilen, er at man kan redusere antall unødvendige og pinlige turer til legen. Viktigere er det at denne teknologien, i samråd med lege, kan gjøre det enklere å følge opp egen helse og også bli et viktig verktøy for kronisk syke med behov for hyppig overvåking av vitale funksjoner.
Forskningsselskapet Technavio spår at det globale markedet for mobile helse-applikasjoner vil nå 4,1 milliarder dollar (nærmere 25 milliarder kroner) innen 2014 – opp fra 10 milliarder kroner i 2010.
Slike nyvinninger vil ventelig føre til mindre press hos fastlegene med tiden, fordi pasienter selv vil bli bedre i stand til å vurdere sin egen helse. I Norge er det også satt i gang et arbeid på gang med å lage sikre, digitale løsninger slik at pasienter i økende grad vil kunne få tilgang til sin egen journal og kommunisere med legen over nett. Å få på plass slike digitale løsninger tar imidlertid tid, og ventes ikke være på plass før nærmere 2020.
Pruting blir in
I 2012 blir det mer akseptert å prute på prisen. I 2011 fikk vi Groupon, DB deals og Gule Sider Deals. Alle disse nettstedene tilbyr varer på nett til en sterkt redusert pris ved hjelp av såkalte varekuponger på Internett. Forretningsideen består av å få et så stort antall kunder til å kjøpe varen at det blir god butikk også for tilbyderen. Som kunde får du beskjed når prisen på den varen du ønsker deg er så lav som du selv mener den bør være. Og til deg som er glad i å shoppe: Det er ingenting som tyder på at det vil bli mindre av slike konsepter i år. Det ventes at pruting vil spre seg til flere arenaer, som for eksempel bilhandelen. Byttehandel vil også bli mer vanlig – ved at man gir tilbake gamle varer til butikken og dermed får avslag på nye kjøp. Sosiale medier vil også tas i bruk i mye større grad for å kunne gi deg et gode tilbud som er tilpasset dine personlige preferanser.
Rød løper til kineserne
I 2012 vil bedrifter over hele verden tilby kinesiske kunder og besøkende mer skreddersydde tjenester og generelt gi dem økt oppmerksomhet og respekt.
Kina er den nye keiseren i det globale forbrukersamfunnet, og selskaper og nasjoner over hele verden vil rulle ut sine røde løpere for å motta kineserne og deres penger. Politikere og næringslivstopper har i flere år dullet med sine kinesiske kolleger. I 2012 vil denne dullingen også skje på andre arenaer: Kjøpesentre, flyselskaper, hoteller, fornøyelsesparker og museer, og hele byer, vil møte kinesiske kunder med skreddersydde tjenester - skilt og menyer vil komme i kinesisk språkdrakt og de beste hotellene vog de største bedriftene vil ha ansatte som snakker kinesisk (mandarin).
Statistikken forklarer hvorfor:
Kinesiske borgere gjorde over 30 millioner reiser til utlandet i første halvdel av 2011 – en vekst på 20 prosent siden 2010. Til sammenligning foretok amerikanere kun 37 millioner flyreiser ut av USA i løpet av hele 2010. Og det er bare begynnelsen: The World Tourism Organization har anslått at det totale antallet turister fra Kina vil nå 100 millioner innen 2020.
I tilegg til kineserne er det også en del indiere og brasilianere som kan vente seg å bli mottatt med rød løper i 2012.