dame_data.jpg

Vikariat – rett til å fortsette?

Publisert: 24. juni 2011 kl 08.11
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Spørsmål: Jeg har blitt ansatt i et vikariat med varighet frem til 1. august. Den jeg vikarierer for, fungerer midlertidig i en høyere stilling og har fått forlenget denne stillingen utover 1. august og frem til over nyttår. Jeg har nå fått beskjed om at vikariatet ikke forlenges utover august, da arbeidsgiver sier de har lovet bort stillingen til en tidligere ansatt. Jeg har ikke blitt orientert om dette tidligere. Har jeg rett til å fortsette i vikariatet?

Svar: Jeg legger til grunn at du ikke arbeider i staten, slik at arbeidsforholdet ditt er regulert av arbeidsmiljøloven. Et vikariat innebærer en midlertidig ansettelse, ved at vikaren arbeider i stedet for en annen eller andre, jf aml. § 14-9. Det midlertidige tilsettingsforholdet opphører når stillingsinnehaveren gjeninntrer i tilsettingsforholdet uten oppsigelse, jf § 14-11. Vikariatets varighet er således begrenset til den tid stillingsinnehaveren er ute av stillingen.

Dersom arbeidsgiver ønsker å bytte ut en vikar før stillingsinnehaveren gjeninntrer, må betingelsene for oppsigelse være oppfylt, og arbeidstakeren må sies opp på samme formelle måte som ordinært fast ansatte, jf. § 15-7. En arbeidsgiver kan således ikke bytte vikar fordi de har funnet en bedre kandidat for stillingen. (Dette ble konkret vurdert tatt inn i lovteksten i forbindelse med at arbeidsmiljøloven og tjenestemannsloven skulle slås sammen. Prinsippet kommer til uttrykk både i forvaltningspraksis og i juridisk teori for tjenestemannsloven, men må også være et gjeldende prinsipp etter det ulovfestede saklighetsprinsippet på arbeidsmiljølovens område.)

På den annen side kan en arbeidsgiver tilsette en person i en annens stilling for en kortere periode enn stillingsinnehaverens fravær, dersom det foreligger saklig grunn for dette. Det vil kunne være fordi arbeidsgiver ikke har behov for arbeidskraften i hele fraværsperioden. Eksempelvis fordi arbeidsoppgavene etter dette vil være redusert, kan fordeles på øvrige ansatte eller det er inngått en arbeidsavtale med en annen ansatt som skal tiltre senere. Vikaren har behov for forutsigbarhet i tilsettingsforholdet. Dersom denne er varslet i forkant om at vikariatet ikke vil ha varighet utover et gitt tidspunkt, er forutsigbarheten ivaretatt.

I ditt tilfelle har du blitt varslet om av vikariatet har en varighet til 1. august. Dette hadde sin begrunnelse i at stillingsinnehaveren deretter ville gjeninntre. Du vil da ha rett til å fortsette i vikariatet. Dette vil likevel stille seg annerledes dersom arbeidsgiver mener de ikke har behov for vikar i stillingen videre, fordi de fordeler arbeidsoppgavene internt. Dersom arbeidsgiver før din tiltredelse ikke har varslet deg om at det fra 1. august skal tiltre en ny vikar i stillingen, vil det ikke være anledning til å skifte deg ut med en ny vikar. Ettersom stillingsinnehaveren etter din tiltredelse har fått forlenget sitt vikariat, har det formodningen mot seg at arbeidsgiver før din tilsetting har tilbudt en annen arbeidstaker stillingen fra 1. august. Du skriver at arbeidsgiver før tiltredelsen din ikke har orientert deg om at en annen skal tiltre i din stilling fra 1. august. Ut fra foreliggende opplysninger har du rett til fortsatt tilsetting i vikariatet.

Dersom vikariatet har varighet utover ett år, skal du varsles minst en måned før opphøret av tilsettingsforholdet. Dersom stillingsinnehaveren ikke gjeninntrer i stillingen, kan arbeidsgiver tilsette en fast ansatt i stillingen. En vikar har da ikke fortrinnsrett til stillingen, slik at arbeidsgiver bestemmer selv hvem som skal tilsettes. Dersom vikariatet varer utover fire år, har vikaren stillingsvern som fast ansatt.

SBDL v/advokat Eirik Utstumo. 

Saken fortsetter under annonsen

Advokatene Jon F. Claudi, Kari Andersen, Eirik Utstumo og Terje Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Tjenesten er gratis. Send mail med ditt spørsmål!