sjef_graf.jpg

Selger har «jukset» med salgsrapporten

Publisert: 3. september 2010 kl 09.49
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

[…] Selgeren har i ettertid blitt sykemeldt da det begynte å komme saker i retur. Kunden har ikke fått det produktet som er bestilt, bedriften har ikke fått betalt utsendt faktura, men selgeren har fått utbetalt sin provisjon.

Har vi som bedrift anledning til å trekke i selger i lønn når jobben ikke er gjennomført i henhold til fastlagte prosedyrer, og salg på premisser som ikke kan innfris?

Svar: Ditt spørsmål reiser to spørsmål. Det første spørsmålet er om du kan gjennomføre et lønnstrekk som en følge av at en selger har fått provisjon for «tomme» salg. Svaret på dette er at du kan ikke gjennomføre et lønnstrekk på denne bakgrunn.

Arbeidsmiljøloven har svært styrende regler for når og hvordan trekk i ansattes lønn kan gjennomføres. Disse reglene fremgår av arbeidsmiljøloven § 14–15 (2) og det er lovens hovedregel at arbeidsgiver ikke kan foreta trekk i lønn og feriepenger. Fra denne hovedregelen gjøres det unntak i følgende tilfeller, hvor arbeidsgiver allikevel kan gjennomføre lønnstrekk; hvis det er hjemlet i lov, egenandel til pensjonsinnbetalinger, hvis det foreligger avtale om lønnstrekk herunder tariffavtale om trekk av fagforeningskontingent samt at det kan gjøres trekk ved erstatning for skade eller tap som arbeidstaker i forbindelse med arbeidet forsettlig eller ved grov uaktsomhet har påført virksomheten, og arbeidstaker skriftlig erkjenner erstatningsansvar, eller dette er fastslått ved dom, eller arbeidstaker rettsstridig fratrer sin stilling.

I ditt tilfelle er spørsmålet om det kan foretas et trekk som en følge av erstatning. For at dette skal kunne gjøres er det en forutsetning at den ansatte enten erkjenner erstatningsansvar eller at det forligger en dom for kravet.

En hensiktsmessig fremgangsmåte vil da være å innkalle den ansatte til et møte og redegjøre for saken. Dersom vedkommende erkjenner forholdet kan han da underskrive på dette samt et han godkjenner et lønnstrekk. Størrelsen på trekket skal da drøftes med vedkommende før det gjennomføres, jf. arbeidsmiljøloven § 14–15 (4). Dersom vedkommende ikke erkjenner erstatningsansvar kan man vurdere å forfølge kravet gjennom domstolene. På bakgrunn av dine opplysninger er det ikke mulig å vurdere om et slik krav vil føre fram.

Advokatene Jon F. Claudi, Kari Andersen, Eirik Utstumo og Terje Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Tjenesten er gratis. Send mail med ditt spørsmål!

Saken fortsetter under annonsen