Saklig grunn til oppsigelse?
Spørsmål: Jeg er for tiden i foreldrepermisjon til 14. april, og er nå innkalt til drøftingsmøte i virksomheten. Dette da bedriften har valgt å legge ned min avdeling, og det kan derfor bli aktuelt å si opp min stilling. Er dette saklig grunn til oppsigelse? Bedriften ønsker at jeg skal si opp mot en sluttavtale, dette kontra å bli sagt opp. Kan bedriften gjøre dette?
Svar: Arbeidstakere er vernet mot usaklig oppsigelse, jf. arbeidsmiljøloven § 15-7. Dette vernet gjelder både oppsigelse på grunn av arbeidstakers forhold, arbeidsgivers forhold og virksomhetens forhold.
I ditt tilfelle er det tale om en oppsigelse grunnet virksomhetens forhold. Forutsatt at bedriftsledelsen, grunnet økonomiske forhold, ønsker å legge ned den avdeling du er ansatt i, vil en eventuell oppsigelse kunne være saklig. Av arbeidsmiljøloven § 15-7 annet ledd fremkommer det videre at det ved avgjørelsen av om en oppsigelse har saklig grunn i driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak, skal foretas en avveining mellom virksomhetens behov og de ulemper oppsigelsen påfører den enkelte arbeidstaker. Denne avveiningen må altså gå i virksomhetens favør for at en oppsigelse skal kunne kjennes saklig.
Også utvelgelsen av hvilke arbeidstakere som eventuelt skal sies opp, må være saklig. Ved denne vurderingen må bedriftsledelsen sammenligne deg med de øvrige ansatte i virksomheten. Relevante momenter vil her være kvalifikasjoner, ansiennitet (har noen av arbeidstakerne særlig lang ansettelsestid i virksomheten?), alder, sosiale forhold (for eksempel forsørgelsesbyrde). Det må også her foretas en vurdering av virksomhetenes behov for innskrenkninger, sett i forhold til hvor hardt en oppsigelse vil ramme deg. Virksomheten kan ikke velge deg bare fordi du er i foreldrepermisjon, da dette ville innebære ulovlig diskriminering etter likestillingsloven. Dersom bedriftsledelsen, etter å ha foretatt denne, samt de ovenfor nevnte vurderingene, kommer til at det er saklig grunn til å si opp akkurat deg, vil oppsigelsen kunne være saklig.
Det heter videre i arbeidsmiljøloven § 15-7 annet ledd at en oppsigelse som skyldes driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak, ikke er saklig begrunnet dersom arbeidsgiver har et «annet passende arbeid» i virksomheten å tilby arbeidstaker. Dette innebærer at virksomheten er pliktig til å vurdere, og eventuelt tilby deg, en annen stilling i virksomheten. For at arbeidsgiver skal måtte tilby deg en slik stilling, må denne, som nevnt, være «passende». Her må det blant annet ses hen til dine kvalifikasjoner, samt om det for eksempel vil være nødvendig med noen form for opplæring før du kan tiltre en annen stilling innad i virksomheten. Dersom virksomheten ikke finner noen slik stilling til deg, kan en oppsigelse måtte anses som saklig.
Når det gjelder spørsmålet om du heller bør si opp selv mot en sluttpakke, bør du først vurdere hvorvidt du mener virksomheten har foretatt en korrekt vurdering, jf. ovenfor. Dersom dette er tilfellet, slik at det antakeligvis foreligger en saklig grunn til å si deg opp, kan det være gode grunner til å inngå en sluttavtale. Det er viktig å merke seg at du da fraskriver deg retten til å angripe oppsigelsen rettslig, da en inngåelse av en slik avtale innebærer at du selv sier opp. Videre er det viktig at det utformes en klar og tydelig avtale, som ikke skaper rom for senere tolkningstvil.
Advokatene Jon F. Claudi, Kari Andersen, Eirik Utstumo og Terje Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Tjenesten er gratis. Send mail med ditt spørsmål!