223365_.jpg

Rett til sykepenger i forbindelse med arbeidskonflikt?

Publisert: 2. november 2012 kl 10.39
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

[…] Under medarbeidersamtalen ble arbeidstakeren svært oppfarende og skjelte ut sin leder. Ved møtets slutt ba arbeidstakeren om fri resten av dagen, noe han også fikk. Dagen etter leverte arbeidstakeren egenmelding og denne har blitt fulgt opp med sykmelding fra lege.

Vi har ingen avtale om lønn under sykdom, men har normalt plikt til å betale sykepenger i arbeidsgiverperioden. Spørsmålet mitt er imidlertid om vi i dette tilfellet må betale sykepenger, idet vi mistenker sterkt at arbeidstakeren ikke er syk. Arbeidstakeren viste verken før eller under medarbeidersamtalen noe tegn til sykdom.

Svar: Sykepenger er ikke ment å skulle være en utbetalingsordning ved ethvert inntektsbortfall som skyldes fravær fra arbeidsplassen. Fraværet må etter ftrl. § 8-4 første ledd som hovedregel skyldes arbeidsuførhet, det vil si at vedkommende ikke er i stand til å arbeide. En arbeidstaker som kan arbeide – men ikke vil – har derfor selvsagt ikke rett til sykepenger.

Etter folketrygdloven er det ikke tilstrekkelig for rett til sykepenger at arbeidstaker er arbeidsufør. Det stilles også strenge krav til årsaken til arbeidsuførheten. Dette fremgår av ftrl. § 8-4 første ledd første punktum som oppstiller som vilkår for sykepenger at vedkommende må være arbeidsufør ”på grunn av en funksjonsnedsettelse som klart skyldes sykdom eller skade”. Videre fremgår det i bestemmelsens annet punktum at arbeidsuførhet som skyldes sosiale eller økonomiske problemer o.l. ikke gir ikke rett til sykepenger. Formålet med bestemmelsen er å lovfeste typiske situasjoner der sykdomsvilkåret ikke er oppfylt. Fravær som skyldes sykdom i familien, sorgreaksjoner, konflikter på arbeidsplassen, økonomiske problemer, samlivsproblemer, alkoholisme, narkomani mv. er situasjoner som omfattes av bestemmelsen og dermed ikke gir rett til sykepenger. Vanskelige livssituasjoner kan imidlertid utvikle seg til sykdom og dermed gi rett til sykepenger.

I de fleste tilfellene hvor det foreligger sykmelding fra lege kan det legges til grunn at de medisinske vilkårene er oppfylt. Omstendigheter rundt sykmeldingen eller hendelser i sykmeldingsperioden kan imidlertid være slik at det medisinske grunnlaget for sykmeldingen trekkes i tvil. Dersom arbeidsgiver nekter å utbetale sykepenger i arbeidsgiverperioden kan arbeidstakers krav om dette overprøves av NAV, Ankenemnda for sykepenger i arbeidsgiverperioden, Trygderetten og de alminnelige domstoler. Praksis fra blant annet Ankenemnda for sykepenger og de alminnelige domstolene viser at man i slike tilfeller foretar en konkret vurdering av om de medisinske opplysningene i saken, først og fremst beskrevet i legens pasientjournal, tilsier at sykdomsvilkåret er oppfylt eller ikke. Dersom sykmeldingen kommer som en følge av en arbeidskonflikt legges det ofte til grunn en streng bevisbyrde. I praksis har da også flere sykmeldinger blitt tilsidesatt basert på ulike omstendigheter rundt fraværet, herunder sykmelding i forbindelse med arbeidskonflikt. For eksempel kom Gulating Lagmannsrett i dom av 13. november 2009 til at en arbeidstaker ikke hadde rett til sykepenger idet fastlegen i pasientjournalen hadde opplyst at arbeidstaker følte seg helt frisk, men ikke klarte å gå på jobb uten at lederen ble fjernet. Saken gjaldt sykepenger ut over arbeidsgiverperioden, men er likevel illustrerende. I denne saken anket arbeidstakeren saken inn for Høyesterett. Anken ble nektet fremmet.

Det er viktig å være klar over at dere som arbeidsgiver løper en viss risiko ved å avslå krav om sykepenger i arbeidsgiverperioden, idet det på avslagstidspunktet er uklart om det foreligger tilstrekkelig bevis for å underbygge avslaget. Hvis arbeidsgiver ikke betaler sykepenger i arbeidsgiverperioden, kan arbeidstakeren kreve å få sykepengene utbetalt (forskuttert) fra NAV, jf. ftrl. § 8-22 første ledd. Dersom NAV finner at vilkårene for sykepenger er oppfylt vil NAV utbetale sykepenger til arbeidstaker og kreve det forskutterte beløpet og påløpte renter tilbake fra arbeidsgiver. Tilbakebetalingsvedtak fra NAV kan av arbeidsgiver påankes til Ankenemnda for sykepenger i arbeidsgiverperioden, jf. ftrl. § 21-13 første ledd første punktum.

I motsetning til arbeidsgivere har NAV utstrakt adgang til å kontrollere og overprøve om de medisinske vilkårene for sykepenger faktisk er oppfylt i saker der det oppstår mistanke om dette. Dersom arbeidsgiver avslår sykepenger i arbeidsgiverperioden vil NAV derfor måtte

Saken fortsetter under annonsen

innhente alle medisinske opplysninger fra sykmeldende lege som er nødvendige for å kontrollere om vilkårene for trygdeytelser er oppfylt, herunder også taushetsbelagte opplysninger i pasientjournal. Arbeidsgiver kan altså på denne måten overlate til NAV å etterprøve om de medisinske vilkårene er oppfylt. Fremgangsmåten bør imidlertid benyttes med omhu.