stress_dame_job.jpg

Regler i forbindelse med egenmeldinger

Publisert: 1. oktober 2010 kl 08.54
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Svar: Egenmelding er i folketrygdloven § 8-23 definert som det at du som arbeidstaker melder fra til arbeidsgiveren om arbeidsuførhet på grunn av skade eller sykdom uten å legge frem legeerklæring. Du får således rett på sykepenger på grunnlag av egenmeldingen. Egenmelding ved sykdom kan bare brukes i arbeidsgiverperioden, som er et tidsrom på opptil 16 kalenderdager, jf. folketrygdloven § 8-19.

Egenmeldingen kan gis både skriftlig og muntlig, for eksempel over telefon. Dersom du benytter muntlig egenmelding kan imidlertid arbeidsgiver kreve at du skriftlig bekrefter egenmeldingen etter at du har gjenopptatt arbeidet. Dersom du da ikke bekrefter dette, kan arbeidsgiveren bestemme at retten til sykepenger skal falle bort.

For å få rett til å bruke egenmelding må du ha arbeidet hos arbeidsgiveren i minst to måneder, jf. folketrygdloven § 8-24. Arbeidsforhold av kortere varighet enn to måneder gir altså ikke rett til å nytte egenmelding.

Dersom arbeidsforholdet ditt blir avbrutt i mer enn to uker starter denne tomåneders-fristen som hovedregel å løpe på nytt. I visse tilfeller kreves det imidlertid at du bare arbeider i fire uker etter avbruddet. Dette gjelder dersom avbruddet for eksempel skyldes bedriftspermittering, lovbestemt permisjon (for eksempel foreldrepermisjon) eller militær- eller siviltjeneste.

Hovedregelen er at egenmelding enten kan brukes for opptil tre sammenhengende kalenderdager i løpet av et tidsrom på 16 dager, eller du kan bruke flere egenmeldinger ved atskilte fravær på sammenlagt inntil tre dager i løpet av 16 dager. Når du har brukt opp de tre egenmeldingsdagene i 16-dagersperioden, må du arbeide sammenhengende i 16 nye dager før egenmelding kan brukes på nytt.

Dersom du på grunn av sykdom eller skade heller ikke kan arbeide etter de tre dagene egenmelding er benyttet, må du kontakte lege og legge frem legeerklæring for arbeidsgiveren. De fraværsdagene du hadde forut for sykemeldingen fra legen, regnes imidlertid som brukte egenmeldningsdager.

Dette innebærer at dersom du benytter egenmelding for fredag, og fremdeles er syk mandag den påfølgende uken, må du levere legeerklæring mandag. Dette følger av at retten til å nytte egenmelding er begrenset til tre sammenhengende kalenderdager. Dersom du er benytter egenmelding for onsdag, torsdag og fredag, og kommer tilbake i arbeid den påfølgende mandagen, trenger du ikke å levere sykmelding for lørdag og søndag, dersom dette er arbeidsfrie dager i forhold til din alminnelige arbeidstidsordning. Dersom du ikke leverer legeerklæring den fjerde fraværsdagen mister du som utgangspunkt sykepengene også for egenmeldingsdagene. Unntak gjelder i spesielle tilfelle dersom du var forhindret fra å søke lege, og det kan godtgjøres at du faktisk var arbeidsufør fra et tidligere tidspunkt.

Saken fortsetter under annonsen

Dersom selskapet du jobber i er en IA-virksomhet (dvs. at virksomheten har tegnet en samarbeidsavtale med NAV for å oppnå mer inkluderende arbeidsplasser) er imidlertid retten din til å nytte egenmelding utvidet. Er dette tilfelle kan du bruke egenmelding i til sammen 24 kalenderdager i løpet av en tolv måneders periode. Dette innebærer at du for eksempel kan benytte egenmelding for 24 enkeltdager. Du kan imidlertid ikke benytte egenmelding i mer enn åtte dager per fraværstilfelle.

I helt spesielle tilfelle kan arbeidsgivere nekte arbeidstakere retten til å få sykepenger på grunnlag av egenmelding. Det må imidlertid foreligge en turnusordning, reiserute eller lignende som gjør at det ikke er mulig for arbeidstaker å møte på arbeid umiddelbart etter sykefraværet, samt skriftlig forhåndsmelding om dette til arbeidstaker, for at arbeidsgiver kan nekte dette.

Som arbeidstaker kan du fratas retten til å benytte egenmelding dersom du har hatt minst fire fravær hvor du har nyttet egenmelding i løpet av en tolv måneders periode. Det er ingen regler i folketrygdloven som forplikter arbeidsgiver å melde fra til deg når du har nådd denne grensen. Dette må du altså passe på selv.

Dersom du for eksempel i løpet av en 16-dagers periode benytter egenmelding for tre sammenhengende fraværsdager regnes dette som ett fravær. Dersom du derimot har brukt egenmeldning ved flere atskilte fravær i løpet av 16 dager, regnes dette som flere fravær.

Videre kan du fratas retten til å benytte egenmelding dersom arbeidsgiveren har rimelig grunn til å anta at fraværet ditt ikke skyldes sykdom.

Du har imidlertid rett til å uttale deg før arbeidsgiveren treffer en slik beslutning om å nekte deg å benytte egenmelding. Seks måneder etter arbeidsgiverens beslutning skal retten til å nytte egenmelding vurderes på nytt, men dette innebærer ikke at du automatisk har krav på å få retten tilbake.

Endelig nevnes at retten til å benytte egenmelding kan fratas deg som arbeidstaker dersom det foreligger en begrunnet mistanke om at egenmeling benyttes som aksjonsform, for eksempel i arbeidskonflikter.

Saken fortsetter under annonsen