overtidsarbeide.jpg
Det følger av arbeidsmiljøloven § 10-6 (11) at det skal betales et tillegg til den lønn du har for tilsvarende arbeid i den alminnelige arbeidstiden.

Overtidsarbeid

Publisert: 22. oktober 2010 kl 09.30
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

[…] Men i realiteten er denne stillingen på minimum 120–130 % alt etter som sesong. Jeg går da på fastlønn som tilsier, etter lønnstrinn og alder at jeg skal jobbe 37,5 timer i uken. Og da maks 40 timer etter arbeidsloven. Men for å nå over alt av «jobb» må jeg jobbe minst 45 timer i uken og får ikke noe slags overtidsbetaling eller avspasering. Jeg mener da at jeg jobber gratis flere dager i måneden. Når jeg har tatt dette opp med arbeidsgiver, både muntlig og skriftlig, møter jeg ingen forståelse. Det eneste arbeidsgiver sier er at – det er bare slik stillingen er – og de har ikke tenkt å legge om stillingen, gå over til timelønn, utbetale overtid eller gi meg avspasering. Jeg må legge til at dette er en selvstendig stilling som selger/ servicemedarbeider.

Da dette har blitt meget slitsomt både for kropp og sjel og har resultert i at jeg har vært/er mye sykemeldt på grunn av at jeg blir sliten. Men jeg kunne gladelig jobbet 130 %, hadde jeg bare fått betalt for de aktuelle timene jeg jobber. Men nå er det kommet til ett punkt der jeg ikke vil la meg utnytte lenger. Har prøvd på ny å snakke med ledelsen, men får bare det samme til svar at det er ikke mulig og gjøre noe med stillingen.  

Derfor lurer jeg på om det har noe for seg å ta dette til retten for å få utbetalt den lønnen/avspaseringen jeg har krav på? Jeg er litt redd for dette i tilfelle jeg ikke skal få medhold og muligens sitte igjen med store regninger etter advokater. Jeg aner rett og slett ikke hva jeg skal gjøre her. Jeg har rett og slett begynt å se meg etter ny jobb, men det er jo lettere sagt enn gjort. Jeg er både fortvilt og utslitt.

Svar: Hovedregelen etter arbeidsmiljøloven er at den alminnelige arbeidstid ikke må overstige ni timer i løpet av 24 timer og 40 timer i løpet av sju dager, jf. § 10-4. Varer arbeidet ut over denne grensen skal det overskytende regnes som overtidsarbeid. Dette følger av arbeidsmiljøloven § 10-6, og forutsetter at det i ditt tilfelle ikke er inngått avtale om gjennomsnittsberegning av arbeidstiden.

Da du arbeider 45 timer i uken innebærer dette at du ukentlig arbeider fem timer overtid etter loven, forutsatt at du arbeider ni timer daglig. For at slikt overtidsarbeid skal gjennomføres må det foreligge et «særlig og tidsavgrenset behov» for det. Dette innebærer at overtidsarbeid ikke kan gjennomføres som en fast ordning.

Overtidsarbeidet må som utgangspunkt ikke overstige ti timer i løpet av sju dager, 25 timer i fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker. Utover dette kan overtidsarbeid bare pålegges de arbeidstakere som i det enkelte tilfellet har sagt seg villig til det. I alle tilfelle må samlet arbeidstid (alminnelig arbeidstid pluss overtidsarbeid) ikke overstige 13 timer i løpet av 24 timer eller 48 timer i løpet av sju dager. Grensen på 48 timer i løpet av sju dager kan likevel gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker.

Når det gjelder kompensasjon for overtidsarbeid følger det av arbeidsmiljøloven § 10-6 (11) at det skal betales et tillegg til den lønn du har for tilsvarende arbeid i den alminnelige arbeidstiden. Dette tillegget skal være minst 40 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Du har altså krav på overtidstillegg for fem timer i uken, forutsatt at du arbeider ni timer daglig. Hvorvidt du også har krav på overtidstillegg for timene mellom 37,5 og 40 timer reguleres ikke i loven, og avhenger av hva du og arbeidsgiver har avtalt, og hva som må anses å følge av din arbeidsavtale.