dreamstime_l_19.jpg

Omplassering i arbeidskonflikt

Publisert: 24. november 2012 kl 10.55
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

[...] Jeg hadde i utgangspunktet et godt forhold til begge. Da jeg etter hvert så hvor urimelig den ene behandlet den andre var jeg nødt til å si fra hva jeg mente om dette. Dette angrer jeg på i ettertid, for nå er også jeg lagt for hat av den som jeg kritiserte. Arbeidsgiver har i lang tid vært fraværende i forhold til denne arbeidskonflikten. Nå truer imidlertid arbeidsgiver med å omplassere flere av oss. Vi har foreløpig ikke fått beskjed om hvem som vil bli omplassert. Jeg frykter at arbeidsgiver også kommer til å omplassere meg. Har arbeidsgiver adgang til dette?

Svar: Henvendelsen din reiser spørsmål om kommunen i en arbeidskonflikt kan omplassere arbeidstakere i kraft av styringsretten. Arbeidsgivers styringsrett kan beskrives som arbeidsgivers rett til å organisere, lede, kontrollere og fordele arbeidet. Styringsretten må utøves innenfor de begrensninger som følger av gjeldende lovgivning, den individuelle arbeidsavtalen, tariffavtaler og ulovfestede krav til saklighet og forsvarlighet. Arbeidsavtalen din vil altså kunne være med på å begrense arbeidsgivers adgang til å omplassere deg. Ved tolkingen og utfyllingen av arbeidsavtalene må det blant annet legges vekt på stillingsbetegnelse, omstendighetene rundt ansettelsen, sedvaner i bransjen, praksis i det aktuelle arbeidsforhold og hva som finnes rimelig i lys av samfunnsutviklingen. Det fremgår ikke i henvendelsen din hva som står i arbeidsavtalen din. Det er imidlertid ikke utenkelig at denne er utformet på en slik måte at den ikke er til hinder for omplassering til annen tilsvarende stilling i kommunen med samme lønn. Jeg legger derfor dette til grunn i det følgende.

Ved sammensatte og langvarige samarbeidskonflikter kan det være vanskelig for arbeidsgiver å finne fram til ”den objektive sannhet” om hvem som har ansvaret for konflikten. Når en arbeidsplass i lang tid har blitt preget av en konflikt vil det derfor ofte være det beste å få inn en ny ledelse og sette strek over tidligere forhold, uten at arbeidsgiver må ta stilling til årsaksforhold og skyld. En kartlegging og fordeling av skyld vil også kunne forsterke og forlenge konflikten isteden for å løse den. Høyesterett har derfor tidligere akseptert at en arbeidsgiver omplasserer arbeidstakere som er involvert i en arbeidskonflikt, uten at det tas stilling til om vedkommende var årsaken til konflikten. Det kan stille seg annerledes hvor det er klart hvem som forårsaker problemene. I et slikt tilfelle vil det nok neppe være adgang til å omplassere arbeidstakere som ikke er årsaken til konflikten.

Ut fra de opplysninger du har gitt virker det som om du har hatt en svært perifer rolle i den pågående arbeidskonflikten. Dette taler for at arbeidsgiver neppe vil ha saklig grunnlag for å omplassere deg. Det understrekes imidlertid at vi ikke kjenner detaljene i saken. Det er derfor vanskelig å kunne gi deg et klart svar. Ved spørsmålet om en arbeidsgiver kan foreta en omplassering i kraft av styringsretten må det også vurderes hva slags stilling du eventuelt blir omplassert til. I denne vurderingen må det blant annet tas hensyn til geografisk plassering, ansvar, arbeidsområde, lønn mv. Dersom du blir omplassert bør du derfor ta kontakt med advokat for å få juridisk bistand.

SBDL v/Thomas Braut Svendsen

 

Saken fortsetter under annonsen